”Nu ne așteaptă timpuri ușoare, să nu ne amăgim că lucrurile se vor îmbunătăți, mai degrabă se vor înrăutăți, nu e poziție ușoară cea în care ne aflăm”, a declarat la Bistrița Ioan Mircea Pașcu (PSD), vicepreședinte al Parlamentului European, fost ministru al Apărării Naționale.
El a detaliat: ”Vă spun că vom vedea din ce în ce mai multă implicare a UE pe zona de apărare și securitate. Să nu ne panicăm, dar sunt tot mai multe dificultăți. Situația internațională din zona noastră nu este stabilă, ci fluctuantă. Inevitabil, acest lucru trebuie să ne facă atenți. Am aflat la Berlin că este o mare preocupare a conducerii Germaniei vizavi de viitoarea atitudine pe care noua administrație americană o va lua față de NATO. Deci să vedem ce o să facă americanii, dar noi în UE trebuie să începem să ne gândim mai serios la apărare”.
”Problema unei armate europene este complet scoasă de pe agendă pentru că a fost mai mult un obiectiv de lungă durată. Câte Constituţii credeţi că trebuie să fie modificate ca statele să spună: îmi încredinţez apărarea unei apărări europene? Practic, toate. Nu toate statele sunt dispuse să își modifice Constituția în acest sens. E o chestiune care în momentul de faţă trebuie să depăşească un anumit prag psihologic. Oamenii nu sunt obişnuiţi ca UE să se implice direct, inclusiv cu finanţare, dar lucrurile acestea încep să se întâmple. Se finanțează deocamdată cercetarea pe chestiuni militare, un lucru bun pentru o țară ca a noastră, putem participa la un asemenea proiect. Sunt și instrumente militare, la Eurocorps, creat de francezi și germani la Strasbourg, mai participă câteva state, România are deja doi ofițeri de legătură acolo. Asta înseamnă că pe viitor vom participa efectiv cu forțe. Monitorizarea granițelor va fi foarte importantă, va trebui să fim pregătiți. Perspectiva nu e bună când ne gândnim că din Africa se așteaptă să vină și alte valuri de refugiați. Avem probleme mari cu această chestiune. În Germania se fac eforturi mari pentru integrarea celor care au venit acolo, se cheltuie sume mari. Lucrurile nu se vor simplifica, se vor complica”, a comentat Ioan Mircea Pașcu.
Europarlamentarul a mai spus că socialiştii îl vor susţine pe liderul grupului S&D, Gianni Pittella, pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European, după retragerea lui Martin Schulz: ”S-a luat decizia ca şeful grupului nostru, Gianni Pittella, să candideze şi el pentru conducerea Parlamentului. Noi suntem al doilea grup ca mărime şi ca atare nu putem să nu avem un candidat, sunt alte grupuri mai mici care au candidaţi și, cel mai important, că dintre cele trei instituţii mari ale UE există perspectiva acum ca toate trei să fie controlate de Partidul Popular”.
BLA- blauri cat capra. Ce ai facut matale D-le fost ministru pe vremea cand erai la butoane ? Acuma ARMATA cumpara pana si gloante din import ca si fasolea de 1 DEC. Pana in 89 Romania era al patrulea stat din lume la exportul de articole militare. Flota maritima si numarul lor ne situau tot pe locul patru, iar aceste vapoare (pescadoare si de marfa) foarte rapid puteau fi intrebuintate si ca flota militara. Asa erau gandite si proiectate. Serviciul militar obligatoriu l-ati desfintat . De ce tari ca GRECIA il mentin? Polonia se gandeste cat de repede la reintroducerea serv militar. Noi ne lamentam si ne tremura ismenele si asteptam mila si salvarea de peste ocean. Apucati-va de treaba ca deja este tarziu. (semneaza) BALAN MARIUS HOREA ; PLT AJ. in rez ; fost militar de paza la BATALIONUL DISCIPLINAR 02246 BISTRITA. Acolo am dat piept cu hotia si smecheria si am invatat sa ma feresc de ele.
De aceea conduceti tara si sunteti alesi sa aveti strategii in folosul tarii si nu sa tot agitati apele. La ce va foloseste politica asta de a tot speria poporul cand cu criza,cand cu tulburari de tot felul? Mereu auzim ce ar trebui sa se faca in tara.Faceti si oamenii vad.Se vede de departe ca nu aveti grija de tara si de popor ci numai de interesele voastre.
Marius cine se aseamana se aduna…..
pentru comentariile si atitudinea sa civica propun avansarea d-lui Balan la gradul de locotenent in rezerva.Poate asa o sa ajunga unul din lt/-nentii primarului, adica vieprimar.
De accord!d-le Balan.
D-le IOAN ; pana in 2020 la urmatoarele locale prefer zona civica, voluntariatul si mai putin politica. De fapt eu nu stiu si nu ma pricep decat la POLITICA de MEDIU. Pentru a ne cunoaste mai bine eu va invit miercuri 7 DEC la a patra dezbatere a PARTIDULUI VERDE care va fi transmisa in direct pe FACEBOOK. de la sediul nostru din B-dul INDEPENDENTEI nr8 ora 17 si 30min. Daca optati pt. comoditate intrati pe pagina PARTIDUL VERDE BISTRITA (facebook) si sunteti in direct cu noi. Acolo ne puteti adresa si intrebarile care va intereseaza. O ZI BUNA !
Cea mai bună soluție ar fi crearea unei armate europene, doar ca America nu va accepta niciodată, pentru că asta ar duce la dispariția NATO și automat la pierderea controlului asupra majoritatea statelor europene. Cu o mișcare ca aceasta Europa ar deveni intradevar unită si automat cea mai mare putere mondială. Din păcate conducătorilor ue le place să pupe în cur pe America si sa fie sclavi acesteia, in loc sa se impună în fața acestora.
Pasculeeeee…….nu e nici o problema.nici una.un razboi ar fi ca o operatie. dupa aceea ….luam totul de la 0. Ca nu sintem departe de 0 nici acum.
Ce nu se înțelege sau nu se vrea să se înțeleagă este că pericolele și amenințările viitoare nu sunt de natură militară. Din nefericire însă rezolvarea acestora, tinde să aibă doar soluția militară…
UE nu trebuie sa reprezinte altceva decat a fost initial, adica un acor economic. Nu vor exista niciodata statele unite ale Europei. Si nici o armata comuna deoarece intrarea in razboi a unei tari cu o alta tine cont de popor si de afinitatile lui. Discutia mi se pare inutila. La fel de inutila ca si NATO in conditiile europene de astazi.