Actualitate

Ministrul Agriculturii către fermierii aflaţi la expoziţia de ovine din Viişoara: Nu vindeţi terenurile oricui şi cu oricât

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, i-a îndemnat, sâmbătă, la Bistriţa, pe fermierii prezenţi la expoziţia de ovine să nu cedeze presiunilor şi să nu vândă terenurile agricole „oricui şi cu oricât”. El speră ca la următoarea ediţie a târgului să existe o rasă nouă, Țurcana bucălaie de Bistriţa. VEZI imagini de la târgul oierilor.

Valeriu Tabără li s-a adresat fermierilor de pe o tribună amplasată în Complexul Heidenfeld de la Viişoara, unde a avut loc a XIV-a ediţie a  expoziţiei de ovine, şi le-a spus că suprafeţele cumpărate de către străini sunt undeva între 700.000 şi 800.000 de hectare.

“Este mult. Ceea ce este foarte important e că cele mai mari suprafeţe s-au cumpărat din 2010 spre 2011 încoace. Această presiune continuă, nu întâmplător spuneam că trebuie să aveţi cea mai mare grijă. Spuneam şi în 1994-1995, terenurile nu se vând oricui, oricum şi cu oricât, pentru că ele sunt valoroase, iar terenurile agricole în viitor vor fi şi mai valoroase. Pământurile care produc valoare vor rămâne valoroase. Păstraţi-le şi eventual creşteţi şi sistemul de ferme, poate adunaţi pământurile la un loc”, sugerat Valeriu Tabără.

El a anunţat totodată că Ministerul Agriculturii e pregătit să dea drumul la cadastru.

“Suntem pregătiţi să facem înscrierile şi toate documentele legate de proprietate, astfel încât şi moştenirile, şi piaţa funciară să fie normale”, a spus el.

Tabără a spus că în Transilvania încă există rezerve mari de folosire a materiei prime şi sunt extrem de multe terenuri care nu au fost cosite, nu se valorifică iarba.

“Este o zonă pe care ar trebui s-o privim cu mai multă atenţie şi aici mă adresez deţinătorilor de terenuri. Legea privind igienizarea terenurilor este pe proceduri şi o vom susţine dincolo de ce înseamnă unele interese politice. Sunt probleme de a nu pune taxe şi a elimina taxele, dar să ne gândim că aceste terenuri trebuie să producă, dar să nu producă necazuri celor care lucrează şi care investesc. Se dau bani pe terenuri care se lucrează sau pe care se aplică bunele practici agricole, asta înseamnă curăţirea lor. Aveţi o valoare, pe care trebuie s-o întreţineţi la un potenţial de producţie”, a sugerat Valeriu Tabără.

Ministrul i-a mai îndemnat pe fermieri să nu vândă terenurile acum, indiferent unde să găsesc ele.

“Să nu vindeţi pământurile acum. Chiar rupturile cum spunem noi, acolo unde se vede scheletul solului. Şi ele au valoare şi o să vedeţi în perioada următoare presiunile care se vor face pe ceea ce înseamnă piaţa funciară în România”, a spus Tabără.

”Văd una dintre rasele care au predominanţă în creşterea ovinelor în România, rasa ţurcană, şi la anul sperăm să fie o Țurcană bucălaie de Bistriţa, aşa cum se preconizează omologarea acestei rase. Aţi început preocupările serioase pentru a realiza material genetic extrem de valoros. Şi acesta nu este numai pentru România, ci şi un mijloc de a reintra în piaţa internaţională, în schimburile comerciale pe care le avem, cu produşi de mare valoare. De când sunt ministru, am fost de patru ori în Bistriţa-Năsăud, aici există o preocupare deosebită pentru agricultură şi promovarea ei. E vorba şi de creşterea animalelor, dar şi de valorificarea unui potenţial excepţional pe care îl are Bistriţa. Am constatat venind aici că se lucrează mai bine terenul decât în Banat.  Din agricultură se va putea trăi, vă asigur.

La această dată sunt 241 de milioane de euro care au plecat spre fermieri, asta înseamnă un număr de peste 600.000. Sperăm ca săptămâna viitoare, sau dacă nu cel târziu până în 10 noiembrie, toate avansurile să fie transferate către fermieri, vorbesc aici de avansurile pe suprafaţă. Sunt 1.082.000 de fermieri şi am vrea ca până în 10-15 noiembrie toţi fermierii să aibă banii în cont.

Aduc public mulţumiri crescătorilor de ovine din România, au reuşit cu eforturi proprii să determine o creştere excelentă a acestui sector. Suntem singura ţară din Europa în care au crescut efectivele de ovine, şi acesta este un lucru foarte bun. Anul acesta, ovinele care intră în plată sunt peste 800.000, ca şi creştere. Pe de altă parte, este o piaţă extraordinară cea pe care o avem. Sectorul trebuie să fie unul performant în România, să contribuie la ceea ce înseamnă transformarea materiei prime în produse lactate şi produse de carne.

Ultimul leu sau ultimul euro de care putem face rost vrem să-l transferăm către dumneavoastră, sprijinul care a fost anul trecut se vede. Am mare încredere că acest sector se va menţine la nivel înalt. Vă cer să fiţi mult mai bine organizaţi, nu pentru a vă opune ministrului Agriculturii sau ministerului, de multe ori am auzit că există această tendinţă de a alege preşedintele care este în stare să se lupte cu ministrul. Cu ministrul actual se poate discuta întotdeauna, oierii au avut întotdeauna uşa ministrului şi a ministerului deschisă. Împreună trebuie să luăm acele măsuri care să aducă beneficii tuturor celor care cresc ovine şi celor care beneficiază de produsele ovine”, le-a transmis fermierilor ministrul Agriculturii.

La expoziţia de ovine organizată de Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud (ACOC) participanţii au fost: Grigore Andreica din Bistriţa, Ioan Cârcu din Unirea, Gelu Cosma din Galaţii Bistriţei, Alexandru Dărăban din Şieu, Leonida Moldovan din Sărăţel, Marius Nechiti din Unirea, Vasile Petrican din Lechinţa, Eugen Râpan din Lechinţa, Natu Rus din Unirea, Emil Rusu din Petriş, Radu Simijdean din Arcalia, Toader Sereţean din Corvineşti, Toader Tomoroga din Susenii Bârgăului, Ioan Timar din Bârla şi Florian Vărărean din Sântioana.

”Asociaţia noastră a organizat într-un an de criză a XIV-a ediţie a expoziţiei de ovine din rasa Țurcană albă, subvarietatea Bălă de Bistriţa. Am dorit să arătăm progresele înregistrate pe linia ameliorării, faptul că aici la Bistriţa s-a consolidat o populaţie aparte de ovine din rasa Țurcană. Este vorba de tipul Bălă de Bistriţa, tip pe care îl promovăm în această zonă a ţării şi care se bucură de o foarte bună apreciere în rândul crescătorilor. Preocupările asociaţiei noastre sunt îndreptate atât pentru ameliorarea acestei subvarietăţi, inclusiv prin încrucişarea cu rase specializate de carne şi lapte, cât şi pentru creşterea în rasă curată”, a declarat preşedintele ACOC, Ion Câmpian.

Mai multe imagini de la expoziţia de ovine organizată la Viişoara, la care au participat şi o serie de oficialităţi locale, pe pagina noastră de facebook

 

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.