Într-un interviu acordat Revistei Ferma, doamna Preda a relatat că este născută în localitatea Şanţ din Bistriţa-Năsăud, pe 25 septembrie 1959. A absolvit Liceul Agroindustrial şi a lucrat ca laborant la SCDP Bistriţa alături de unul dintre cei mai vestiţi virologi din România şi nu numai, dr. ing. Nicolae Minoiu, al cărui nume îl regăsim printre membrii Academiei de Ştiinţe din New York.
“Sunt absolventă a USAMV Cluj şi teza de doctorat am realizat-o sub îndrumarea aceluiaşi mare cercetător român – Nicolae Minoiu”, a explicat ea. A ajuns în judeţul Vâlcea în urma căsătoriei.
“Soţul este din această frumoasă parte de ţară. Avem împreună doi copii, un băiat şi o fată, ambii au terminat Ştiinţele economice. Nu i-am încurajat să studieze agricultura. Deşi acesta e locul în care m-am împlinit atât familial, cât şi profesional, Ardealul mi-a rămas adânc în suflet şi aţa aceea de care se tot vorbeşte mă trage spre Bistriţa”, a mai spus dânsa.
Activitatea la SCDP Vâlcea şi-a început-o în 1995.” Ca secretar ştiinţific din anul 2003, am coordonat activitatea de cercetare în ansamblu, am menţinut o comunicare constructivă cu specialiştii din unităţile de cercetare şi din universităţile de profil şi, totodată, am sprijinit tinerii cercetători pentru buna aplicare a cerinţelor programelor de cercetare şi de lansare a proiectelor pentru noi competiţii. În ultimul an, am contribuit la crearea şi omologarea a unsprezece soiuri şi portaltoi de alun, nuc şi de prun. De asemenea, activitatea de cercetare desfăşurată s-a materializat prin omologarea şi introducerea în producţie a trei tehnologii noi de cultură la plantele nucifere, la sâmburoase şi la măr. Am omologat şi un prototip de instalaţie de calusare a materialului altoit, precum şi şase modele şi soluţii experimentale de cercetare, dar şi o tehnologie de producere a materialului săditor pomicol din categorii biologice superioare, prin utilizarea unor metode de diagnosticare şi de eliberare a patogenilor sistemici”, a declarat ea.
Potrivit sursei citate, SCDP Vâlcea a fost înfiinţată în anul 1977 prin decret, cu scopul de a asigura baza ştiinţifică, biologică şi tehnologică în masură să contribuie la modernizarea pomiculturii româneşti şi să asigure pregătirea şi formarea profesională a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor în acest domeniu. Nu are personalitate juridică din anul 2009, când a fost preluată, prin absorbţie, de Universitatea din Craiova. Acum, instituţia are 26 de angajaţi, dintre care 11 sunt cercetători. Activitatea e cercetare este axată pe culturile de prun, nuc, alun, castan, măr, soc, trandafir şi rodie. De asemenea, staţiunea vâlceană deţine colecţii unice la nuc, alun şi castan şi un fond genetic deosebit şi variat.
Interviul acordat de doamna Silvia Preda Revistei „Ferma” îl puteţi citi, în întregime, aici.
Sursa foto: agroinfo.ro
Adaugă comentariu