Actualitate Sănătate

O bistriţeancă a adus în oraş de la malul Mării Negre aroma săpunurilor naturale şi a odorizantelor-fructe

Mirela Dogaru s-a născut la Bistriţa, în Andrei Mureşanu. S-a căsătorit cu un cetăţean turc şi s-a stabilit la Mangalia, acolo unde locuieşte şi în prezent. De profesie ecologist cu diplomă, ea a ales să devină organizator de evenimente şi totodată comerciant de săpunuri ecologice numai bune în tratarea bolilor.

„M-a atras marea. Locuiesc de 26 de ani pe litoral şi îmi place foarte mult. Mă ocup de organizarea de evenimente şi am pornit într-un periplu prin ţară să racolez participanţi pentru târgurile de vară pe caree le organizez pe litoral. Pentru că ar fi fost plictisitor să mă plimb, am adus şi nişte săpunuri naturale pe care, de altfel, le comercializez în standurile târgurilor pe care le organizez. Sunt fabricate în Turcia şi sunt făcute manua lîntr-un atelier din Edirne unde fructele din săpun au tradiţie de 300 de ani. Se puneau în lada de zestre a fetelor ca să miroasă frumos hainele. Ele se modelează şi se pictează cu colorant alimentar. Acum sunt mai multe ateliere în Edirne, unele săpunuri se fac mai rudimentar, altele într-o tehnică mai evoluată. Săpunurile naturale tot acolo se produc. E planta mărunţită, nu sunt uleiuri esenţiale din plantă sau din fruct. Să ştiţi că avem confirmări din toată ţara că sunt extraordinar de eficiente pentru afecţiuni dermatologice. Am primit comenzi din Satu Mare, din Oneşti, din Iaşi. Avem un săpun cu ienupăr. Fructele sunt arse şi e introdus şi cărbunele înăuntru. Pentru psoriaziz e extraordinar de eficient. Nu se vindecă în totalitate, fiindcă aceste săpunuri nu vindecă, dar, folosite cu regularitate, ameliorează diferite afecţiuni dermatologice”, a spus Mirela Dogaru.

La „Toamna bucatelor de la Jupânu”, Mirela Dogaru a adus mai multe sortimente de săpunuri naturale, toate având recomandări de utilizare.  „Avem recomandări de la atelierul care le produce. Sunt atestate. Nu ne jucăm cu aşa ceva. Totul e sub control, totul e avizat şi sunt utilizabile pentru afecţiuni dermatologice. Odorizantele au o bază simplă de săpun, e dat pe răzătoarea mare, se frământă mult cu apă, după aceea se pune ulei esenţial de fructe. Calitatea lor esenţială e mirosul, apoi aspectul. Ca săpun nu are cine ştie ce calităţi deosebite. Deci se frământă bine, se modelează, se agaţă la uscat cu o sârmă de nişte rastele, se lasă câteva zile, ulterior se pictează cu colorant alimentar ca să nu fie toxic, se lasă iar la uscat şi se bagă într-o baie de săpun pentru a primi luciu şi pentru ca să nu se ia culoarea. Pot fi puse în dulap, în cameră, în coşuleţe”, a explicat ea.

Bistriţenii s-au arătat până acum foarte interesaţi de aceste săpunuri naturale şi odorizante. „Am fost şi la Oktoberfest, am vorbit cu clienţii, le-am dat numere de telefon şi nu mai aveam de ce veni decât să-mi văd mama, dar a avut un impact atât de bun şi o receptivitate neaşteptată din partea bistriţenilor. Am constatat că oamenii ştiu multe despre săpunuri naturale, le cunosc efectele, le apreciază. Bistriţa are un potenţial neaşteptat, nu m-am gândit”, a spus Mirela Dogaru.

Cei care au ratat prezenţa doamnei Dogaru la Bistriţa o pot contacta la telefonul 0755 722 489. Pe baza unei comenzi, ea e dispusă să trimită prin poştă săpunurile sau odorizantele cu plata ramburs.

Mirela Dogaru 4 Mirela Dogaru 2 Mirela Dogaru 3 Mirela Dogaru 5

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.