Absolventă a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița și a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, bistrițeanca Gabriela Precup este acum doctorand în domeniul Biotehnologiilor alimentare. Vorbitoare de franceză, ea a avut șansa unui stagiu eficient la Comisia Europeană.
Gabriela Precup a absolvit Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, cu specializarea Controlul și expertiza produselor alimentare și apoi pentru studiile de master a ales Gastronomie, nutriție și dietetică. Acum este doctorand în anul II la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în domeniul Biotehnologiilor alimentare.
”Pot spune că sunt un foodgeek – îmi place foarte mult să gătesc, să descopăr și să testez les cuisines du monde (bucătăriile lumii) și am dorit să-mi aprofundez și cunoștințele legate de corelația dintre nutriție și impactul asupra sănătății, care este major”, a declarat ea.
La sfârșitul anului trecut, Gabriela a fost acceptată pentru un stagiu plătit la Comisia Europeană după un concurs cu alți 15 000 de aplicanți, dintre care 282 români. În final, au fost selectați doar 24, printre care s-a numărat și ea.
La CE, a făcut stagiul în cadrul Directoratului General de Sănătate și Siguranță alimentară (DG Health & Food Safety sau acronimul SANTE), la Food and Feed Safety and Innovation, unit E3-Biotehnologii.
”Am fost integrată foarte bine din prima zi în echipă, iar faptul că am un nivel avansat al limbii franceze, m-a ajutat să rezonez din prima zi cu directoarea unității care era o franțuzoaică și un om absolut minunat. În general stagiarii au contact foarte redus cu directorul unității și mai mult cu supervizorul direct, însă în cazul meu a fost diferit. Am avut șansa de a participa la întâlniri cu experți din toate statele membre sau alte agenții cu care DG SANTE colaborează”, a spus ea.
De altfel, după finalizarea studiilor doctorale i-ar plăcea să revină la CE.
”După ce am expertiza necesară, mi-ar plăcea să revin la Comisie. Cine știe, poate în aceeași echipă care mi-a lansat în repetate rânduri invitația de a reveni. Planurile pentru perioada următoare se învârt în jurul doctoratului, momentan fac un stagiu de cercetare la institutul de lângă Berlin (Germania), unde am început să lucrez la partea practică a tezei doctorale, în cadrul unei burse din partea Fundației germane pentru Protecția mediului (DBU). Apoi urmează să plec în Franța pentru a continua a doua parte a tezei, la Institutul Național de Cercetare Agronomică (INRA) din Paris, fiind vorba de un doctorat în cotutelă la care am aplicat anul trecut, finanțat de Guvernul Francez”, a declarat Gabriela Precup pentru Blogul Mădălinei Pintea. Interviul integral îl puteți citi AICI.
Sursa foto: Facebook
Aplicanți = doritori/concurenți ai obținerii unui post sau unei burse (în cazul descris), dintre cei 15000, printre care 282 români, ajungând să rămână doar 24, iar Gabriela ocupând un loc printre aceștia din urmă, ceea ce este o performanță, ”nu de aici, de colea”, demonstrând astfel seriozitatea cu care se dedică ”învățării” unei profesii, și eficienței învățământului românesc, care are destul de mult ”unt pe după urechi”, dar prin muncă asiduă poți să depășești orice obstacol. La toate acestea a concurat cu succes și cunoșterea a două limbi de circulație mondială și europeană, pe lângă limba română, ceea ce i-a facilitat însușirea unor cunoștințe, care-i înlesnesc drumul către CE (Comisia Europeană) unde are perspective aproape sigure să-și pună în valoare rezultatele muncii, cunoștințele dobândite până, și după obținerea unui doctorat într-un domeniu important pentru societate. Felicitări pentru munca și rezultatele obținute, dar și succes pentru viitorul pe care și l-a asigurat muncind cinstit, nu pe baza unor copy-paste-uri foarte la modă în rândul politicienilor români !!!
descopăr???
dece nu e indicat autorul articolului?