La Muzeul Judeţean Bistriţa se află o parte dintre cele mai valoroase cutii de chibrituri strânse de-a lungul timpului de Gheorghe Simionaş, selecţia fiind făcută din cele peste 25.000 de piese ale colecţiei care ar putea intra în Cartea Recordurilor.
”Este o expoziţie cu siguranţă inedită, ieşită cumva din tipare. Este o colecţie remarcabilă, conţine peste 25.000 de piese, iar pe simeze sunt aproximativ 1.200. Se pare că, în timpul vieţii, dorinţa dânsului nu a fost ca această colecţie să fie vizibilă. Sora şi nepoţii dânsului au dorit ca acum această pasiune pe care a avut-o să devină publică, iar Bistriţa să-l descopere pe profesorul Simionaş şi dintr-o altă perspectivă. Din câte am citit, cel care deţine la această oră recordul pentru colecţia de cutii de chibrituri are în jur de 7.000 de piese, vă daţi seama că la Bistriţa avem mult mai multe. Din punctul meu de vedere, această colecţie ar merita să ajungă în Cartea Recordurilor. Ştiu că nepotul profesorului Simionaş, medic în Franţa, a făcut demersuri pentru intrarea colecţiei în Cartea Recordurilor”, a declarat managerul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş.
Pasiunea profesorului Gheorghe Simionaş (1938-2009) s-a aprins în 1962, când cu ocazia meciului de la Bistriţa dintre Gloria şi formaţia braziliană Metropol a cumpărat prima cutie de chibrituri pentru ceea ce avea să devină o colecţie unică în lume. Cutii de chibrituri cu Parisul şi Londra de pe vremuri, o cutie de chibrituri muzicală produsă la Viena, cutii cu chipurile foştilor preşedinţi americani, cu Don Quijote, cutii care reproduc moda franceză de odinioară, obiective istorice din Moscova, casa natală a lui Shakespeare, cantoanele Elveţiei, flori de ceai japonez sau opere de artă cunoscute fac parte dintr-o serie vastă de piese de diferite forme şi mărimi, strânse cu migală timp de jumătate de veac din diferite colţuri ale mapamondului.
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!
Ar trebui ca muzeul judetean sau de ce nu Primaria Bistrita sa-i ofere familiei ocazia de a-si etala colectia permanent. In mai multe randuri fosta conducere a muzeului a refuzat organizarea unei astfel de expozitii. Pana la urma discutam de o colectie care foarte probabil va fi prezenta in Guinness Book. Nu stiu cu cate astfel de atuuri se poate lauda orasul nostru. Cred ca ar fi extrem de util si pentru turistii straini care vin la noi in oras , oricum ar fi ceva inedit. Dl prof. Simionas a ramas un brand pentru invatamantul bistritean, iar colectia dansului este o mostenire care ar trebui valorificata, nu uitata. Din pacate… suntem romani si obisnuim sa minimalizam sau sa hulim performantele semenilor nostri. Un om deosebit si o colectie deosebita!