Compania britanică Vast Resources va face noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele de aur și cupru de la Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, situate între comunele Zagra și Telciu, depozite ce ar putea fi sursă de minereuri pentru un viitor complex metalurgic.
Vast Resources operează în România mina polimetalică Mănăila din județul Suceava și are în vedere dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, perimetru pentru care au primit licența de exploatare în această vară. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună, ce va înlocui actuala unitate din Iacobeni, scrie Profit.ro.
Vast Resources a obținut în 2016 licențe de prospectare pentru Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, situate la câțiva zeci de kilometri de Mănăila. Aici ei au găsit depozite de cupru și aur. Vor fi făcute noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.
Permisul de prospectare pentru Măgura Neagră este pentru o suprafață de 21 km pătrați în zona Zagra-Telciu. Vast vrea să vadă dacă va găsi depozite suficient de mari șia bia apoi va cere o licență de explorare completă. Primele prospectări au fost făcute de compania de de stat IPEG Cluj în perioada 1986-1993 când au fost identificat cinci vene polimetalice care conțin aur, argint, molibden, plumb și zinc.
Permisul de prospectare pentru Piciorul Zimbrului – 10 km pătrați – este situat în zona Zagra-Telciu, adiacent licenței Măgura Neagră. Vast a găsit aici șase vene cu mineralizare asociată cuprului și aurului. În plus față de cele șase vene pe care a avut loc forarea, au fost investigate alte două vene cu mineralizare polimetalică (aur, argint și antimoniu).
Echipa de explorare a presupus că rezervele din Bistrița-Năsăud ar putea fi peste cele deținute la Roșia Poieni de Cupru Min.
Sursa foto: Facebook Primăria Zagra
Este aur și la Bistrița trebuie doar să ști unde să cauți:
https://timponline.ro/28-de-puncte-pe-agenda-sedintei-cl-bistrita-un-consilier-local-psd-a-demisionat
Cel mai prost și împuțit stat din lume aceasta tara un stat care ți-ar lua totul dar da străinilor totul, în toate instituțiile statului sus cu nasul pe sus și la caseri analfabete te iau la mișto, oare cei care plătesc taxe și impozite când va veni timpul când se vor unii (deșteaptă) și nu vor mai plăti taxe și impozite la acest stat plin de căpușe împuțite sa meargă la capalit la vaci cu ei, ca doar este nevoie de forță de muncă, Statul va duce lumea în colaps în întreaga lume, și atunci vor impozita lumea, revolte, războaie și distrugere ASTAI STATUL în întreaga lume Cămătari la sânge fără remușcare la noi nu mai vorbim,, barbari în toată regula”.
Suntem o tara de lumea a 3-a in care strainii ne iau zacamintele si ne polueze mediul. Mituiesc cozi de topor si lasa in urma dezastru ecologic. Auzi, cica „se bucura localnicii”.
Sunt o natie de rasul lumii, avem aur dar nu suntem in stare sa-l scoatem la suprafata. Elvetia a sapat 10 ani in munte pentru a face un tunel de 60 km, bine nu suntem Elvetia dar sa nu suntem in stare sa scoatem aurul….??? Acum 2000 de ani dacii n-au avut utilaje si tot aveau obiecte din aur si noi…..????
MANDRII ca suntem romani!!!!
De cand lumea dinaintea romanilor s-a practicat mineritul. Atunci regii daci isi ascundeau in locuri de ei stiute comorile pamantului. Diferenta intre statul dac centralizat si Parlamentul PENAL este insa mare. Perimetrul cu pricina daca este ecologizat si replantat dupa exploatare si totul se face cu respectarea normelor de mediu nu trebuie sa ne inspaimante. Redeventa statului prost daca este buna , locurile de munca intr-o zona de munte uitata poate duce totusi la progres. Sa nu fim prosti . Sa nu folosim cianuri cum s-a vrut la Rosia Montana unde si eu mi-am adus aportul plecand acolo la Zeno Cornea , presedintele Alburnus Maior , cu 1000 de semnaturi impotriva proiectului. Daca tu nu vrei exploatare apuca-te si strange semnaturi, fa ca mine civicule . Asta este de zis .
Mineritul dacic si apoi cel roman a fost destul de ecologic, cu extragere de aur din apa raurilor si prin galerii subterane, fara utilizaare de substante toxice. Exploatarile de suprafata toate produc pagube imense mediului, iar transportul minereului la distante de circa 50 km creeaza iarasi e o mare problema. Si vorba ceea, noi romanii ce avem de castigat?
Acuma lăsând gluma la o parte nene Bălane cred că ești convins și sigur că Valea Sălăuței e compromisă total,dacă nu mă-nșel aceasta se varsă-n Someș la Salva și efectul bulgărului de zăpadă o să-și spună cuvântul,dubios lucru e cum o firmă din Regatul Unit a avut acces la cercetări făcute de fosta IPEG în respectiva zonă și în alte locuri din județ cunoscând faptul că răposata IPEG efectua si studii geotermale,aviz celor de la Singeorz Băi.
Incredibil la ce niveluri a cazut „ecologistul” Balan. Ieri critica transportul public, azi merge pe ras muntii si padurile pe zeci de kilometri. Urat sfarsit de cariera.
Decat sa se imbogateasca unii si statul sa ia banii si sa-i cheltuie aiurea pe salarii la buget sau pe investitii fara viata mai bine sa lasam aurul in adancuri. Suntem mai castigati.
Noi nu ne vindem tara,noi o dam de pomana.Astia vin,fac reclama,dau spagi,mituiesc politicieni si cistiga sigur.Daca exploateza,foarte bine,daca nu exploateza,cistiga-n instanta,ca au o armata de avocati,iar spagarii nostri s-o uitat la plic,la conturi si nu la clauze.Ne-am bucurat ca am reusit sa privatizam bancile si sa avem cea mai mare dobinda din Europa,c-am privatizat industria de ciment,metal si avem cel mai scump si prost ciment si metal din Europa,ne-am bucurat ca au investit austriecii in prelucrarea lemnului,dar ne rad muntii si trimit bustenii la export,la fel cu fabricile de medicamente si putem continua mult si bine.Sigur si-n ceilalta Romanie aveam schimburi acomerciale avantajoase cu U.R.S.S. noi le dam griul,iar ei in schimb ne luau carnea,dar mai jefuita si umilita,mai datoare ,n-a fost niciodata Romania.Haidati toi si mai luati ce-o mai ramas,ca noi stam cu botnita pe nas,inchisi in casa si ne spalam pe miini,ca pe creier ne spala altii…
PAREREA MEA !
D-le Moldovan asa este. Dacii si romanii produceau separarea aurului in micile lor abataje cu otet. Da, cu banalul OTET .Informatia o am la randul meu stand de vorba cu inginerul ZENO CORNEA a carui familie traditionala au muncit 100 de ani in galeriile din Rosia Montana. Am avut o discutie extrem de interesanta si am cumparat un ghid si pliante de la muzeul aurului din Rosia Montana.
Vedeti ca aprobarile au fost date din vremea PSD. Se termina si cu B-N ca judet curat si ecologic. Era una putinele zone ramase neatinse.
Cititorule ai dreptate. Acuma mai ramane doar sa bage bine la cap electoratul pesede .Ciocul mic !
De ce dati minusuri boilor la domn Balan , ca ne spune noutati despre daci si romani. voi le stiati pe astea ?
C-am dubioasa operatiunea. De unde aveau info despre cercetarile de inainte de 1989. Resursele sunt o componenta de siguranta nationala. Deci, …. infrastructura rutiera dezvoltata in pasi de melc turbat pe bani multi (istoria Bechtel si nu numai) rauri de munte ingropate si pline de gunoaie (care nu au fost captate prin teava) , paduri defrisate, agricultura in pom ( organisme modificate genetic fara numar in ce a mai ramas in agricultura si asa vai de mama ei ) gaze scumpe, energia electrica nu sta mai bine, combustibil, ape minerale in plop , industria in Romania e pe spate, fiecare a fugit pe unde a putut sa asi caute loc de munca ( asasinat economic ). Sistemul de management al deseurilor e praf pe bani multi. Plus mai vedem ca am mai adus si gunoaie din import sub diferite pretexte in acte. In 30 de ani nu trebuie sa fi mare geniu sa obs ca mergem din prost in mai prost. Indiferent de cine guverneaza sau ce culoare are partidul se pare ca se incurca cu toti in stiinta. Oare chiar se incurca ??? Ce ziceti ??? Despre compania care e interesata in minerit se poate observa ca are 7 puncte de lucru in Romania si unul in Zimbabwe… comentarii ??? https://www.vastplc.com/operations/
Tot Octavian Goga:
„Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate in fata Europei […] Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministrii cari s-au vandut o viata intreaga, deputatii contrabandisti […] Boala o avem in suflet, e o epidemie infricosata de meningita morala.[…] Piramida noastra sociala e morbida – varful bolnav de sifilis, temelia de pelagra.[…] A trebuit sa crape mincinoasa fatada occidentala, ca sa vedem in dosul ei.”
Aceasta va fi una din marile probleme ale judetului nostru , si nu numai, cu implicatii importante si in politica. Insasi ideea existentei exploatarilor miniere intr-o zona scade apetitul turistic pentru acea zona.
pt cei curiosi de istoria companiei, investitori si alte finantarii ……
https://www.wall-street.ro/articol/Companii/217315/andrew-prelea-ceo-vast-resources-are-planuri-pentru-minele-din-romania.html ;
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/britanicii-de-la-vast-resources-au-semnat-pentru-o-finantare-de-13-5-milioane-de-dolari-fondurile-vor-fi-folosite-si-pentru-redeschiderea-minei-de-la-baita-plai-19152015;
https://www.profit.ro/insider/companii/vast-resources-a-atras-o-finantare-de-1-85-milioane-de-euro-pentru-costuri-suplimentare-la-baita-plai-britanicii-amana-prima-vanzare-de-concentrat-de-cupru-din-acest-perimetru-19476776;
… Mina de la Băița este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources si imprumutul sau finantarea Atlas Capital Markets Limited
https://atlascapitalmarkets.com/;
https://www.africaoutlookmag.com/company-profiles/115-african-consolidated-resources
Mina de la Băita Plai, jud. BIHOR este deschisa. A întrat pe producție de concentrate de Cu, Zn, Pb, Au, AG din octombrie 2020.
Unul din cei 4 geologi ai Vast Resources locuiește la Bistrița. Amuzante comentariile unora. Asa suntem noi romanii. Ne pricepem toți la fotbal, politica și mai nou la minerit.
D-le Gavril, producția de automobilele electrice cu 0% emisii din ce materiale se construiesc?
5 % redevențe miniera pe produsele realizate, 38510 lei/an pe fiecare kmp afectat de exploatare plus garanția anuala pt refacerea mediului, plus toate celelalte taxe și impozite pe care le plătește orice firma din România.
E putin , stimabile Vasile, 38519 lei/kmp. Cresterea lemnoasa a unei paduri de molid pe acea suprafata valoreaza mai mult, si valoarea ciupercilor e mai mare de atat. Flora , fauna , oxigenul vin pe deasupra. Problemele ecologice pe care le provoaca acolo si in aval , sunt uriase. Si daca romanii nu pot acum sa exploateze , sa lase urmasilor cand vor avea alta tehnologie si minereul va fi mai scump. Nu tre sa fii specialist in minerit sau mediu ca sa vezi marea diferenta dintre o padure si un dezastru ecologic.
La multi ani de Ziua Nationala! Traiasca 1 decembrie! Jo napot kivanok Johannis! Jo napot kivanok PeNeLe!
Britanicii aurul, austriecii padurile, italienii si turcii pamanturile, rusii marea etc etc
Ne ramane pomana, ca doar suntem un popor de pomana…
A… era sa uit… macar lasati ungurii sa vina sa ne faca autostrati…
Redeventa de 5% la aur e derizorie, pomana curata data! Adica cel care-l scoate fuge cu 95 kg de aur si tu ca proprietar ramai cu 5kg din 100kg , fara rezerve si cu terenul distrus si cu probleme ecologice pe cap. Mai bine il lasi acolo ca tot al tau, pana ce tehnologia sau pretul tot mai mare permite sa ramai cu cel putin jumatate din el.
De acord. Procentul e ridicol. Cine a negociat contractul a fost probabil cumparat.
Economie, ca economie dar costurile ecologice sunt enorme. Nici daca proiectul ar avea redevante mai mari, tot ar fi o pierdere economica la capat de linie, cu natura distrusa. E simplu cheltuielile sunt mai mari decat beneficiile.
Statul roman a exploatat resursele de zacaminte polimetalice pana in 2006 cand brusc a hotarat sa inchida tot. De ce a facut-o? Acuma traim in UE si NATO, avem o legislatie adaptata la cerintele UE si NATO. Degeaba comentam baliverne. O companie miniera care vrea sa exploataeze resurse minerale in Romania o face conform Legii Minelor, Legea 85/2003. Cititi-o si apoi dati-va cu parerea.
Vasile nu e vorba de U.E sau NATO.
E simplu vorba de a vedea :
1. Daca negocierea contactului e in favoarea romanilor. Autorizatiile s-au obtinut pe cale legala, fara accelerare, ignorare a conditiilor, sau cumparare a acceptului la functionari. Legalitatea tranzactiei. Comparat procentul platit cu cel echivalent pe alte piete din international. E simplu. Mai mult decat media, mai putin decat media in caz similar(concentratie de minereu, cantitate estimata).
2. Despre a vedea cine este in spatele unui actionariat cetos..sunt entitati private, publice. Paradisuri fiscale, Cayman nu suna bine . Da se practica dar de aceea sunt paradisuri, pentru ca de obicei companiile se aranjeaza contabil sa ajunga la 0 profit, sau sa fie in pierderi ca sa nu plateasca redevante etc.
3. Costurile ecologice. De cine sunt evaluate, care e metodologia, studiul de impact, corespunde normelui U.E in alte tari. Impactul asupra sanatatii populatiilor salbatice etc. ..
Sunt chestiuni legitime care pot da un raspuns mai clar asupra deciziilor ulterioare.
Imi pare de bun simt 001 sa fie intrebari, impactul exploatarii e unul colectiv, nu doar generatiile de acum , dar si cele ulterioare. Unii decid sa pastreze zacamintele , resursele pentru a le valorifica optimal mai tarziu etc.
Vast Ressources ( Richard Andrew Pralea) reprezinta o firma paravan pentru o alta persoana companie probabil. Nu prea vad logica ca directorul unei firme anterioare .care a terminat in mare liniste activitatea absenta cu desavarsire…African Consolidated Ressources (Baia Mare Str. 9 MAI, Nr. 20, Județ Maramureş) Romanul cel mai puternic in industria mineritului este Frank Timis, operatiuni bazate in Marea Britanie. Plecat din zona Borsa…
Relativ la nume, seful garzii de corp Horatiu Potra a facut obiectul unor investigații jurnalistice
https://www.riseproject.ro/seful-romgaz-amenintat-de-mercenarul-lui-frank-timis-pentru-un-contract-strategic/
Mno..multe îmbârligături.
Poupées …
Imbarligaturi ce conduc spre paradisuri fiscale din Insulele Cayman.
Mustapha Raddi- ACM reprezinta pe altii , mai in spate.
Se merge pe strategii de intermediari.
In spatele Vast Resources e ACM iar in spatele ACM e Arena Investors. Iar Arena Investors e legata the Westaim.
Ideea e urmatoarea.
Nu e o companie, e un lant de companii cu interese in aval. Iar ca amaratul de 5% sa ajunga in conturile locale..multi tantari pe vene. Fiecare vor sa se imbogateasca.
E trist.
Asta e o imensa bomba ecologica cu impact social si politic urias care va exploda in momentul inceperii exploatarilor sau chiar mai devreme.
Probabil nu o sa se intimpla nimic concret in teren. „Firmele“ de genul tintesc pe valorea si tranzactiilor financiare in primul rind. Mizeaza pe omeni care speculeaza cu optiuni. Ei traiesc de comisoane de la transferuri de bani si actiuni. Scamul asta cu aur exista demult si nu face de cit se tulbura emotii. Cu cit ne agitam mai mult cu atit arata idea mai real si asta defapt este cea ce le ajuta lor cel mai mult se gaseasca fraieri care baga bani virtuali sau adevarati in optiuni care o vand.
Treceti pur si simplu pirin Iacobeni si veti vedea o ruina industriala nefunctionala de multi ani, de vanzare. Asta va fi locul de prelucrare? Gluma buna.
Toata chestia este un scam pentru agatat prosti si bani lor.
E posibil si asta, dar precum scrie, aprobarile si implicarea unor functionari din Romania in vanzarea tarii sunt reale. Daca vor exploata sau doar vor scormoni terenul deasupra si cand va fi, e treaba lor.
slugile cand vad hartiile de la guvernu PNal semneaza cu ochii inchisi, să vă fie rușine pentru acest blat ordinar, inca ceva mineritul clasic este cel mai curat si sigur, ce se planuieste este numai un dezastru, să vă fie rușine vanzatori de țară …