Femeia, de 37 de ani, îmbrăcată modest, ţinea de mână un copil foarte drăguţ de patru ani, frumos îmbrăcat şi foarte vesel. S-au aşezat în „camera de vizită” de la etajul întâi şi, în timp ce copilul alerga dintr-o parte în alta, ea nu îl scăpa din priviri, dojenindu-l adesea blând. Au venit „la vizită” pentru ca el mic să-şi întâlnească părinţii biologici. Din motive lesne de înţeles nu i-am putut fotografia, dar vă pot reproduce dialogul pe care l-am purtat.
Doamna Mariana Forai spuneţi-mi cum e meseria de asistent maternal?
Super, super de frumos. E o minune pentru copii să crească într-o familie.
Dumneavoastră pe cine aveţi în îngrijire?
Doi copii, o fetiţă şi un băiat, pe Săndel de 4 ani şi pe Silvia de 9 ani.
Şi cum vă descurcaţi, doamnă? Lumea se plânge că trăim zile grele.
Eu mai am încă doi copii ai mei şi nu mă plâng. Depinde de fiecare persoană. Trebuie să avem şi sprijinul familiei, al soţului, al părinţilor, şi atunci e ok. Când avem sprijin şi înţelegere atunci totul e bine. Când trag toţi în stânga şi în dreapta, e numai zarvă. Copiii mei se înţeleg foarte bine cu cei mici.
Doamnă, cum reuşesc doi adulţi să hrănească şase guri?
Cu ajutorul lui Dumnezeu. Dacă avem credinţă, El ne ajută. Dacă ne tot plângem că nu ne ajunge, atunci nu izbândim. Le oferim tot ce putem, ce ne ajută bunul Dumnezeu. Pe Săndel l-am luat de şase luni, din 20 iunie. S-a integrat foarte bine. El ştie că nu sunt mămica lui, eu sunt prietena lui.
Acum aţi venit să îi întâlniţi pe părinţii lui?
Da, pe mama şi tatăl lui biologici. El o cunoaşte pe mămica lui, pe tată, nu. Vorbesc cu el despre părinţii lui, ştie că nu sunt mama lui. Vine cu bucurie să o vadă, dar e supărat când mămica nu vine. Se mai întâmplă. Noi venim întotdeauna la vizită, dar ei (părinţii –n.r.) nu. El e mai mic şi nu înţelege, dar fetiţa mai mare îşi revine greu după ce nu vin părinţii. E supărată.
Nici de data aceasta se pare că nu au avut noroc. Părinţii băiatului de patru ani nu au venit să-l vadă, dar doamna Forai a profitat de vizită să discute cu Olimpia Ababi, directorul adjunct al DGASPC, pe care o consideră tot „un membru al familiei”. Va veni şi data viitoare când va fi chemată indiferent dacă ceilalţi vor fi acolo. După o nouă absenţă, le va explica din nou celor mici că „mami şi tati” au fost ocupaţi de data aceasta, dar sigur vor veni data viitoare să îi vadă.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului începe, în 26 noiembrie a.c., o nouă serie de cursuri pentru asistenţi maternali profesionişti în căutare de oameni ca şi doamna Forai. La curs s-au înscris deja femei, dar şi bărbaţi sub 50 de ani care doresc să înveţe câte ceva despre „meseria de părinte”.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu