(FOTO-VIDEO) Familia Mihaela și Ioan Mihai Galben, care duce mai departe tradiția fabricării în cazan a pălincii din Țara Năsăudului, își va putea dezvolta afacerea cu 200.000 de euro. A obținut banii după după participarea la emisiunea Imperiul Leilor de la Pro TV de la Dragoș Petrescu, antreprenor român care controlează Trotter Prim, compania care deține lanțurile de restaurante City Grill, Buobngiorno, Caru cu Bere șicafenelele City Cafe, fiind unul dintre cei mai puternici jucători din industria restaurantelor.
Mihaela și Ioan Mihai Galben s-au prezentat la Imperiul Leilor și au cerut 200.000 de euro pentru 15% din afacere pentru ca să transforme micul lor business din zona Năsăudului – Distileria Galben – într-unul național.
În timp ce restul Leilor s-au retras, Dragoș Petrescu a avut o condiție: ”Aveți un brand de care eu nu am auzit, aveți un produs de calitate pe care eu l-am gustat și care arată bine. Eu aș fi de acord să vin alături de voi în următoarele condiții: 200.000 de euro pentru 40% din afacerea voastră. În momentul în care voi veți returna cei 200.000 de euro, sunt de acord să cedez 20% din acest procentaj să reveniți la 20 cu 80”.
Cei doi soți Galben au acceptat propunerea, Dragoș Petrescu le-a spus că au luat o decizie corectă.
”Ioan și Mihaela, este o onoare pentru mine să investesc în familii de antreprenori așa frumoase ca a voastră. M-am regăsit în produs și în dorința lor de a face lucrurile temeinic. Ardeleni adevărați, foarte conservatori, precauți. Legea nr. 1 cu persoanele din jurul meu caracter înainte de expertiză sau produs”, a spus antreprenorul.
În familia Galben din Ilva Mică se face pălincă din 1938. Primul a fost Ilie Galben. În 1946, văzând că treaba merge bine, a cumpărat un cazan pentru distilat, de 120 de litri, adus tocmai de la Viena. Tot în perioada aceea și-a organizat propria livadă, pe două hectare, iar în 1947 a obținut autorizaţie pentru distileria sa. Chiar și în timpul comunismului a continuat să lucreze. Mai târziu, ștafeta a fost predată lui Ioan, fiul lui, de profesie inginer mecanic, la Cluj. A continuat ce începuse tatăl lui și a modernizat cazanul având cunoștințe inginereşti. Nepotul lui Ilie Galben este arhitect de meserie, dar și el s-a întors la vatră. În 2009, a scos din podul casei bunicului vechiul cazan de la Viena şi l-a pus iarăşi la treabă. Mihai a refăcut toată documentaţia pentru o reautorizare a distileriei și a cumpărat un cazan nou pentru dublă distilare ca, în final, pălinca să aibă 48 de grade și să fie făcută din prune, pere, mere, caise, gutui, cireşe, dar sortimente diverse.
Conform știriutile, Mihai Ioan se rupe în fiecare an, timp de o lună, de tot ce face el în viaţa de zi cu zi şi se întoarce în casa bunicului. Aici pregăteşte baza a ceea ce va urma, produsul finit, pe care îl îmbuteliază abia în mijlocul iernii. Atunci are nevoie de încă o săptămână pentru operaţiunea asta. Se obţin, în total, 2.000 de litri de pălincă în fiecare an. Distribuie marfa în restaurante şi magazine.
Pe eticheta sticlelor, pictate cu clop cu pene de păuni, e trecut numele bunicului.
Potrivit fabricatinbn.ro, Ilie Galben, născut în Feldru 1909-1993, începe fabricarea și comercializarea palincii din tinerețe, însă abia la întoarcerea de pe front (1944) se hotărăște să facă o afacere din asta. În 1946 cumpără un cazan de la Viena iar în 1947 îl autorizează. Schița originală întocmită de agentul fiscal e o dovadă în acest sens. Cazanul funcționează fără întrerupere până în 1993, la moartea lui Ilie Galben. Ioan Galben, fiul lui Ilie, continuă producția până prin 1995-1996, după care cazanul este demontat și mutat în pod. Ioan-Mihai Galben, nepotul lui Ilie, începe din nou producția în cazanul original în 2010-2011 iar în 2013 înființează o societate comercială. Palincă este îmbuteliată în sticle pictate și decorate manual cu motivul păunului Grăniceresc și cu alte motive de pe costumul popular grăniceresc.
Produsele se găsesc pe rafturile magazinelor tip duty-free din aeroporturile României și pe rafturile unor magazine și restaurante din Cluj, Brașov și București.
Palincă este denumirea legală a acestor băuturi, produse în Nord-Vestul Ardealului și distilate de două ori. Chiar dacă în zonă se numește jinars, această denumire nu este recunoscută de normative. Contrar opiniei comune, cuvântul Palincă este de origine slovacă, nu maghiară.
Aia care beau pana crapa, nu sunt pierdere. Selectia naturii.
Când bei până ți se umflă ficatul e doar opțiunea ta. Dar când porți virusul și-l dai la toți, mă afectează și pe mine
Dati cat mai mult JINARS poporului ! Mancarea e fudulie, bautura e temelie !
Binenteles, haterii in Romania sunt nelimitati.
De obicei sunt oamenii care n-au realizat nimic, niciodata, in toata viata lor.
Cei care mor de ciroza si din cauza alcoolului nu vor da niciodata 100 de lei pe o sticla de palinca de calitate, isi vor cumpara acelasi alcool ieftin care-si „face treaba”.
Acuma hai, la munca si lasati hatereala pentru niste oameni de 50 de ori mai seriosi si gospodari decat voi.
La munca, trepadusilor!
Felicitari familiei Galben
bun comentariu, pălincă de calitate zicea unu, bă ești prost pălinca se face din țuica fiarta si zahar+ ceva secare, adică un fel de zarea făcut acasă..
Aici e meseria mea, unde e palinca asta?
In Ilva Mica, doar 2 kl au?
putin!
Imi ajunge doar pe jumate de an…
succes si la mai mare
Aia care au murit din cauza alcoolului cel putin s-au distrat cat au trait si au murit veseli!