Recomandări Social

O femeie a contestat în instanță intrarea ei în carantină. Ce soluție au dat judecătorii

O femeie a dat în judecată Direcția de Sănătate Cluj care a trimis-o în carantină, iar Judecătoria Năsăud a analizat cererea ei pe fond. Magistrații acestei instanțe au ajuns la concluzia că femeia nu are dreptate.

Prin sentința civilă nr. 1431/2020 pronunţată de Judecătoria Năsăud în dosarul nr. 2273/265/2020, s-a respins cererea reclamantei Laura M. Nemulțumită, femeia a făcut apel la Tribunalul Bistrița-Năsăud, iar în baza art. 480 Cod procedură civilă, și această instanță a respins ca nefondat apelul declarat de reclamantă împotriva sentinţei civile nr. 1431/2020 pronunţată de Judecătoria Năsăud.

Carantina separă și restricționează circulația persoanelor care au fost expuse unei boli contagioase pentru opri posibilitatea transmiterii infecției, în cazul în care acestea sunt infecțioase. Carantina și autoizolarea înseamnă ca persoana să rămână într-un anumit loc destinat pentru aceasta sau la domiciliu pentru o perioadă după expunerea la situația în care s-ar fi putut produce o infectare cu Covid-19.

Dovezile privind pandemiile de gripă indică faptul că utilizarea metodelor de izolare individuală contribuie în mod nemijlocit la reducerea transmiterii bolii.

Diferența dintre carantină și izolare la domiciliu

Conform informațiilor transmise de Ministerul de Interne, Grupul de Comunicare Strategică, măsurile de carantină și izolare la domiciliu sunt definite astfel:

Carantină se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19). Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Durata carantinei depinde de perioadă estimată de incubație a virusului (adică perioadă de timp dintre momentul infectării și apariția primelor simptome ale bolii). Estimările inițiale indică o perioadă medie de incubație pentru Covid-19 de 5,2 zile, dar există și persoane care dezolta simptome după 13 zile. Calculele medicilor evidențiază că din 100 de persoane infectate cu Covid-19, 95 au prezentat simptome înainte de 13 zile.

Durata de 14 zile este, prin urmare, considerată suficientă pentru monitorizarea persoanelor care au intrat în contact cu cazurile de Covid-19. Identificarea rapidă a cazurilor contribuie la eficientizarea măsurilor de carantină.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.