Economie Social

O firmă din Bistriţa vrea să scoată bani din gura şerpilor

O firmă din Bistriţa a cerut autorizaţie de mediu pentru a amenaja, la Mijlocenii Bârgăului, o hală pentru creşterea reptilelor pentru venin.

Potrivit anunţului public al firmei SC Trufavip SRL, firmă înfiinţată în 2009 având ca obiect de activitate comerţul cu animale vii, ferma de vipere va funcţiona în intravilanul localităţii Mijlocenii Bârgăului

Conform extrasului încheierii nr. 1148 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud din 10 aprilie 2009, fondatorii firmei SC Trufavip SRL Bistriţa sunt Daniel Lucian Grigore din Bistriţa, Romeo Vasile Morariu din Prundu Bârgăului şi Alin Deaconescu din Bistriţa.

Cei trei s-au orientat spre o afacere de succes în condiţiile în care un gram de venin pur costă 1.500 de euro, adică echivalentul unei cantităţi de aproximativ 80 de grame de aur, bani oferiţi de companiile farmaceutice din străinătate. Deşi multe dintre fabricile de medicamente şi cosmetice din Occident au propriile ferme de vipere, cererea de venin este foarte mare. Singura fabrică de medicamente din România care foloseşte veninul de viperă se află la Iaşi, însă achiziţionează preţiosul lichid din străinătate.

Pentru creşterea viperelor ammodytes, care fac parte din cea mai răspândită specie din România, este nevoie de foarte multă migală. Ele sunt foarte sensibile. Dacă nu au temperatură stabilă în încăpere, de 25 de grade Celsius, nu se hrănesc şi astfel scade calitatea veninului. După extragerea veninului, lichidul este purificat, deoarece 75% din substanţa eliminată de viperă este apă. Apoi, pentru păstrarea purităţii, veninul este cristalizat, fiind păstrat la o temperatură constantă, cuprinsă între 0 şi minus 5 grade Celsius.

Creşterea viperelor poate aduce profituri serioase, în condiţiile în care pentru investiţie nu se cheltuiesc prea mulţi bani. Dacă ar fi să ne
luăm după cunoscători, aceasta se pare că este una dintre cele mai simple afaceri: nu necesită nici prea mult timp, nici eforturi foarte mari. Singura condiţie pentru un fermier de vipere este să aibă „sânge rece”.

Pentru o fermă de vipere este nevoie de trei încăperi: una pentru vipere, cea de-a doua pentru recoltarea veninului şi alta pentru creşterea de şoareci sau de hamsteri, hrana principală pentru vipere.

Îngrijirea şerpilor nu necesită mult timp. Viperele mănâncă şoricei o dată la două săptămâni, iar recoltarea de venin se face de două ori pe lună. Se imobilizează capul şarpelui, se apasă gura de marginea unui pahar, iar după ce acesta îşi înfige colţii, se masează uşor pungile cu venin. Un şarpe dă aproximativ 0,30 miligrame de venin.

Medicamentele din venin sunt folosite în bolile cardiovasculare, pentru sistemul nervos şi pentru fabricarea de analgezice.

În România există trei specii de vipere: vipera de munte (vipera berus), vipera de stepă (vipera ursinii) şi vipera cu corn (vipera ammodytes). Acestea sunt ocrotite de lege, întrucât sunt pe cale de dispariţie.

Etichete

15 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.