Social

O fotografie cât o mie de cuvinte. Ce are totuși de spus președintele Consiliului Științific al PN Munții Rodnei

Fotografia postată de omul de afaceri Pavel Sângeorzan în care apare avându-l alături pe Ioan Păcurar, profesor la USAMV Cluj-Napoca, în prezent președintele Consiliului Științific al Parcului Națioanl Munții Rodnei, l-a determinat pe acesta din urmă să ne contacteze telefonic și să ne acuze că l-am denigrat.

Redăm întocmai dialogul pe care l-am purtat în această dimineața. Întrucât domnia sa ne-a sunat, noi suntem cei care am răspuns la întrebări.

Ioan Păcurar: Ați postat o fotografie cu mine care eram la o partidă de vânătoare autorizată. Sângeorzan acesta a fost la aceeași vânătoare cu mine, dar eu nu am postat nimic. Eu o să-l dau în judecată că nu avea dreptul să posteze fără să-mi ceară acordul.

Reporter: Este problema dumneavoastră. Sunteți președintele Consiliului Științific al Parcului Național și ați cunoscut istoricul acestui om, ați știut ce probleme a creat și ați acceptat să vă faceți o fotografie cu el. Mi se pare ….

Am acceptat. Eu eram acolo, au mai fost zece persoane care și-au făcut poză. Eu sunt vânător de 30 de ani, nu de o zi. Am fost prima dată la selecție la capră neagră. Era un exemplar care trebuia scos fiindcă are un singur corn și genetic transmite acest caracter. Eu cred că tot ce am făcut am făcut legal, transparent. Dacă sunt în Consiliul Științific sau sunt președinte nu înseamnă că trebuie să renunț la o pasiune de 30 de ani.

Deci nu vi se pare nimic în neregulă să apăreți într-o fotografie cu o persoană care nu respectă legea și cu care Administrația PNMR are probleme de atâta vreme?

Haideți să vă spun următoarea chestie: eu sunt membru în Consiliul Științific recent, din 2007.

De atunci au trecut 12 ani, totuși.

Și care e problema? O să-l dau în judecată pe acest om care a postat o imagine de arhivă personală.

E problema dânsului ce postează. Noi nu discutăm despre asta. Discutăm despre ce faceți dumneavoastră.

Dar care este vina mea?

Probabil că nu aveți nicio vină, dacă așa spuneți, dar nu vă face cinste să fiți într-o fotografie cu o persoană care a creat atâtea probleme PNMR.

Ei, nu cred că este cazul. Și-a reglementat această persoană situația conform Legii 158/2017 pe care o avea cu Parcul. Consiliul a fost de acord să iasă din Parc. Cariera când a fost introdusă în PNMR s-a făcut limitarea din birou, de pe hartă și acum și-au reglementat, au reglementat această eroare cu o lege care le-a permis să iasă din parc.

Bine, domnule profesor, dacă această problemă este normală – și vă respect punctul de vedere – nu știu cât de normal este să duci animale vii ca să momești vânat chiar la limita Parcului Național. Nu știu dacă vă face cinste să fiți alături de cineva care girează astfel de practici.

Am văzut (cazul -n.r.). Nu-mi face cinste. Mi-ați știrbit însă imaginea mea că eu sunt o persoană respectabilă și m-au sunat studenți de-ai mei din America. Deci mi-ați atins imaginea mea.

Cred că v-ați atins-o singur în momentul în care ați acceptat să faceți această fotografie.

Păi, bine, acum de unde să știu eu că această persoană o dă …? Să-i fi spus: măi, du-te încolo? Ne-am întâlnit întâmplător în Vrancea. El mergea la altă vânătoare, eu la alta și nu mi-am dat seama că această chestie va fi tragedie națională.

Destul de rău, Noi, cei din Bistrița-Năsăud, ne-am aștepta ca în Consiliul Științific al Parcului Național Munții Rodnei să fie niște oameni responsabili care să nu meargă la vânătoare cu cei care pun în pericol aceste arii protejate.

Nu am mers la vânătoare cu această persoană.

Domnule profesor, dacă dumneavoastră vă faceți fotografii cu animale împușcate, indiferent de starea lor genetică, și cu o persoană controversată, eu, una, nu pot să cred că v-ați întâlnit întâmplător.

Bine, eu vă cer să ștergeți această fotografie.

Nu voi șterge nimic. Din punctul meu de vedere, nu vă face cinste să fiți într-o fotografie cu un animal împușcat și o persoană controversată.

Dacă așa considerați…

Da, așa consider. Eu mă aștept ca în Consiliul Științific al Parcului Național Munții Rodnei să fie oameni care iubesc natura și care o apără, nu niște persoane care împușcă animale și stau alături de cei care schingiuiesc cai ca să atragă vânat. Dacă acestea sunt pasiunile dumneavoastră, atunci lăsați alți oameni care iubesc natura să o ocrotească.

Nu mai comentez de niciun fel. E opinia dumnevoastră. Nu știu cum am demonstrat eu că nu sunt iubitor de natură sau cum nu mi-am făcut datoria ca membru în Consiliul Științific.

Pentru mine și pentru mulți această fotografie e cât o mie de cuvinte. Oricum nu cunoaștem deloc activitatea dumneavoastră din Consiliul Științific al Parcului Național Munții Rodnei. Îmi pare foarte rău. Nu știm ce ați făcut, dacă ați făcut. Oricum, acest Consiliu Științific nu comunică niciodată de parcă ar gestiona o proprietate privată a cuiva, deși vă amintesc faptul că vorbim de un PARC NAȚIONAL.

Eu am preluat această onorantă funcție din toamnă când și-a dat demisia fostul președinte care avea 80 și ceva de ani. Nu cred că această participare a mea la o vânătoare de selecție, perfect legal din toate punctele de vedere, aduce dezavantantaje Parcului.

Dacă sunteți pasionat de vânătoare, de împușcat animale, nu văd ce căutați în fruntea Consiliului Științific al Parcului. Eu mă aștept ca acei oameni să fie iubitori de viață, nu de moarte, de natură și lege, nu de oameni care distrug Parcul Național, care încalcă legea și care duc animale domestice să momească vânat. Nu aveți cum să mă convingeți, orice mi-ați spune. Fotografia aceasta vorbește de la sine și spune ceva despre dumneavoastră.

În viața mea privată pot să fac ce vreau.

Așa este, doar că viața dumneavoastră privată o influențează pe cea publică. Sunteți, vă reamintesc, președintele Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei. Ne uităm spre toți cei de acolo cu mult respect și încredere și așteptăm să apărați natura, animalele, râurile, pietrele și marmura, iar eu constat că dumneavoastră zâmbiți dintr-o fotografie, avându-l alături pe Pavel Sângeorzan, fericiți că ați împușcat o capră neagră.

Hm, bine. Nu am ce să mai comentez.

21 comentarii

  • Cum poate fi numit un vânător președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei? Cum se poate așa ceva? Cum se poate ca un ucigaș de vietăți nevinovate, care omoară din plăcere, pentru amuzamentul propriu, cum se poate ca un maniac însetat de sânge să fie președintele unui for științific al unui sanctuar al vieții?
    Este consecința mizerabilelor îmbârligături cu alții asemenea cu el, alți criminali de vietăți nevinovate și nesimțiți grobieni ajunși politicieni cu influență sau afaceriști cu voie de la stat. O mafie care căpușează țara, o plagă care distruge și ultimele habitate, ultimele locuri de refugiu ale viețuitoarelor și oamenilor din fața prădătorilor lacomi de bani și sânge.
    Ar trebui ca acest domn să-și dea demisia de urgența sau să fie dat afară. Dar n-o să se întâmple asta pentru că el a fost pus acolo ca să poată vâna în continuare tovarășii care l-au pus în funcție, momind urșii la limita parcului și cu misiunea încă nedusă la îndeplinire de a scoate suprafețe de pădure în afara parcului național pentru a fi exploatate de alți politicieni vânători.

  • Pt. ranjetul afisat langa victima impuscata se cuvine totusi schimbarea din functie a acestui individ aflat cica la comanduirea Consiliului Stiintific . Spun asa pt. ca in asemenea ipostaze doar indivizi de aiurea, manelisti si politruci adora asemenea pozitii in poze . In rest nimic de adaugat !

  • si uite asa… cariera unui intelectual… profesor universitar… a fost distrusa de un cioban!!!!
    sa speram ca nu-i distruge si familia!!! cu siguranta are Paval ceva astfel de poze!!! Nu neaparat reale… doar surprinse la momentul potrivit si pastrate!!! Destul incat sa distruga toata munca de o viata a unui intelectual.

    • Fiecare om este responsabil de alegerile pe care le face. Eu nu văd în fotografie un om obligat, forțat să stea lângă Pavel Sângeorzan, ci un om fericit că a împușcat o capră neagră cu un singur corn, care nu era bolnavă, pur și simplu nu avea voie să trăiască pentru că avea un singur corn, iar specialiștii aceștia spartani spun că numai vietățile care se încadrează în tiparele lor scapă de ”selecție”.

    • Ooo daaaaa… aveti perfecta dreptate! Eu am zis doar cat de usor este de distrus viata si cariera unui intelectual de catre un cioban si ca nu trebuie sa-i subestimam niciodata pe oamenii prosti, nescoliti… ca vorba aia… au mintea hodinita.
      Nu-l cunosc pe profesor… clar are niste dereglari doar pentru factul ca gaseste satisfactie in a lua vieti! Dar, se presupune ca prin cultura si invatare ne departam de instinctele noastre primare si reusim sa invatam si cum sa le tinem in frau!

    • Nu sunt de acord cu opinia dumneavoastră. Nimeni nu i-a distrus viața domnului profesor care pretinde că iubește natura, dar nu și caprele negre imperfecte. Dânsul și-a dat arama pe față. Cum ar fi să-i spunem că și noi stimăm universitarii, dar nu și pe cei cu barbă? I-ar plăcea să-l scoatem prin ”selecție” din mediul universitar pentru că poartă barbă? E imperfect și neîngrijit. Poartă bacterii prin firele acelea de păr crescute aiurea. Poate nu e adevărat, dar asta credem noi, la fel cum și vânătorii iluștri ca și dânsul cred că o capră neagră cu un singur corn e un animal imperfect, nedemn să trăiască. Eu nu cred asta. Eu cred că e un exemplar special, frumos și are dreptul să trăiască. Îmi dați voie să cred asta?

    • Bineinteles ca va dau voie sa credeti orice! Oricum asta faceti… imi place. Chiar daca la un momentdat duceti lucrurile la extrem… Mai trebuie putin lucrat la acest aspect.
      Eu am plecat de la premisa ca un profesor universitar cu o cariera impresionanta in spate este un om educat care intelege sensibilitatile vietii… si a picat intr-o capcana datorita unei pasiuni perverse de care nu s-a putut lepada…

    • Cariera si titlul de profesor universitar ale acestei persoane nu inseamna nimic. Faptul ca e vanator de 30 de ani si ucide animale din placere spune totul despre el. Face parte din grupul de 2-5% din intreaga populatie care pot fi numiti sociopati sau psihopati.

  • Nea Balane iarasi esti rau, te rog sa te documentezi un pic ca sustii ca faci parte din asa zisul partid al verzilor, aceasta specie face foarte mult rau faunei montane se trage din inorog si se numeste tapinolog, cu acest corn scoate floarea de colt cu tot cu radacina si este considerat amantul perfect al caprelor negre,din preferintele lui amintesc orice tip de iada virgina iar legenda ne spune ca nu va putea fi impuscat numai de vanatorii care se aseamana cu el. Asa ca nene Balane documenteaza-te te rog!!!

  • Felicitari doamna profesoară că încă mai reușiti să tineti steagul sus și să scoateți la lumină astfel de lucruri.
    Din păcate nu întotdeauna se lasă și cu urmările dorite,destituiri,cercetări,arestări și condamnări când este cazul.Acest individ s-a supărat ca văcarul pe sat.El nu are o problemă că gestionează o mafie.In Parcul National M.Rodnei se taie pădurea in draci,se braconeaza in voie,Aniesul nu mai are pește deoarece apa a fost captată in amonte și vine pe tuburi pt.un MHC,există trei balastiere ilegale in albia Aniesului unde se exploatează tot ilegal produse de balastiera,pe munte s-au construit ilegal drumuri pt a facilita braconajul…
    Toate acestea afecteaza grav mediul,sănătatea oamenilor și a animalelor.
    Intr-o tară civilizată doar 10% din ce am spus dacă s-ar întâmpla ,in secunda urmatoare ar fi la fata locului Garda de Mediu,APM,Apele,politia,procuratura…abuzurile ar fi stopate.La noi…hotul strigă hoti,jupanul plătit de noi să apere mediu amenința cu judecata pe cei care i-au făcut poză,iar culmea ar fi să-i mai dea și dreptate,ba poate si despăgubiri morale.ASTA-I ,,ROMANIA NORMALĂ ”
    PĂREREA MEA!

  • Concuzia mea si nu numai. Functia de Presedinte a CONSILIULUI STIINTIFIC al unui Parc National si statutul de VANATOR al tovarasului din imagine sunt total incompatibile. PUNCT !!! In mod normal faci cercetare cu capra cu un singur corn undeva intr-un perimetru inchis si vezi ce iese.Daca iese una cu sapte coarne o pui in formol , dar nu o duci in frigider . Bine ?

  • Toate pozele pe care le postez pe Facebook sunt cu mine! Singur!
    Nu mi se pare in regulă să pun poze cu mine și alți oameni, fără să știu dacă ei sunt de acord să apară in spațiul virtual!
    Probabil că cei care vizionează profilul meu, cred că sunt un narcisist, care pune doar selfie-uri pe Facebook.
    Nu este așa, este o chestiune de bun simț.
    Soția mea îi șterge din lista de prieteni, pe toți căscați care pun poze cu ea pe Facebook.
    Mergi la o nuntă și te trezești că nu știu cine a pus o poză in care apari și tu pe Facebook !
    Mergi în drumeție pe Pietrosul Rodnei (2303m.) și te trezești că apare o poză cu tine că ai fost acolo.
    Mergi la Băile Figa și nu știu cine pune poze cu tine în chiloți pe Facebook.
    Nu mai puneți poze cu prietenii voștri pe Facebook!
    Nu toată lumea este de acord cu chestia asta. Respectați dreptul la viața privată.

    • Da, stimate domn, dar vi se pare normal sa mergeți la Băile Felix sau pe Pietrosul Rodnei si să nu știe nimeni? Păi la ce mergeți atunci? Sa nu mai spun dacă mergeți cumva in străinătate. Păi ce farmec are dacă nu vede toată lista de prieteni unde am fost, cu cine, ce am mâncat, de cate ori am mâncat, avion…aeroport, tot. Doamne ce nație de stupizi.

  • Sunt vanator, am o cultura in domeniul cinegeticii, am o diploma in acest sens, nu este posibil ca toti care au comentat la acest articol sa-si dea cu parerea in necunostinta de cauza despre practicarea vanatorii in Romania, in acest sens doresc sa va edificati asupra urmatoarelor, prin Regulamentul privind organizarea si practicarea vanatorii din 2005,
    CAPITOLUL III Realizarea selecției la speciile sedentare de vânat la care selecția
    artificială se poate realiza prin acțiuni de vânătoare,
    (1) În acțiunea de management al populațiilor de vânat sedentar, în scopul păstrării și ameliorării calității, este necesară realizarea selecției artificiale corespunzătoare. Selecția artificială constă în extragerea prin acțiuni de vânătoare a exemplarelor degenerate, bolnave, accidentate, rănite, cu deviații comportamentale evidente, din ambele sexe și din toate categoriile de vârstă.
    Art. 11. –
    (3) Prin exemplar „de selecție” se înțelege exemplarul dintr-o specie de vânat care nu corespunde din punct de vedere al caracteristicilor cantitative și calitative cu vârsta sa și care se impune a fi recoltat cât mai repede pentru a nu transmite caractere nedorite la urmași. Exemplarele de selecție sunt exemplare de ambele sexe, indiferent de vârstă, cu evidente defecte de creștere, bolnave, rănite ori cu evidente deviații de comportament.
    Domnule profesor, nu stiu toti ca, selectia naturala la vanat se face de catre carnivore, la capra neagra de catre rasi, lupi, urs, dar este necesara si interventia specialistilor in vanatoare prin selectie artificiala, adica extragerea exemplarelor de vanat care nu sunt de viitor.
    Domnule profesor, imi pare rau ca aceasta fotografie a fost postata acordul dumneavoastra, dar nu toata lumea intelegea notiunea de vanator!

    • Evident că nu o înțelegem fiindcă e un act de cruzime gratuit. Oamenii nu mai sunt obligați să vâneze ca să mănânce. Iar când ne spuneți că ați vânat imperfecțiunea ca să supraviețuiască perfecțiunea ni se face silă. E un soi de hitlerism.

  • Am ajuns in situatia in care animalele au drepturi egale cu omu.
    Sunt oameni care nu au ce mînca copii care nu au ce îmbrăca bătrîni uitați si neputincioși.
    Cîini vagabonzi omoară oameni
    Se demite un prefect pt un urs.
    Se dau legi pt animale mai imp decît pt om.
    Oameni din creierul munților care au animale se luptă zi si noapte cu fiarele sălbăticie, in special urși care au depășit demult numărul optim . Sunt niste valori optime de efective .
    Nimeni nu vede sau nu e interesant de discutat
    În privința asta ar tr tr deschisă vînătoarea si aducerea efectivelor la nr optim
    . Referitor la capra neagra ce a vînat dom profesor e un animal care trebuia extras .
    Si eu am animale si le iubesc .
    Omul ar tr sa fie stăpînul animalelor nu invers.

  • Nu GICU gresesti Gicutule. Omul a fost pus in varful piramidei trofice fara pusca, fara amici si fara facebook. El trebuia sa vaneze strict pt. o zi doua de hrana. Dupa ce vana pupa ochii inlacrimati ai animalului si multumea la DOMNUL. Acuma is face selfie si se da batos . Si sa iti mai spuna ecologistul una. Este o emisiune pe TV ; IZOLATI in ROMANIA. Ma uit absolut la toate pt. peisajele mirifice. Nu o sa uit deloc ce spunea un fost padurar in APUSENI cu casa in creierul muntilor langa Scarisoara. S-a intalnit cu maria sa URSUL de zeci de ori si URSUL il ocolea de fiecare data, pt. ca este extrem de inteligent si il lua exact ca vecinul sau si stia bine unde doarme omul si ca de la omul respectiv mai manca din batatura sa din cand in cand cate doua trei mere. Si nimic, nici lupii si nici o salbaticiune nu s-au atins de lucrurile lui. Si spunea Padurarul ca aceasta poveste este foarte valabila pt. toti muntenii care traiesc ca si el. Deci asta-i ROMANIA normala cu oameni si animale normale. Ele stiu sa convietuiasca pt. ca nu sunt facuti in eprubeta si nu stau la bloc.Omul modern omul nesatul crede ca totul i se cuvine.Dar este sosita deja ziua in care vom semna cu totii nota de plata. Vine si ziua cand specia umana va avea aceasi soarta ca si patrupezii de langa noi. Fi sigur ca nu vom stapani PAMANTUL la nesfarsit. Toate se gata !Noi numai le grabim asa din necunoastere si nepasare.

  • Auzi la el, cică el nu are nici o problemă…Este ca și cum mama Luizei Melencu și-ar face un selfie cu Gheorghe Dincă.

  • Este evident că dl profesor nu se află accidental acolo. E suficient să vedem poziția dânsului în poză. Mesajele non-verbale sunt explicite. Proxemica este deasemenea evidentă. Nu stă stingher și luat prin surprindere, are o mână pe umărul persoajului cu pușca și chiar pare încântat că e in poză. Asta indică că profesorul a acceptat poate chiar a inițiat apropierea. Despre ce povestim? Că au văzut ei cu binoclul și prin luneta puștii că Rupicapra aia avea un corn dispărut genetic. Poate că amărâta si l-a rupt în copilărie cand a dat peste niste lupi mai prosti . Dacă era un exemplar neviabil era vânată și mâncată de râși sau de lupi, așa cum remarca cineva mai sus. Te-ai aștepta de la șeful unui for științific al unui Parc Național să fie mai preocupat de fragmentarea și distrugerea habitatului animalelor decât de împușcarea lor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.