Legea privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei a primit în unanimitate votul final din partea deputaţilor, după ce atât pragul de 250.000 de franci, cât şi gradul de îndatorare de 50% au fost eliminate. Deputaţii au eliminat data de referinţă de 15 ianuarie 2015 şi au decis că „la cererea consumatorilor băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi”.
”Am votat Legea conversiei creditelor în franci elvețieni. Adoptarea legii, îndelung așteptată de zeci de mii de oameni a fost primită astăzi cu aplauze în plenul Legislativului. Practic cei care au obținut credite în franci elvețieni și s-au trezit ulterior cu rostogolirea ratelor peste limitele suportabilității vor putea acum să le transforme în lei la cursul istoric. Aceasta prevedere cu convertirea la cursul istoric, adică la cursul de schimb din momentul contractării creditului, este cheia acestei legi. Mă bucur că am reușit în actuala legislatură să votăm o lege care va aduce o gură de oxigen pentru atât de mulți români”, a menționat deputatul PNL Stelian Dolha.
Potrivit modificărilor făcute de comisie, conversia ar urma să se facă prin act adiţional la contractul de credit la cursul de schimb la data încheierii contractului, deputaţii eliminând sintagma ”prin hotărâre judecătorească”. Deputaţii nu au fost însă de acord ca perioada de implementare a legii conversiei creditelor în franci elveţieni să fie mai mică de 60 de zile, aşa cum prevede textul iniţial al proiectului.
Camera Deputaţilor este decizională în acest caz, urmând ca legea să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
Discriminare pe față. Când v-ați făcut creditul în franci, v-ați asumat un risc. Același risc mi l-am asumat și eu, când mi-am făcut credit în euro. Mă consider discriminat!
EURO – dec.2008 =3,9852 ; oct.2016 = 4,5086 ; crestere 10,52 %
CHF – dec.2008 = 2,6717; oct.2016 = 4,1418 ; crestere 55 % ( iar val.ratelor de restituit aproape s-a dublat ).
În 2006 un franc elvetian a fost și 1,7 lei. Mai mult decât atât, ni se spunea pe toate canalele, se făcea reclamă peste tot, era o propagandă teribilă cum că francul elvetian este cea mai stabilă și mai sigură monedă. Vraja mării, a fost cea mai mare țeapă trasă poporului român și nu numai, cu cel puțin îngăduința, ca să nu zic aportul, instituțiilor Statului Român, în speță BNR…
Și care-i faza, Andrei? Argumentele tale nu schimbă starea de fapt. Legea discriminează pe cei care au făcut împrumuturi în franci elvețieni în defavoarea celor care au făcut în euro sau lei paralei. Faptul că o monedă a crescut cu 55% față de alta care a crescut doar cu 10% nu e un argument juridic. E un argument moral! Cu ce ești tu mai frumos și meriți ajutat de statul român față de mine? Pentru că ai fost naiv și ai crezut în brașoavele băncilor? Băi, ți-ai asumat un risc, asta e!
Deci, pentru unii mumă pentru alții ciumă, cam așa vine.
Dar asta o să o lămurească CC. Cu sau fără Zăgrean.
O sa tragem cu totii ,,foloasle,,acestei legi.rabdare si tutun.
Oameni buni, nimeni nu se uita de fapt la ceea ce s-a intamplat. Bancile au marit dobanda nejustificat. Acum sa traga. Nimeni nu vede acest aspect. Au luat de pe noi atatia ani o gramada de bani. Undeva trebuie sa existe un echilibru. Nu va temeti nu o sa platiti voi. Noi o sa platim ratele in continuare. Nu o sa le platiti voi. Diferenta de curs o sa le suporte bancile.
Si-ndata va descaleca din sa…
Dio si Cassius – calmeaza-te! Din nou atitudine tipic „romaneasca” sa nu cumva vre-un semen de-al tau sa fie ajutat ca o luam toti razna. E doar o chestiune de normalitate! In creditele in CHF cine a contractat in urma cu zece ani – in aceasta perioada (dupa ce a platit 10 ani – repet) mai are sold dublu fata de cat a contractat. Asa ca inainte sa te ambalezi informeaza-te, abia dupa aceea simte-te marginalizat.
Mersi pentru intelegere!
P.S. daca chiar te „doare” fa o conversie in CHF, si abia dupa aceea comenteaza…..
CHR: Nu băncile au mărit dobânda nejustificat, ci francul francez a căzut în cap. Ai făcut creditul în franci elvețieni tocmai pentru că n-ai avut încredere în leu;
Somebody: Să fie ajutat semenul meu, dar eu nu sunt semenul tău? Doar cei care au credite în CHF sunt semenii statului, cei care au făcut credite în euro nu? Oricum o întorci, tot discriminare e.
pun pariu pe cati bani vreti voi cum ca: daca maine francul ar deveni iar o moneda exotica favorabila [printr-o masura a bancii centrale Elvetiene], poimaine s-ar gasi destui doritori de credite in franci . va asigur .si atunci……..despre ce vorbim noi aici cu aceasta lege.???
………..si pun pariu ca : daca francul ar deveni iar sub euro de maine [sa spunem tot asa printr-o masura a bancii] , atunci toti astia care acu,m se bucura , poimaine ar sari in sus ca arsi , ca au fost inselati,schimband francii in euro [creditul]. ar da in judecata statul . va asigur !!
Cat de caraghios poti sa fi sa te sui pe gramada de balegar ca un cocos si sa te lauzi in gura mare cu ce-ai facut ca si când ai avea un merit. Legea asta e extrem de dubioasa tocmai pentru ca a fost votata in unanimitate când corturile electorale sunt pe strazi. A mai fost una cu cresterea salariilor data tot in aceeasi perioada. De ce nu zice domnul deputat ca a votat si sa nu fie limita la suma si la raportul intre venituri si rata. Adica daca cineva a imprumutat 10 milioane de CHF si oricum are bani de-l enerveaza, statul a intervenit si l-a scutit de datorii tratandu-l in acelasi fel ca pe amaratul care a imprumutat 15000 de CHF ca nu se incadra la altceva. Si, in plus, toti „necajitii” astia care se plang acum ca au imprumutat numai 270000 CHF si e normal acum sa li se reduca creditul la jumatate si lor, au legea darii in plata. Nu-ti convine, da vilocul la banca si considera ca ai platit chirie pe el. Nu domnu’ deputat? Ati votat toti ca pe vreme USL-ului, pentru prietenii vostri speculanti imobiliari. Bravo! Mare smecherie, ce e nou in toata povestea?
Că PSD a votat cu toate mâinile să li se compenseze ghinionul, ca jucători pe piața valutară, tuturor îndatoraților în CHF, fie amărășteni, fie barosani cu bani, înțeleg. De decenii, PSD este pomanagerul politicii românești. Dar ca niciun liberal să nu se opună acestei legi profund antiliberale, profund antipiață liberă, de natură comunistoidă, asta ce spune despre PENELINA, partidul dnei Gorghiu?