În timp ce Guvernul se laudă că economia României duduie, o mare companie din zona industrială a Bistriței anunță că, în primul trimestru al anului 2021, a înregistrat venituri în scădere. Aceasta în condițiile în care, față de aceeași perioadă a anului trecut, firma are cu circa 100 de angajați mai puțin.
”Veniturile operaționale ale companiei Comelf SA au fost de 34.858 mii lei la 31.03.2021, în scădere (36.054 mii lei la 31.03.2020) față de cele realizate în aceeași perioadă a anului precedent. Diminuarea veniturilor în trimestrul I 2021 comparativ cu trimestrul I 2020 a fost influențată de menținerea încă la un nivel prudent, din partea clienților tradiționali, a comenzilor, creșterea prețului materiilor prime care a generat o politică mai atentă de ofertare și confirmare comenzi corelate cu noile prețuri de achiziție, fabricația unor produse mai complexe, cu ciclu lung de fabricație”, se arată în raportul trimestrial transmis de companie Bursei de Valori București (BVB).
Tot în primul trimestru, disponibilitățile bănești ale firmei au scăzut cu 3.712 mii lei, ca urmare a plăților efectuate pentru achiziții de materii prime la termene de plată mai mici decât în mod obișnuit sau în avans.
Comelf a avut în primul trimestru 421 de angajați direct productivi față de 473 în martie 2020 și 238 personal indirect și TESA față de 281 în martie 2020.
În total acum sunt 659 de angajați față de 754 anul trecut. Astfel, cheltuielile cu salariile au scăzut de la 11,8 milioane de lei la 10,2 milioane de lei.
Economia României a crescut în T1/2021 depăşind toate aşteptările analiştilor, cu un avans de 2,8% faţă de T4/2020, scrie Ziarul Financiar. Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2021 în ceea ce privește România, PIB-ul va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4.9% în 2022.
Important este ca toti angajatii sunt multumiti la ei.
Ce înseamnă 34 858 mii lei,cum se scrie matematic ?
Balan Ion, mai pui 3 de zero la sfarsit si iese numarul matematic.
Bancile din Romania sunt in genere cu capital strain , din care doua iertate (de datoriile catre Romania!) de guvernul Catu cu mai multe sute de mil. euro. Acestea nu crediteaza intreprinderile/firmele cu capital autohton desi pentru ele in Romania e raiul pe pamant. Din aceasta cauza multe firme se gandesc pe moment numai la supravietuire. Problema nu are legatura cu „harnicia” romanilor sau cu managementul prost sau lipsa calificarii personalului. Ca sa dezvolti o afacrere iti trebuie mijloace de munca si forta de munca (de la Marx si Engels , citire…). Mijloacele de munca si forta de munca necesita capital. Daca nu-l ai nu poti dezvolta afacerea in scopul obtinerii unei plusvalori sau profit. In cazul „multinationalelor” bancile acorda credite iar profitul obtinut nu se impoziteaza in Romania (si bineinteles ca nici in tarile unde au „de forma” sediul social) pe cand firmele cu capital romanesc sunt impozitate „asa cum se cuvine”. Pe moment nu exista un sprijin real din partea guvernului pentru ele. Paradoxul este acela ca intreprinderile cu capital autohton o duc din ce in ce mai „bine” in timp ce economia dudue. Vorba aia , tara o duce bine (economia a crescut spre mirarea analistilor) dar oamenii o duc mai rau.
Poate ca ar trebui directorasii de la Comelf,in numar de 6sau 7 ,sa se intrebe de ce nu merge Comelful-IUT ul de altadata!Acum veti realiza rolul pe care-l are adevaratul conducator.Dl Stoian a tinut Sus Comelful.Voua va fug oamenii.Pt ca v-ati cocotat pe functia lui Stoian ,luati toti salarii f mari ,iar oamenii ati vrea sa produca pt ca voi sa nu va pierdeti privilegiile!Si in comunism ,directorul lua dublu fata de muncitor,Acum te sperii cand auzi ce diferente sunt intre omul de rand si conducatori.Oare pana cand?!
Și uite asa mai apare un cartier de blocuri în oraș, pe ruinel unei fabrici comuniste.
D-le # Bistritean , datoriile pe care le aratati , la sfarsitul anului 2019 sunt probabil mult mai mari la finele anului 2020. Pe astea nu vi le-au livrat inca ? Cereti-le daca vreti sa va convingeti. Dar asa mari cum sunt , aceste datorii sunt „mizilic” fata de imprumuturile facute de guvernele Orban si Catu (mai ales!). Am lucrat multi ani in zona industriala si stiu cam ce inseamna o fabrica. Daca nu poti lua imprumuturi avantajoase pentru achizitia de materii prime si pentru primenirea parcului de masini unelte , poti sa ai cel mai bun management ca tot n-o sa poti reusi sa concurezi cu marile concerne industriale. Aici trebuie sa intervina statul , sa protejeze prin parghii economice intreprinderile cu capital autohton , nu „sa le dea in cap”. Chiar si acele companii cu pierderi trebuie sa ramana in viata pentru ca ofera mii de locuri de munca iar statul trebuie sa aiba interventii pentru continuarea activitatii acestora , in genul APIA din zona agriculturii.In anul pandemiei Franta a pompat miliarde de euro in companiile de stat dar si in cele cu capital privat de tipul celor care produc automobile , de exemplu. Pentru ca si acolo au s-au inregistrat pierderi.La fel au facut si alte tari , exemplul cel mai elocvent il reprezinta Polonia.La noi in schimb se spune mereu cat de slab administrator e statul etc.etc.si ca UE nu permite ajutoare de stat s.a.m.d. Nu va faceti mari griji , sfarsitul e aproape si pentru Comelf , poate un pic altfel de cum s-au petrecut lucrurile cu CPL , ISM (Sticla) , ARIO. In legatura cu iertarea datoriilor (catre statul roman) celor doua banci , pe care nu doresc sa le nominalizez , informatiile sunt publice si de notorietate , d-l prim ministru fiind eroul principal asa cum este si la indatorarea tarii.
Mare noroc avem noi, romanii ca EUROPA s-a gandit sa ne induca REVOLUTIA in anii 90….
VA GANDITI ASA UN PIC CAM UNDE ERAM NOI CA TARA ACUM daca se gandeau astia cu 10 ani mai devreme?
Asa prin anii 1980!!!!!!
CANCI DRUMURI
CANCI BLOCURI/locuinte
canci fabrici
canci …
romania era ca un sat asa ca… MILAS…. fara asfalt,…fara de nimic….MARE NOROC CU CEAULESCU sau cum l’o fi chemand sau ceusescu!!!!
Bravo lui … ca au avut ce sa vanda 33 de ani… si mai vand