(FOTO-VIDEO) O tânără din Bistriţa, Maria Carmen Leşan, membră a trupei de teatru „Corint” şi voluntar la Asociaţia Tăşuleasa Social, a câştigat marele premiu al unui concurs naţional de film organizat de British Council Iași cu scurtmetrajul „Dincolo de Romeo și Julieta”, la care au luat parte peste 20 de elevi de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”.
„Shakespeare Through My Eyes” a fost o competiţie naţională de film adresată amatorilor şi a avut ca obiectiv promovarea operei lui William Shakespeare ȋn rândul tinerilor. Competiția a fost organizată de British Council Iași, ca parte din programul global „Shakespeare Lives”, care celebra în 2016 creația celui mai cunoscut dramaturg din lume, la împlinirea a 400 de ani de la moartea sa.
Premiul cel mare i-a revenit Mariei Carmen Leșan din Bistrița, care a participat cu filmul „Dincolo de Romeo și Julieta”, şi constă într-un aparat foto DSLR Canon EOS 700D, 18MP, obiectiv EF-S 18-55mm.
Maria Carmen Leșan povestește: ”Întotdeauna mi-au plăcut proiectele de amploare, deoarece oricât de greu ar fi să le duci la final, te bucuri enorm de mult de rezultat. Ideea principală a filmului: un băiat care decide, contrar voinței părinților, să-și urmeze visul de a fi regizor. Într-un fel, povestea băiatului este povestea noastră. Totul s-a întâmplat așa cum se descrie în film: am avut un vis și nu ni s-a mai pus nimeni în cale. Eu m-am ocupat de scenariu și de regie. Ideea mea era să arăt că dragostea este rolul jucat peste timp, se schimba doar decorul, uneori actorii. Am ales să împletesc povestea băiatului cu scene din piesa clasică, pe aceasta din urmă realizând-o sub formă de trailer. Părinții băiatului, în film, văd acest trailer și sunt mândri de fiul lor, dar opinia lor despre artă rămâne neclintită. Viziunea mea a fost circulară, deoarece filmul se termină cu același cadru cu care începe, diferența fiind starea băiatului, el fiind mult mai fericit și mai implinit la final. Am lucrat aproximativ două săptămâni doar pe scenariu, timp în care am hotărât cât mai detaliat posibil cum va arăta fiecare cadru, unde va fi filmat, cine vor fi actorii, care este recuzita, când vom filma și care va fi coloana sonoră. Colegii mei au fost foarte receptivi la toate propunerile, au venit cu îmbunătățiri, iar susținerea din partea lor și a doamnei profesoare au avut un rol fundamental. Le mulțumesc din suflet. Filmările au avut loc în 12 zile diferite, în 8 locații. Andrei Cotul s-a ocupat de montaj, iar Patric Ban a fost responsabil cu filmatul în sine. Materialul a fost încărcat pe youtube, iar înscrierea s-a făcut printr-un formular pe numele meu, în cadrul căruia am menționat link-ul filmului. În data de 14 decembrie ne-am înscris în concurs, iar în 20 ianuarie am aflat rezultatul. Răspunsul l-am primit eu, pe mail, cu precizarea: ,,În urma deliberării juriului, avem bucuria de a te informa că filmul trimis de tine a fost foarte apreciat și a fost desemnat câștigătorul concursului”. Nu ne gândeam inițial că vom ajunge să realizăm un film care mai apoi va lua marele premiu, noi am investit în primul rând pasiune, iar asta s-a văzut. Cât despre premiu, câștigarea acestuia nu face altceva decât să ne motiveze pe mai departe”.
În realizarea filmului și-au dat concursul: regie şi scenariu – Maria Carmen Leşan, montaj – Andrei Cotul, operator imagine – Patric Ban, distribuţia: Dan Cîmpan, Alin Rus, Bianca Rus, Alexandra Bogdan, Petra Beserman, Murgu Paul, Andrada Zagrai, Dana Falub (personaje), Diana Mărăndel, Diana Nechita, Octavia Ungur, Andreea Chiorean, Ana-Maria Vîrvăruţi, Oana Varvari, Adina Bojor, Lavinia Bora, Andrei Sara, Iulia Furnea, Alexandra Matei, Diana Dedean, Ioana Filipaş (figuranţi). Voice over: Andrei Benţa (CNLR).
Premiul special a fost câştigat de Adi Mureșian cu filmul “A New Era, A New Macbeth”.
Felicitari Maria….
Cei de la British Council au uitat sa precizeze ca Adi Muresian e elev la Liceul de Muzica, Bistrita.
Felicitari tuturor pentru ca au reusit sa lucreze in echipa si sa scoata un rezultat bun.
Totusi, avand in vedere ca si premiul cel mare precum si premiul special au fost câştigate de elevi din Bistrita, era fain daca vorbeati de amandoua echipele in articol. Trebuie sa ne promovam toti copiii talentati! (intelegeam sa ii ignorati daca erau de la vreun liceu din Slobozia sau Buzau)
Asadar Felicitari si lui Adi Mureșian si colegilor lui de la Liceul de muzica.
Ideal ar fi fost ca doamna jurnalist să prezinte lucrurile obiectiv. Elevii au fost coordonați de un profesor, iar premiul este rezultatul unei munci în echipă. Din păcate, articolul îi face rău elevei, o pune într-o situație jenantă în fața colegilor de clasă și a profesoarei coordonatoare.
Ideal ar fi sa vă uitaţi pe site-ul https://www.britishcouncil.ro/programe/arta/competitie-film unde nu scrie nimic despre nicio profesoară.
M-am uitat și am constatat că nici numele celorlalți elevi, implicați în proiect, nu apare pe site și totuși sunt menționați în articol.
Doamnă, noi nu suntem revista şcolii. Înşiruiţi acolo câte nume doriţi şi pe ale gardianului şcolii. Chiar nu mă interesează. Noi suntem un ziar generalist şi, daţi-ne voie să scriem ce vrem, iar dacă nu vă place, nu citiţi.