Sindicaliştii din administraţia publică locală (primării și consilii județene) anunţă că marţi 12 iulie vor face grevă pe parcursul întregii zile după ce negocierile cu Ministerul Muncii privind creşterea salariilor au eşuat. La data de 5 iulie, sindicaliştii au intrat în grevă timp de o oră. Angajaţii membri ai FNSA anunţă grevă generală pe termen nelimitat începând cu 19 iulie.
La Primăria Bistrița și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud angajații nu fac grevă, sindicaliștii find afiliați altor sindicate decât FNSA.
Sindicaliştii susţin că, prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală, care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70 la sută. „Guvernul României are obligaţia de a soluţiona urgent problemele majore cu care se confruntă salariaţii din administraţia publică locală din România, cu atât mai mult cu cât aceştia sunt şi rămân cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar”, arată FNSA.
Sindicaliştii precizează că majoritatea angajaţilor din primării şi consilii judeţene au venituri salariale brute apropiate ca valoare sau chiar egale cu salariul minim brut pe economie (1.250 lei de la 1 mai 2016).
Revedicările FNSA sunt: acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă, majorarea cu 25 la sută a salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală, precum şi eliminarea în totalitate a Articolului 3 (1)(4) din OUG nr. 20/2016, care restrânge aplicarea ordonanţei la personalul din educaţie şi din sănătate.
DA,DOAMNE,O REGIONALIZARE!
Asa cum in educatie s-au inchis scoli,s-a discutat despre marirea salariilor in functie de performanta,de ce nu s-ar tine cont de aceste criterii si in acest caz?
Da,probabil sunt multi oameni seriosi si in primarii.Dar sunt la fel de multi si cei care taie frunza la caini,care stau claie peste gramada asteptand ora 16.00 sau sfarsitul lunii.
Si in ce domeniu ati mai vazut,oameni buni,analfabeti pe care SATUL romanesc i-a facut primari iar generosul stat roman ii remunereaza cu o suma frumusica(aproximativ 3000 de lei),suma pentru care,in mediul privat,muncesti cu adevarat.
IN ROMANIA STATUL PROMOVEAZA PROSTIA,DAR O SI PREMIAZA!
Primarii sunt bine platiti dar cei care efectiv muncesc au salariul minim pe economie !Multi functionari administreaza proiecte , investitii de milioane de euro si acasa nu au ce pune pe masa! NU trebuie generalizat , evaluari la functionari se fac si in prezent dar nu poti inlatura coruptia cu 1000 lei pe luna in administratie!
Au libertatea de a alege….sa mearga la privat daca ei cred ca acolo e mai bine….sau daca ei cred ca acolo vor avea salar mai mare…..da! cu siguranta ca acolo trebuie sa „transpire” mai mult….nu vreau sa fiu rea si sa nu credeti ca nu-i vad ca si ei muncesc….da, muncesc…..dar nici nu vreau sa aiba salarii mai mari decat la privat !….de-acolo vin banii pentru ei si mi se pare normal sa se vada si mai ales, sa se simta diferenta !
Comentariile voastre denota lipsa de educatie cu care se confrunta tara asta a noastra. Functionarii sunt reprezentantii statului. Daca nu ar exista statul ce ar ramane? Doar haos. Statul ofera servicii cetateanului prin angajatii lui. N-or fi in Romania cele mai bune servicii, dar ele sunt oferite prin intermediul angajatilor de la stat. Oferind salarii mici, la stat se vor angaja doar mediocrii, submediocrii si, in cele mai rare cazuri, oamenii care mai spera sa faca o diferenta. Daca va bucurati ca functionarii au salarii mici, atunci sa va bucurati cand stati la cozi pe holuri, pe la ghiseuri din cauza unor angajati plictisiti de rutina prost platita pe care o presteaza pentru voi. Plictisiti de vorbe ca „sunteti platiti din banii nostri” si de impresii ca functionarii ar trebui sa fie la cheremul vostru si nu la dispozitia dumneavoastra. Faceti diferenta! Cand functionarul aplica legea spuneti ca e birocratie si ii urati pe cei care nu va vor spaga spre a va rezolva problemele in mod nelegal sau pe repede inainte. Spiritul vostru de protestatar ar trebui indreptat spre educatia acestei tarisoare, spre conducerea imputita a ei si spre modul in care se fac angajarile la stat! Nu spre salariile functionarilor!
Un functionar…
Aveti mare dreptate. Facem parte din acei functionari cu salariu minim pe economie si peste 10 ani vechime in administratie, care lucram 8 ore/zi cu cetateanul, care de cele mai multe ori ne blameaza, iar noi ne facem treaba zambind frumos pe salariul pe care il primeste si femeia de serviciu.
Functionarul public din primarie munceste mai putin decat un invatator sau profesor, care are un program de cca 4 ore/zi si „n” vacante? Salariile din alte domenii bugetare (invatamant, sanatate etc) au crescut foarte mult fata de cele din primarie, unde majoritatea salariilor sunt pe minim pe economie, de la femeia de serviciu pana la un inspector principal. Raspunderea functionarului public este foarte mare, orice semnatura poate avea consecinte. De ce indemnizatiile primarilor si viceprimarilor au crescut foarte mult, 3000 lei-6000 lei, in situatia in care raspunderea si munca efectiva este a salariatilor cu MINIM PE ECONOMIE? Functionarul public lucreaza 8 ore cu publicul, cu diverse conceptii, mentalitati si caractere ,care uneori lasa de dorit, iar functionarul nu poate reactiona, intrucat este obligat sa zambeasca si sa vorbeasca frumos, chiar si cand este injurat si jignit, pe MINIM PE ECONOMIE. De ce sunt bani numai pentru pensii si indemnizatii nesimtite pentru parlamentarii care dorm in PLEN si alte facilitati, beneficii si vacante peste vacante, deplasari in strainatate pe banii publici, iar pentru amaratii de jos care fac toata munca nu exista? ASTA ESTE PROBLEMA.
Pt d-na ileana. BRAVO, ati pus punctul pe i, ati uitat sa spuneti ca profesori mai au posibilitatea sa intregeasca salariul si din orele suplimentare pe care iau o gramada de bani. Bravo lor dar sa nu se exagereze cu salariile lor.
Legea salarizarii unice, singura solutie, dupa mine.
Pe alta parte, toate furturile din banul public, se fac si sau facut cu stirea angajatilor care acum fac greva (ca nu directorii, primarii, sefii de servici, … au scris documentele ce apoi le-au semnat).
De ce nu spun nimic?