O nouă instituție va funcționa în Bistrița-Năsăud și va fi în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat, la Bistrița, secretarul de stat Sorin Roșu Mareș.
Practic va fi un oficiu județean al Agenției Zonei Montane care se va ocupa, potrivit secretarului de stat, de implementarea Legii Muntelui.
”Am redistribuit posturile din cadrul Ministerului Agriculturii pentru a crea aceste oficii județene pentru zona montană, cu alte cuvinte intrăm în linie dreaptă să implementăm Legea Muntelui cu toate programele subsecvente”, a spus Sorin Roșu Mareș.
Întrebat cu ce se va ocupa această nouă instituție, Sorin Roşu Mareş a răspuns că aceste oficii vor da consultanță fermierilor din zona montană și le vor pune la dispoziție proiecte tip prin care ei să-și poată face diverse proiecte, cum ar fi centre de colectare a laptelui, centre de abatorizare și procesare primară a cărnii, a lânii, stâne montane și centre de colectare a fructelor de pădure și a plantelor medicinale în zona montană.
”Pentru a dezvolta și a pune în practică această lege foarte importantă era nevoie de o astfel de agenție care să se ocupe strict de zona montană. Această agenție nu a angajat personal suplimentar, ci a luat din posturile care erau la nivelul ministerului, posturile vacante, și le-a dus la această agenție fără a crește numărul de personal din minister. Oficiul județean al Agenției Zonei Montane va prelua tot ce înseamnă Legea Muntelui, adică proiectele pentru această dezvoltare, respectiv pe fonduri europene, consultanță și restul activității. AFIR se ocupă exclusiv de fondurile europene, nu se ocupă de fondurile guvernamentale. Pentru fondurile europene cei de la oficiul județean al Agenției Zonei Montane vor fi consultanți, iar pentru fondurile guvernamentale vor avea proiectele tip”, a spus Sorin Roșu Mareș.
El a mai menționat că, din 2021, politica agricolă comună prevede pentru orice document care se depune, fie subvenție, fie proiect pentru accesarea acestor fonduri să existe consultanță agricolă.
”Fără consultanță agricolă nu vor mai putea depune proiecte nici pentru subvenții, nici pentru fonduri europene, consultanța agricolă va avea un rol esențial în politica agricolă comună pentru că avem rate destul de mari de eroare în ceea ce privește identificarea parcelelor, în ce privește modul de completare a cererilor și așa mai departe. De aceea s-a instituit acest lucru la nivelul UE”, a mai menționat el.
În anul 2007 a fost adoptată de către Parlamentul României Legea nr. 181 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane – cu sediul central în Bucureşti, printre atribuţii având şi pe acelea de a îndruma, coordona si monitoriza activitatea Centrului de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi în vederea elaborării şi aplicării programelor de formare în problematica zonei montane, prin care se determină o dezvoltare durabilă în localităţile montane.
În 2009, sediul instituției a fost mutat în Alba Iulia, judeţul Alba.
În 2010, Agenţia Naţională a Zonei Montane a fost desfiinţată.
În 2012, ANZM a fost “resuscitată” fiindu-i stabilite atribuţii, precum preluarea în structura sa organizatorică Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi. Personalul Agenţiei a fost repus în drepturi şi în posturile aferente, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii şi i s-a stabilit sediul central în oraşul Câmpeni, judeţul Alba.
Mai mulți directorași, directorași adjuncți, șefi de birou, de departament, consilieri, secretare, contabile. O întreagă armată de tăietori de frunze la câini. Aparatul birocratic deja supradimensionat se mai îngroașă, birocrația crește.
numai bine pentru cei de la leonii sa munceacs amai mult…chiar in trei schimburi
de acum va dududi agricultura montana
Iată cum se joacă aleșii din parlament și guvernanții de-a legile și respectarea legislației. În 2007 se adoptă legea 181 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane – cu sediul central în Bucureşti, printre atribuţii având şi pe acelea de a îndruma, coordona si monitoriza activitatea Centrului de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi în vederea elaborării şi aplicării programelor de formare în problematica zonei montane, prin care se determină o dezvoltare durabilă în localităţile montane.
Nu știm dacă au făcut ceva până în 2009, când sediul instituției a fost mutat în Alba Iulia, judeţul Alba. Apoi În 2010, Agenţia Naţională a Zonei Montane a fost desfiinţată, în 2012 a fost ”resuscitată” şi i s-a stabilit sediul central în oraşul Câmpeni, judeţul Alba, dar din păcate ”pacienta” a murit. Și iaca, se pare că există reînviere, ”…Practic va fi un oficiu județean al Agenției Zonei Montane care se va ocupa, potrivit secretarului de stat, de implementarea Legii Muntelui. Să vedem dacă ”reîncarnarea” va reuși să realizeze ceva de folos în domeniul în care crescătorii de animale au lucrat de secole, chiar milenii, fără activitatea de legiferare a politicului și s-au descurcat chiar bine, neavând nevoie de niște oameni care să-i încurce și să-i ”consilieze” în ceea ce oamenii muntelui știu mai bine ce, când și cum se face.
Aici vor fi angajati membrii psd care nu au locuri de munca sau care vor functii dar n-au mai avut loc de altii mai pilosi decat ei. Citesc pe digi24 ca la sebes se vor construii cutii de viteze daimler … Oare ce fac baronii locali ai judetului care s-au laudat in campanii electorale ca vor crea locuri de munca??? Daca va plimbati la manastiri si sfintiri de biserici si toata ziua cu buta si andrecut, nu atrageti investitori dragi tovarasi pesedisti. Unde sunt investitorii raducule, primare, ferent?
DE CE DERANJEZI PUTOAREA/PUTEREA?
E DEFAIMARE CE SPUI
VREI SA TE CAUTE JANDARMERIA LA USA CU O SCRISOARE DE AMENDA PENTRU CE DERANJEZI PE CEI….ALESI?
ASA CA TACIIIII!!!
SI STAI LA RAND
PANA ITI VINE SI TIE RANDUL
LA
CIOLAN!!!!
ZAAAAT!!!
(scuze…imi pare rau de tine ca inca gandesti ca astia ce spun in campanie electorala e poate fi certitudine…..)
Povestea este ceva mai veche. Ea incepe cu Legea nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, pe care acestia le-au avut in perioada interbelica. Cu toate acestea, Legea 33/1996 nu a avut efecte de la intrarea în vigoare până în prezent, fiind blocată succesiv ori de Legea fondului funciar, ori de Codul silvic. De aceea, in anul 2007 a fost adoptată de către Parlamentul României Legea nr. 181 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane. Dar nici aceasta lege nu s-a aplicat. Astfel ca, anul trecut a fost adoptata noua LEGE Nr. 197/2018 din 20 iulie 2018, cunoscuta sub numele de „Legea muntelui”, avand ca obiect de reglementare modalităţile de protecţie şi dezvoltare inteligentă, durabilă şi incluzivă a zonei montane. Cu alte cuvinte Legea muntelui se refera la intreaga zona montana a Romaniei si nu doar la Muntii Apuseni.
Bazinul montan, în înţelesul Legii Muntelui, reprezintă un teritoriu constituit din mai multe unităţi administrativ – teritoriale cu continuitate teritorială, constituite, de regulă, de-a lungul unei văi, al unui curs de apă sau căi de comunicaţie, cu caracteristici geo-climatice comune şi cu activităţi economice şi culturale cu caracter tradiţional, similare, aflate în jurul unui centru de dezvoltare locală. Zona montană a României cuprinde 9 grupe de munţi. Fiecare grupă de munţi este formată din mai multe masive muntoase, fiecare masiv muntos cuprinzând zone aflate în imediata vecinătate şi care formează o singură entitate geografică, economică şi socială cu caracteristici asemănătoare. Ramane de vazut cat de utila va fi aceasta lege locuitorilor din zona montana.
Aceste miscari specifice unei tari aflate in afara orbitei UE nu aduce nimic altceva decat niste posturi caldute cu ceaiul si cafeaua aburinda pe masa, pentru curvele politicienilor cu buze si tate tunate si care vor astepta pe taranul de la munte sa ii plimbe la sediu pt. o tadula.Eficacitatea Statului o stim bine cu totii si recent adunand cateva mii de semnaturi si stand de vorba tot cu atatia oameni mi-am dat seama cat de mult nu mai au incredere romanii in institutiile politizate care sunt facute numai pentru niste avantaje personale si sa aduca voturi cui trebuie. Aceste masuri trebuiau luate imediat cand politicienii au facut praf industria si locurile de munca. Populatia este imbatranita si satul de munte cat si cel de la ses se goleste continuu prin plecarea fortei de munca in UE si plecarea la cele vesnice in ceriur a celor imbatraniti si bolnavi. Sunt convins ca peste 10- 15 ani se va auto- desfinta aceasta structura ca nu va avea cui sa mai serveasca.Pana atunci Traiasca BIROCRATIA !
dar s-au ocupat posturile? de catre cine? asta ar fi interesant de vazut.
VIITORII DONATORI/CUMPARATORI DE PACHETE ….de Craciun!
Asi pune la dispozitie un spatiu super modern la Feldru gratis daca ar fi cineva disponibil sa ajute cu implementarea de proiecte eligible oameni din zona de munte sa nu mai bata drumul pana la Bistrita. Pentru mai multe informati contactatima pe email neamtsimion@yahoo.com
Urmeaza Legea Campiei!