Cultură

O școală din județ va purta numele scriitorului Aurel Rău

O școală din Bistrița-Năsăud va purta, începând de astăzi, numele poetului, prozatorului, traducătorului și eseistului Aurel Rău, născut în această comună în urmă cu mai bine de nouă decenii.

Este vorba despre Școala Gimnazială Josenii Bârgăului.

”Începând de azi, 1 septembrie 2023, școala noastră își înnobilează numele cu cel al poetului, prozatorului, traducătorului și eseistului Aurel Rău, născut în data de 9 noiembrie 1930 în comuna Josenii Bârgăului. Vom reveni cu anunțul și invitațiile referitoare la sărbătorirea acestui eveniment de mare însemnătate pentru comunitate, festivitate ce se va desfășura în prezența marelui om de cultură. Până atunci, vă prezentăm câteva imagini de la ultima întâlnire cu scriitorul Aurel Rău, o experiență încărcată de emoție și nostalgie”, a transmis școala.

Aurel Rău (născut 9 noiembrie 1930, Josenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud) este fiul Floarei (născută Chibulcutean) şi al lui Iacob Rău, ambii ţărani. A urmat liceul la Năsăud, Bistriţa şi Cluj (1942-1949), apoi Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj, absolvită în 1953. Și-a luat licența în 1964, la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iaşi. În 1950-1951 a fost cursant al Şcolii de Literatură „M. Eminescu” din Bucureşti.

A debutat cu versuri în suplimentul cultural al ziarului ”Lupta Ardealului”, în 1948. Va fi redactor la „Almanahul literar” (1949-1953), iar când publicaţia devine „Steaua” e promovat redactor-şef adjunct (1954-1959), apoi redactor-şef (1959-2000).

A fost ales în 1966 deputat în Marea Adunare Naţională și a îndeplinit funcţii în forurile de conducere din cadrul Uniunii Scriitorilor. A călătorit în Iugoslavia, Mongolia, Grecia, Japonia, Franţa, Italia, Statele Unite, Elveţia, participând la reuniuni literare.

Prima carte, ”Mesteacănul”, a apărut în 1953 și va fi urmată de numeroase volume de versuri, tălmăciri, însemnări de călătorie, eseuri şi articole, memorialistică.

În 2005, lui Aurel Rău i s-a conferit și titlul de Cetățean de onoare al Bistriței.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS