Absolvenții de clasa a XII-a au aflat rezultatele la examenul de Bacalaureat, publicate de Ministerul Educației pe portalul bacalaureat.edu.ro. În Bistrița-Năsăud, au fost înscriși la sesiunea iunie-iulie 2.162 de candidați, din care 1.854 din promoția curentă, opt fiind eliminați pentru tentativă de fraudă. S-au înregistrat în total 270 de absențe la probele scrise.
Ca și la Evaluarea Națională, un singur elev din Bistrița-Năsăud a luat media 10 la Bacalaureat. Este vorba de Ioana Popescu de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița (Științe ale Naturii), care a susținut probe scrise la Română, Matematică și Chimie.
Următorii în clasamentul mediilor sunt Teodora Avram (Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița) – 9,95, Alexandra Diana Bob (Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean) – 9,93, Diana Beatrice Bortăș (Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița) – 9,93, Vasile Teodor Neagoș (Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița) – 9,93, Adriana Moisil (Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița) – 9,91, Diana Edith Pâslaru (Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița) – 9,91, Horațiu Adrian Ciliboaie (Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița) – 9,90, Maria Diana Sântionean (Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița) – 9,88, Kenyeres Miriam (Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița) – 9,83.
Așadar, un singur ”intrus” din altă localitate decât Bistrița în primii zece, o elevă din Beclean.
”Bacalaureatul sau examenul maturității este cel care ne dă startul în construirea unei vieți frumoase și ne îndreaptă pașii spre urmarea unei universități. Vreau să o felicit pe Ioana Popescu, singura elevă care a obținut nota zece pe linie la examenul de bacalaureat. De asemenea vreau să felicit și toți elevii care au luat note mari și au reușit să promoveze unul dintre cel mai important examen din viața unui om. Mult succes pe mai departe tuturor!” – președintele CJ Radu Moldovan
Au dat Bac-ul și mulți componenți ai echipei FC Bistrița, care a promovat în această vară în Liga a III-a, absolvenți ai Liceului cu Program Sportiv Bistrița. Fundașul Roberto Hasnăș a obținut media 8,26 (al 9-lea pe liceu), atacantul Răzvan Țigorean, al doilea golgeter al Ligii a IV-a – 8,06, mijlocașul Ionuț Ceușan – 7,61, portarul Lucian Trif – 6,53, mijlocașul Vasile Lup – respins, atacantul Paul Chiorean – respins, Rareș Târgoveț – respins.
Procentul de promovare la nivel județean este de 69,39%, peste media națională (66,7%). 1.412 elevi au luat Bac-ul, adică au obținut o medie de minim 6. 750 de elevi nu au trecut examenul, luând medii mai mici de 6.
În topul liceelor cu cele mai bune rezultate se situează Liceul Creștin Logos – 100%, Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud – 96,23% și Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița – 95,48%. La polul opus sunt Liceul Tehnologic Lechința – 0,00%, Liceul Tehnologic Telciu – 7,14%, Liceul Tehnologic Forestier Bistrița – 11,11%, informează Inspectoratul Școlar Județean.
Contestaţiile pot fi depuse marți 12 iulie, în intervalul orar 16.00 – 20.00. Rezultatele finale vor fi făcute publice sâmbătă 16 iulie.
Anul trecut, doi elevi din Bistrița-Năsăud au luat 10 la Bac: Ioan Scurtu de la Colegiul Tehnic ”Infoel” Bistrița și Horea Toniuc de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, ultimul după contestații.
Prima etapă a examenului de Bacalaureat 2016 s-a desfăşurat în perioada 13-15 iunie, cu evaluarea competenţelor linvistice de comunicare în limba română. În săptămâna 27 iunie – 1 iulie, candidaţii au susţinut proba de evaluare a competenţelor lingvistice într- o limbă de circulaţie internaţională. Examenul de Bacalaureat 2016 a continuat cu proba scrisă la Limba Română, care a avut loc în 4 iulie. După proba la Limba Română, elevii au susţinut, testul de Limbă Maternă (în cazul minorităţilor naţionale). Miercuri 6 iulie a avut loc proba la matematică, pentru elevii care au urmat cursuri liceale cu profil real. În aceeaşi zi, absolvenţii de profil Uman au susţinut proba la Istorie. Sesiunea din acest an a exameului de Bacalaureat s-a încheiat vineri 8 iulie, cu o probă la alegere la una din zece materii (Geografie, Biologie, Chimie, Fizică, Informatică, Sociologie, Filosofie, Logică, Psihologie sau Economie).
Anul trecut, procentul de promovare la Bacalaureat în Bistrița-Năsăud a fost de 62,41%, faţă de 59,25% media la nivel naţional. Mai exact, dintre cei 2.486 de elevi înscrişi, 1.418 au luat Bac-ul. În 2014, promovabilitatea a fost de 58,31% înainte de contestaţii şi 60,23% după.
Foto: arhivă
Clasamentul liceelor e total nerelevant. Promovalibilitate înseamnă trecerea pragului mediei 6. Cum putem compara așa numitul liceu „creștin” (de parcă celelate ar fi necreștine) cu 5-6 elevi care au dat bacul cu marile licee cu sute de absolvenți și medii mari și o activitate laborioasă în spate? Cu câțiva ani în urmă Liceul Special Sf Maria (învățământ special) avea 100 % promovabilitate, promovând 1 elev din 1 elev înscris. În concluzie, alte trebuie să ne preocupe, nu mediile și clasamentele, sunt relevante și acestea dar alte aspecte ale educației și formării tinerilor trebuie să conteze și să ne preocupe.
Domnule cadru didactic, clasamentul liceelor e chiar TOTAL nerelevant? Sunteți sigur că Liceul Creștin LOGOS s-a prezentat la bacalaureat („bac”?!) cu 5 – 6 elevi? Oare doar în Bistrița (sau România) sunt „așa zise licee creștine”? Probabil, înainte de a scrie, nu ați meditat suficient la rațiunea de a exista și modul de a funcționa a acestor licee existente în toată lumea. Și da, aveți dreptate (deși vă contraziceți cu ceea ce ați scris la început), nu doar mediile și clasamentele sunt relevante; într-adevăr, PROGRESUL, maximizarea potențialului sunt obiective majore pe care le vizează orice cadru didactic, inclusiv dumneavoastră. Greșiti când puneți alături un liceu care abia acum participă la bacalaureat cu prima promoție de absolvenți, cu licee cu „o activitate laborioasă în spate” (oare la ce vă referiți?). Așa cum știți, echitatea este unul dintre elementele de care trebuie să se țină cont atunci când comparăm, predăm, emitem chestionare etc. Având în vedere principiul progresului, ce loc credeți că ocupă Liceul Creștin LOGOS?!
Mult succes în activitatea didactică și împliniri personale.
Cu respect,
Oniga Remus (director Liceul Creștin LOGOS)
Da. Au fost 9. Si mai dute domn director.
atacurile la adresa liceului Cretin Logos doar acum incep..eu nu cred ca e vorba de invidie cat e vorba ca e un liceu Crestin! Un liceu care se bazeaza 100% pe Dumnezeu cand vine vorba de rezultate!
Da..au fost 9..dar au promovat 9,deci promovabilitate 100%…asta era ideea in articol.Putea sa nu fie 100%…Nu mai fiti invidiosi…este un liceu care in curand va excela in scoala bistriteana.Felicitări lor si cadrelor didactice!!!
Oricum liceul Rebreanu ramane cel mai bun din judet.
Domnule director, dle Dan, stimată/e SSB ! Nu e vorba de nici o invidie, dumneavoastra cred că trăiți sau vă imaginați o lume paralelă ca să nu spun una imaginară, superficială. Nu înțeleg despre ce progres poate fi vorba la o școală cu 5-6 sau 9 elevi într-o clasă. Nu aveau loc acești elevi în celelate școli bistrițene ? Mă întreb cum ați fost autorizați în condițiile acestea, cum funcționați ? Credeți că separarea, segregarea, secesiunea, duce la ceva bun ? Apoi, faptul că vă numiți cu atâta nonșalanță „liceu creștin”, nu credeți că e o ofensă adusă celorlalți elevi și părinți ? Ce sunt celelalte licee, repet întrebarea „necreștini” ? Cum vă permiteți să tratăți un asemenea subiect cu atâta superficialitate, aroganță și blasfemie ? Numiți-vă penticostal, baptist, sau ce altă sectă reprezentați, dacă credeți că asta face bine bunei dezvoltări a copiilor dvoastră, dar oferiti-le o șansă reală ! Și ca să revenim la rezultate, vedeti-vă „lungul nasului” !
Eu nu inteleg de ce va deranjaza ca 9 tineri au ales o alta carare decat cea batatorita. Liberul lor arbitru pare sa fie un afront personal pentru dvs. Cat despre faptul ca isi spun „crestin” este poate pentru ca au pe undeva in programa lor si etica si morala crestina si poate ca si alte materii sunt predate dintr-o perspectiva crestina. Fac acest lucru si liceele laice mai sus mentionate? Oricum nu opreste nimeni celelalte licee sa isi puna ce nume doresc. Nu are nimeni monopol pe cuvantul „crestin”.
Aveți dreptate! Si eu cred că nu e vorba de invidie… E vorba de o frustrare banală. Vă roade viața ratată pe care o trăiți și profitați că oamenii ăștia nu folosesc expresii jignitoare și nu vor să vă răspundă la nivelul intelectului dvs.
Practic profitați că ei nu vă răspund cu aceeași monedă…
Acest lucru domnule „cadru didactic” demonstrează că aveți un caracter de laș a cărui nimicnicie e intrecută doar de urâţenia lui…
Eu am venit să citesc comentariile.
Și eu am venit să citesc comentariile, aș vrea doar să adaug că nici BAC -ul nu mai este ce a fost odată. Încă ceva…creștinii învață mai bine decât ceilalți? Oare?
După părerea mea clasamentul nu a fost corect. În primul rand liceul creștin are mai putini elevi decât CNLR sau CNAM , unde au învățat (părerea mea) la un nivel mult mai ridicat, baza fiind materiile reale și umane (în cazul limbilor și științelor sociale) și NU religia. Mi se pare total aiuristic bagi în aceeași oala un liceu cu tenta religioasă care are 10-15 elevi intr-o sesiune, cu un liceu care are cu mult peste 100. Intr-adevăr la liceul religios si-au luat toți bacul… vreo 9 elevi, iar la Andrei poate nu au participat toți, dar peste peste 100 de elevi l-au luat…Deci care liceu a format mai mulți elevi de-a lungul celor 4 ani? Cel din care si-au luat toți bacul? Nu prea cred.
Ce licee crestine oameni buni? Suntem constransi sa integram rromi si copii cu probleme , iar ei se separa formand acei” crestini” care isi judeca aproapele si devin cei mai mari sarlatani? Mai lasati-ma cu crestinismul vostru . Vai steaua voastra de sectanti afurisiti
Înțeleg că încă nu ți-ai luat BAC-ul…. Deci nu ai trecut examenul de maturitate…
Exact . Am doua familii de penticostali pe scara . Niste ciudati care nu isi lasa nici macar copiii prin fata blocului ca nu cumva sa se ” spurce” de la ceilalti ! Niste frustrati care se cred cu nasul pe sus si e vai steaua lor . Si bineinteles ca si acei copii, crescuti de astfel de parinti , vor ajunge la fel de ” salbaticiti” ca si acestia! Pace voua! Dumnezeu ne va da fiecaruia dupa suflet … si tare ma bucur cand ma gandesc la toti ” pocaitii ” astia care judeca in loc sa ajute …
Ana-Maria… ai un nume asa frumos…
Dar: spui despre pocăiți că judecă pe alţii, sunt ciudați și sălbăticiţi. Poate că ai dreptate referitor la cele două familii despre care vorbești. Hai însă, să stăm strâmb și să judecăm drept: ce le reproșezi lor ai făcut tu. Exact la fel:
– i-ai judecat,
– te-ai comportat ciudat,
– ai dat impresia că ești cu nasul pe sus (când ai folosit expresia „am pe scara doua familii” de parcă e scara ta… )
Poate sunt ciudați dar să afirmi despre toți că ar fi așa este cel puțin incorect.
Eu cunosc personal (deci nu am auzit… ) un preot ortodox în funcție care este homosexual. Ți s-ar părea corect sa spun ca toți ortodocșii (sau măcar toți preoții lor) sunt homosexuali? (nu că asta ar fi o problemă… 🙂 )
Și nu cunoști nici un pocăit homosexual ?
Nu ti-e rusine sa vorbesti asa, franzela mucegaitat ce esti ? E plin orasul de aceste (in)secte. Au acaparat viata economica cu firmele lor capusa, au pus mana pe partidelele politice si influenteaza administratia, acuma au si scoala cu 9 elevi, ce mai urmeaza ?
Sunt „penticostala” si imi pare rau sa vad ca in halul asta ne-ai caracterizat doar dupa doua familii care se poate sa fie mai ciudate, am foarte multi prieteni ortodoxi si nu judec pe nimeni ca nu e ca mine, si cam asa sunt majoritatea penticostalilor, nu mai caracterizati tot acest cult pentru ca ati intalnit si altfel de persoane, si nu, nu sunt la liceul crestin, dar, nu gasesc nimic rau in acei elevi care au ales acea cale, pur si simplu au dorit ca in programa lor, religia sa aiba un loc special. Un alt motiv pentru care acestia au ales liceul crestin, este faptul ca in orice alta scoala sunt marginalizati si toata lumea isi bate joc de ei. Eu nu am patit asta, pentru ca am ales sa fiu putin mai altfel, mai deschisa, si multi sunt asa, dar ce vina au unii ca asa au fost invatati? Am avut colegi penticostali, pe langa mine, si toti ii marginalizau. Parerea mea este ca oricum , acest „top” a fost facut aiurea, chiar nu am nici macar o problema, dar nu a fost ok, de exemplu, pentru elevii care au luat cele mai bune note , de la Andrei Muresanu si Liviu Rebreanu, sa fie undeva mai jos decat acesti elevi. Asadar, fiecare are libertatea de a alege la ce liceu ar vrea sa mearga.
P.S. Penticostal, ortodox, catolic, baptist etc. Haideti sa nu mai judecam si sa ne vedem de treaba noastra pentru ca traim toti sub ochii aceluiasi Dumnezeu, chiar daca aceste religii ne-au separat groaznic!