Actualitate

Oaia Băla, „botezată” în acte Bela. Daţi-i un miel!

Ciobanii din Bistriţa-Năsăud sunt obligaţi să mai aştepte omologarea rasei „Băla de Bistriţa”, o subvarietate a „Ţurcanei albe” întrucât specialiştii de la Camera Agricolă Bistriţa-Năsăud i-au greşit numele în acte şi documentaţia a fost returnată.

Directorul Camerei Agricole Bistriţa-Năsăud, Daniel Florin Frăsincari, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, într-o primă fază, documentaţia pentru omologarea rasei „Băla de Bistriţa” a fost returnată.

„S-au făcut câteva greşeli în cadrul documentaţiei pentru recunoaştere şi, bineînţeles, trebuie modificată documentaţia respectivă ca să poată fi omologată ca şi rasă. Normal, în denumirea ei tradiţională, apare Bălă de Bistriţa, dar culoarea capului, albă, ne-a făcut să ne gândim la numele de Bela. Noi, cei care au lucrat la acea documentaţie, am greşit. Ne-am gândit că, dacă e Ţurcană cu capul alb, fără alte pete, e Belă, adică frumoasă”, a declarat Frăsincari.

Ciobanii din Bistriţa-Năsăud fac eforturi de peste două decenii să omologheze „Băla de Bistriţa” ca subvarietate a „Ţurcanei albe”.   

Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Bistriţa-Năsăud a cerut omologarea acestei rase datorită calităţilor sale deosebite. Spre deosebire de „Ţurcana albă” care cântăreşte 40 de kilograme, „Băla de Bistriţa” atinge chiar 60-70 de kilograme. O îmbunătăţire se simte şi la cantitatea de lână, care practic s-a dublat, dar şi la producţia de lapte, care poate ajunge până la 80- 90 de litri pe cap de oaie.

Cuvântul „bălă” derivă din „bălan” care, în zona Ardealului, are semnificaţia de „alb”. Lâna „Bălei de Bistriţa” este de un alb strălucitor, iar majoritatea oilor au coarne, chiar dacă sunt femele.  

Asociaţia crescătorilor de ovine şi caprine Bistriţa-Năsăud numără peste 250 de membri care cresc, împreună, peste 21.000 exemplare din această rasă.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.