Recomandări Social

Mii de oameni de pe Valea Meleşului, la Târgul de toamnă de la Chiochiş

(FOTO-VIDEO) Mii de oameni de pe Valea Meleşului au participat duminică la Târgul de toamnă de la Chiochiş, localnicii, cunoscuţi drept mari crescători de porci, având o singură nemulţumire: că anul acesta nu i-au putut aduce de vânzare, comerţul cu animale vii fiind interzis din cauza pestei porcine africane.

Oamenii s-au consolat însă trecând de la o tarabă la alta, cumpărând lucruri de care au nevoie în gospodării, haine şi încălţăminte pe care nu le găsesc la magazinele din sate.

 

Copiii şi-au cumpărat baloane şi s-au distrat pe instalaţiile de joacă gigant. Nu au plecat de la târg fără cel puţin o bucată de turtă dulce sau de halviţă.

Adulţii au stat la coadă pentru o porţie de mici şi o bere rece, pe la terase neavând loc să arunci un ac.

Între timp, pe scenă s-au perindat numeroşi artişti populari, prezentaţi cu umor de cei doi realizatori de la Radio Balada Bistriţa Marian Gruştor şi Florin Cilica, responsabili cu buna dispoziţie.

Primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi, s-a adresat oamenilor veniţi la târg, mulţumindu-le că duc tradiţia târgului mai departe, iar oaspeţilor de la PNL Bistriţa-Năsăud că l-au onorat cu prezenţa. Iată o parte din discursul său ţinut în faţa cetăţenilor:

„Târgul de la Chiochiş era o sărbătoare a recoltei, un târg în care oamenii îşi valorificau ceea ce au produs. Din păcate, a venit pesta porcină, iar târgul de la Chiochiş este tot fără animale. Sper ca tradiţia sărbătoririi recoltei să revină anul viitor cu tot ce reprezenta ea”, a spus primarul.

Vasile Silaşi le-a vorbit concetăţenilor săi şi despre referendumul pentru definirea familiei şi i-a îndemnat să participe la vot şi să-şi exprime opţiunea: „Susţin referendumul, deşi nu cred că era momentul să facem o cheltuială aşa de mare ca să traducem din română în română cuvinte pe care deja le cunoaştem. (…) Vreau să vă rog să mergem sâmbăta şi duminica viitoare să spunem DA”.

Cetăţenilor din Chiochiş şi celor de pe vale le-a vorbit şi Ioan Turc, liderul judeţean al PNL Bistriţa-Năsăud, prezent la eveniment alături de prim-vicepreşedintele Stelian Dolha, de Doina Sigmirean – vicepreşedinte, de preşedinta organizaţiei de femei – Diana Morar, preşedintele tineretului liberal – Florin Moldovan, trezorierul Jenor Beudean şi consilierii judeţeni Vasile Marc şi Emil Neia Lăcătuş.

   

„Domnul primar Vasile Silaşi nu a ratat nimic din ce înseamnă oportunitate, indiferent că vorbim despre fonduri europene sau despre bani de la bugetul naţional. S-a străduit şi a creat pentru dumneavoastră o cooperativă, deocamdată pentru pâine şi peleţi. Vom vedea ce se mai întâmplă. Această comună e vitregită din multe puncte de vedere: geografic, ca infrastructură. Ne deranjează acest drum pe care parcă facem off road. Nu e de vină domnul primar. Comuna aceasta trăieşte, respiră şi datorită domnului primar Vasile Silaşi, dar, din nefericire, unii sunt largi la pungă cu cei care votează într-un anumit fel”, a spus Ioan Turc. Liderul PNL BN i-a îndemnat la rându-i pe oameni să meargă la vot la referendumul care va avea loc săptămâna viitoare.

5 comentarii

  • Deci un politician PNL care încurajează local un vot împotriva libertăților individuale.
    Nu există nici o diferență între PSD , PNL și ALDE.
    Împreună țin România în întunerec.
    De la o sărbătoare cu mici, beri la alta, decalajul între societatea românească și societatea occidentală la care se aspiră se adâncește în optica respectivă.
    Ce înseamnă implicarea Bisericii în stabilirea regulilor în societate:
    – dificultăți majore de promovare a științelor și tehnologiei, a cercetării fundamentale autohtone, o societate unde Dumnezeu e soluția la toate, înlătură gândirea critică ca și practică de validare-ameliorare a acțiunilor individuale și colectiv instituționale .Ion de la Apatiu va crede în continuare că trăgând clopotele și terminând lucrul sâmbăta la 12 pe câmp va evita furtunile în timp ce John echivalentul din Cleveland va lucra sămbăta cu GPS-ul pe tractor pentru că toate analizele îi arată că e perioada optimă de recoltare-însămânțare fără să fie legat de norma stupidă socială -credință subiectivă. Pe termen lung, guvernul lui John a investit în cele mai bune produse genetice pentru a combate dăunătorii, a obține maxim de producție agricolă …sigur va obține recolte mari care îi vor permite la un moment dat să prospere financiar, Ion trăiește de la o sărbătoare la alta, suficient, dar în continuare oarecum sărac.
    Guvernul lui John nu are probleme majore de pestă porcină deoarece a fost adresată de oameni competenți cu cunoștințe de epidemologie animală,reguli, produse și sisteme de dezinfecție locală cu care știu exact când unde problema a apărut iar guvernul lui Ion o ia ca pe o pedeapsă naturală cu rezolvare la anul poate….

    Dacă ăsta e liberalismul, implementarea unei concepții religioase, poate să ne întoarcem la *familia tradițională* unde femeile nu aveau drept de vot, căsătoriile începeau la 12 ani, tot femeilor erau deja impuși soții în aranjamente în care sentimentele lor nu contau, iar bătaia de către soții alcoolici era o pedeapsă justificată în orice circumstanțe , știa ea pentru ce păcat plătește…, sau bărbatul care avea o amantă era mai masculin respectat, dar femeia care avea un amant era o curvă..atunci liberalii au o problemă majoră.
    Nu sunt credibili.
    Nu sunt alternativa la PSD.
    Sunt din același aluat ideologic.
    E plin Ev Mediu.
    Și unii promovează asta.

  • Ţări europene care acceptă căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex:
    1. Belgia
    2. Denemarca
    3. Finlanda
    4. Franţa
    5. Germania
    6. Islanda
    7. Irlanda
    8. Luxembourg
    9. Malta
    10. Olanda
    11. Norvegia
    12. Portugalia
    13. Spania
    14. Suedia
    15. MareaBritanie
    16. Austria (de la 1 ianuarie 2019)

    Ţări europene în care căsătoria este definită exclusiv ca uniune între bărbat şi femeie:
    1. Armenia
    2. Belarus
    3. Bulgaria
    4. Croatia
    5. Georgia
    6. Ungaria
    7. Letonia
    8. Lituania
    9. R. Moldova
    10. Muntenegru
    11. Polonia
    12. Serbia
    13. Slovacia
    14. Ucraina
    Pentru ca bunăstarea și dezvoltarea socială vin la pachet cu libertatea individuală.
    Sursa: Sociolog Mircea Kivu

    • In primul clasament avem parte de tari care au o democratie de peste 1000 de ani. Ce pretentie putem avea de la tari care abia au facut ochi si nu se pot lauda cu o democratie mai mare de 30 de ani. Ce pretentie poti avea de la romani unde sunt sate care se zbat in feudalismul timpuriu si merg in pelerinaj tarandu-se pe coate si genunchi sute de metrii.

  • Multe naframe, cloape si fete care sunt singure vor sa se marite… si nelipsitii politicieni…lipseste andrecut, raducu si buta teologul

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.