Prof. Tatiana Jereghi, directorul Şcolii de Arte din localitatea Cojuşna, în raionul Străşeni, Republica Moldova este cea care a coordonat grupul de copii: „Am plâns de dimineaţă fiindcă nu voiam să părăsim localitatea Gledin, centrul de ortodoxie pe care îl conduce părintele Ioan Titieni. Ne-am simţit extraordinar de bine, avem aminitiri pentru un an întreg. Mulţumim Asociaţiei ASTRA şi întregii echipe din Bistriţa-Năsăud că ne-au găzduit, ne-au arătat nişte locuri extraordinare. Plecăm acasă cu tristeţe fiindcă s-a terminat prea repede această tabără. Pentru copii a fost extraordinar. Vă daţi seama că un copil a stat de bună voie să facă o icoană pe sticlă până la trei dimineaţa? Credeţi-mă că a făcut acest lucru doar din bucurie şi din plăcere. Ne vom întoarce cu multă plăcere şi abia aşteptăm ziua aceea. Aici am găsit oameni de o cumsecădenie rară, de o căldură deosebită. De aceea, am zis că am venit la noi acasă, precum s-a şi numit tabăra aceasta”.
Tamara Sclifos – elevă: „M-am simţit bine, am văzut multe lucruri frumoase, am întâlnit oameni respectoşi care ne-au primit călduros. La Gledin, mi-a plăcut mult felul în care ne-a primit părintele Ioan. Le mulţumim mult bucătăreselor care ne-au pregătit numai bunătăţi. Cel mai mult mi-a plăcut ciorba. Mi-a plăcut mult aici, vreau să mai revin, nu numai o dată, de mai multe ori. Vreau să revin în special la Gledin, să nu uităm de părintele Ioan niciodată şi să mai vizităm şi alte locuri frumoase. A fost o vacanţă foarte frumoasă”.
Mădălina Bancian – elevă: „A fost splendid. O arhitectură nemaipomenită, oamenii foarte binevoitori, limba română e splendidă, mi-a plăcut mult să comunic. Limba se aude foarte frumos. La Gledin m-a impresionat liniştea şi oamenii foarte credincioşi, buni, omenoşi. Părintele Ioan e un om deosebit. E prima oară când participăm la acest proiect şi suntem extraordinar de încântaţi”.
Gheorghe Morar – elev: „Cel mai mult mi-a plăcut că aproape în fiecare seară coceam pâine la cuptor şi mulgeam vaca. Nu e uşor, dar m-am descurcat. Am fost şi la o stână şi am mâncta frigărui de oaie şi am văzut toată frumuseţea României. Am pictat şi icoane pe sticlă. Le luăm cu noi, desigur. Sâmbătă a fost la noi domnul Peter Schuler de la fabrica de viori din Reghin şi a făcut o donaţie de instrumente muzicale pentru şcoala noastră. O să le folosim cu drag şi ne vom aminti de România”.
Daniela Şerban– elevă: ” A fost foarte bine, toţi ne-au primit cu drag şi au fost alături de noi, ne-au susţinut în toate. Nu ne-au jignit cu nimic. E prima oară când vin în România, dar peste tot unde am fost mi-a plăcut mult şi am rămas cu amintiri frumoase. Cea mai frumoasă amintire e legată de muzeele pe care le-am vizitat”.
Mihaela Ostrov – elevă: „Nu am cuvinte să spun cât de tare mi-a plăcut, pur şi simplu nu pot exprima în cuvinte cât de tare mi-a plăcut şi cât de multe amintiri voi avea. Toată viaţa cred că-mi voi aminti de această mică vacanţă. Vreau să-i mulţumesc părintelui Ioan şi întregii echipe care a avut grijă să ne simţim ca acasă”.
Părintele Ioan Titieni – Parohia Gledin: „Mă bucur că le-a plăcut copiilor. Ne-am străduit să creăm o atmosferă plăcută, ne-am deschis unii către alţii. Am vărsat şi câteva lacrimi de despărţire. Mi-au promis că vor reveni în România cât de repede. Mai ales Gheorghiţă, care a fost sufletul taberei, a spus că revine cât mai repede. E un copil de milioane. Sunt copii sinceri, şi ai noştri sunt deosebiţi, dar ei au ceva deosebit. Cred că iubesc mai mult pământul românesc şi de-asta ne-am legat atât de mult. Aceste schimburi culturale sunt importante fiindcă reuşim să ne cunoaştem mai bine. Învăţăm noi de la ei, ei de la noi şi, dacă punem suflet şi inimă, ne bucurăm unii de alţii. (…) Ne bucurăm că povestea Centrului Sfântul Pahomie merge mai departe. Mâine (marţi -n.r.) soseşte un nou grup de 50 de copii din Mureş care vine într-o tabără de creaţie. Apoi urmează un alt grup din Germania, altul din Galaţi şi Brăila, până va fi un pelerinaj permanent la Gledin. Toţi oaspeţii noştri sunt trataţi cu mult respect. Facem pâine în cuptor, mâncare tradiţională, trăim sănătos, ne rugăm împreună, mergem în excursii”.
Luni, la încheierea taberei, oaspeţii din Basarabia au fost primiţi la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud de vicepreşedintele Alexandru Pugna şi de administratorul judeţului, Florin Moldovan. Toată lumea a primit suveniruri ca să nu uite de locurile frumoase pe care le-a vizitat.
Cristiana Sabău
felicitari parinte……….e un lucru minunat ceea ce faci…….ca tot ne-au criticat unii ca Biserica Ortodoxa nu are tabere pentru copii numai neoprotestantii…….si la SingeorzBai se apropie de finalizare Centrul pentru tineri……..
Felicitari parinte Ioan pentru aceasta actiune. Din fericire, nu e singura actiune a Centrul Sfântul Pahomie de la Gledin, destinata elevilor. Tineti-o tot asa parinte si Bunul Dumnezeu sa va ajute si pe viitor in aceste laudabile, dar deloc usor de sustinut, initiative.
Felicitari parinte!!!Sunteti un om pe care rar il mai intalnesti…atata bunatate si generozitate, atata modestie si credinta la un loc nu am mai intalnit de pe vremea copilariei mele la preotii din satul in care m-am nascut eu (Halaucesti, jud.Iasi)…Chiar pierdusem speranta ca vor mai exista!!
Am fost oaspetii dvs.in perioada 26 aug.-1 septembrie2013 cu ocazia proiectului educational TIMP SI RASTIMP IN CULTURA ROMANA(elevii Scolii „Ion Creanga” din Braila si ai Scolii nr.2 din Tg Mures, prof.Codruta Baciut).Astfel, am descoperit un loc binecuvantat de Dumezeu pe pamant….Gledinul!!Indraznesc sa spun ca dvs continuati lucrarea lui Dumnezeu pe pamant intr-un mod haric in fata caruia eu ma inchin.
Sa ramaneti asa mereu si sa bucurati si alte suflete care vor ajunge la Gledin.Doamne ajuta!! prof.Angela Olaru-Scoala „Ion Creanga”-Braila