La Bistrița a avut loc Adunarea de Tineret pe țară a Asociației ”Oastea Domnului”, mișcare în cadrul Bisericii Ortodoxe. Evenimentul care se organizează anual în România s-a deschis cu Sfânta Liturghie oficiată la Biserica ”Sfânta Ana” de la Big.
Apoi, participanții s-au deplasat în coloană, cu cântări de marș în cinstea Învierii, până la Sala Polivalentă, cu un scurt popas pentru slujba de Te-Deum la Panteonul Bistriței din curtea Protopopiatului (la Coroana).
Programul a continuat în Sala Polivalentă cu desfăşurarea propriu-zisă a adunării, care a avut ca temă ”Căsătoria şi familia în Hristos şi în Biserică”. Invitații au vorbit despre: căsătoria şi familia în învăţătura Sfintei Scripturi; tinereţe, nuntă şi familie în învăţătura Sfinţilor Părinţi (mai ales în a marilor Părinţi ai Bisericii); iubire, căsătorie, părinţi şi copii, în istoria şi în viaţa ”Oastei Domnului”.
La adunare a fost prezent și PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, delegatul IPS Mitropolit Andrei la această manifestare.
”Oastea Domnului” este o mișcare din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, care a luat ființă în anul 1923, la inițiativa preotului ardelean Iosif Trifa. După 1948, mișcarea a fost declarată ilegală de regimul comunist. În 1990, ”Oastea Domnului” a fost reabilitată de statul român și de Sinodul Bisericii Ortodoxe, care a ridicat caterisirea lui Iosif Trifa. ”Oastea Domnului” are sediul administrativ la Sibiu și este condusă de un „Sfat Frățesc” Operativ din care fac parte aproximativ 30 de membri, reprezentanți ai zonelor. ”Oastea Domnului” este prezentă aproape pe tot teritoriul României, dar și dincolo de granițele ei, și are ca bază așa numitul ”voluntariat al laicilor”, chiar dacă din mișcare fac parte și numeroși clerici.
Între manifestările tradiționale ale Asociației ”Oastea Domnului” se înscrie, de aproape 30 de ani, și întâlnirea anuală a tinerilor, care are loc în sâmbăta din Săptămâna Luminată, de fiecare dată în altă zonă a țării.
Minunat monumentul ăla! Vânzătorul Basarabiei, popi legionari, comunisti, hoți de biserici și iată si călăul lui Trifa. Sunt curios dacă ostașii au pus o lumânare sau au scuipat pe piatra pe care e scris numele lui Nicolae Bălan. Ca sa-l îngroape pe Trifa, colegii popi ortodocși viitori comunisti si securisti i-au smuls haina preoteasca din sicriu. Un mic avans pentru ce va urma să facă în 1948. Dar, ce frumos, s-au ales acum cu bisericile greco-catolice in curtea carora zidesc monumente, în care pot să-și dea diplome, decoratii și sa se închine mai departe la Mamona.
În privința lui Bălan, d-le Gabriel, aveți perfectă dreptate.
O rușine pentru județ în ceea ce a făcut cu părintele Trifa, de fapt cu întreaga mișcare a „Oastei Domnului”. Lumea iartă dar nu uită!