Tradiţia potrivit căreia de Bobotează, după slujba de sfinţire a apei, preotul să arunce crucea într-o apă curgătoare, iar unii curajoşi să se arunce pentru a o recupera se păstrează și la Susenii Bârgăului. Anul acesta doi tineri s-au aventurat după ea în râul Bistrița Ardeleană.
Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. În vechime, acesta se bucura de respectul întregii comunităţi.
Obiceiul aruncării crucii în apă are şi o semnificaţie teologică: semnificăintrarea şi ieşirea lui Hristos din apa Iordanului pe care o sfinţeşte cu propriul Său trup. Astfel, întregul univers primeşte sfinţirea.
Iată ce a spus preotul Gabriel Pugna despre acest obicei.
Oamenii nebuni!
Smecher popa,el arunca si copii recupereaza,peste ani hop si bolile,las ca canta popa!
Daca nu sunt, traditiile se inventeaza ori se iau de-a gata din Valahia. Asa este si cazul dragobetelui care nu exista in Ardeal dar se face mare caz pe la numeroasele institutii de folclor ori cultura traditionala in fiecare an in luna februarie. Astept si le sugerez celor care au facut o profesie din traditie sa preia din Oltenia si ritualul paparudelor.
Păi așa fac de 3 ani bucureștenii baie, că nu au apă caldă și nu se plânge nimeni😏