Ministerul Sănătăţii a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse prin PNRR pentru construirea de spitale, fiind declarate eligibile 42 de proiecte, printre care și cel depus de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Proiectele considerate eligibile vor intra în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare. În urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, din cele 42 de dosare eligibile vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii în limita bugetului aferent PNRR. Lista finală va fi pusă în transparenţă decizională în luna ianuarie şi va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern.
”Sfârșitul de an vine cu vești bune! Prima etapă de evaluare a proiectului pentru extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița, depus pe PNRR, a fost depășită cu succes. Proiectul a fost declarat eligibil. Cel mai mare proiect din infrastructura publică de sănătate depus de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în vederea finanțării prin Programul Național de Redresare și Reziliență, a făcut un prim-pas spre realizare. Valoarea totală a proiectului este de 82.939.073,64 euro + TVA, din care 95% finanțare PNRR și 5% cofinanțare CJBN. Proiectul are 4 componente importante: Componenta 1: Extinderea spitalului cu un nou pavilion în regim de înălțime S+P+4E; Componenta 2: Eficientizarea energetică și modernizarea pavilionului existent; Componenta 3: Digitalizarea spitalului; Componenta 4: Achiziționare echipamente medicale. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești stă la baza unui proiect amplu de dezvoltare a spitalului județean din punct de vedere medical, astfel încât tot mai mulți pacienți din județul Bistrița-Năsăud să aibă parte de servicii medicale de calitate, la ei acasă”, spune managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany.
Investiția ”Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi” are o alocare din PNRR de 78.792.119,96 euro fără TVA.
Proiectul vizează:
– Extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, formată dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă, precum și realizarea unor lucrări de intervenție care duc la creșterea eficienței energetice a clădirilor existente (pavilionului) cu scopul de a îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate existente.
– Dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală pentru infrastructura sanitară nouă și cea renovată.
– Digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Investiția este structurată pe patru componente:
1. CONSTRUIREA UNUI NOU PAVILION DE SPITAL, format dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. Clădirea nou construită (pavilionul) va avea următoarele destinații:
Subsol – se vor amenaja magaziile spitalului și un adăpost ALA – adăpost de protecție civilă, în concordanță cu cerințele normative în vigoare;
Parter – va funcționa Centrul Județean de Hemodializă și o parcare semiautomată pentru personalul spitalului;
Etajul I – se va realiza un sector pregătit pentru spitalizările de zi, Secția ORL și un compartiment de Chirurgie Plastică;
Etajul II – va funcționa Secția de Oftalmologie și Secția de Cardiologie cu un compartiment de Cardiologie Intervențională;
Etajul III – va funcționa o extindere a Blocului Operator, cu patru noi săli de operație și un compartiment de Neurochirurgie. De asemenea, tot la etajul III, se va amenaja o Secție de Recuperare Neurochirurgicală;
Etajul IV – va funcționa Secția de Neurologie și un compartiment de Gastroenterologie și Gastroenterologie Intervențională.
2. CREȘTEREA EFICIENȚEI ENERGETICE LA SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BISTRIȚA – SEDIUL CENTRAL BD. G-RAL GRIGORE BĂLAN, NR. 43 (clădiri existente).
Principalele lucrări prevăzute în cadrul acestei componente au în vedere: realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp, care să reziste mai bine factorilor climatici și de altă natură (raze UV, ploi, agenți chimici, presiunilor vântului etc.); sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii în conformitate cu standardele în vigoare; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior pentru evacuare în caz de incendiu; amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme plug-in hybrid sau electrice.
3. DIGITALIZAREA SPITALULUI JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BISTRIȚA
Componenta vizează transformarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin realizarea unei infrastructuri digitale coerente și integrate la nivelul unității spitalicești, care să ofere posibilitatea accesării serviciilor digitale de înaltă calitate angajaților, pacienților și partenerilor contractuali colaboratori. Noua infrastructură medicală va prelua informații în timp real de la toate echipamentele medicale din jurul pacientului și le va centraliza pe fișa digitală a acestuia. Componenta de digitalizare va permite interacțiunea la distanță între medic și pacient cu privire la diagnosticarea, monitorizarea și chiar tratarea pacienților.
Componenta vizează: dezvoltare infrastructură fizică a rețelei și conectivitate digitală; infrastructură de acces la rețea; soluție securitate cibernetică; soluție videoconferință multifuncțională; soluție de monitorizare a pacientului critic; sistem informatic inteligent pentru managementul echipamentelor; soluție de localizare a pacienților in cazul unor evenimente extreme (dezastre) și al pacienților critici cu probleme de memorie sau minori; calculatoare și periferice pentru operare si acces aplicații medicale; portal aparținători pentru comunicarea aparținătorilor cu pacienții internați în cazul unor situații de izolare din punct de vedere medical (ex. pandemii, etc.); licențe sisteme de operare, baze de date etc.
4. DOTAREA CU ECHIPAMENTE ȘI CU APARATURĂ MEDICALĂ
Aparatura medicală care se dorește a fi achiziționată vizează atât construcția nouă, cât și cea existentă. Aparatura medicală vizează în principal: monitoare funcții vitale, centrale de monitorizare, stații de monitorizare, defibrilatoare, ecografe, mese de operații, targă de transport, sistem de angiografie, aparat imagistică, computer tomograf, sistem automat de diagnostic molecular, sistem de arhivare lame, baie histologică, centrifugă citostatică, procesor pentru țesuturi citostatice etc.
În vara acestui an s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția unui corp de clădire nou cu patru etaje la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea nouă propusă. La parter va fi o parcare semiautomată cu 90 de locuri, la etajul întâi secția ORL, o structură de spitalizare de zi și un amfiteatru pentru cursuri, conferințe sau ședințe. La etajul doi vor fi compartimentul de Oftalmologie și secția de Cardiologie cu o sală de operații hibrid în care se va face cardiologie intervențională. La etajul trei vor fi patru noi săli de operații. La etajul 4 vor fi compartimentul de Gastroenterologie intervențională și Neurologia. Vor funcționa circa 210 paturi, iar fiecare salon va avea grup sanitar propriu. Construirea noului corp de clădire este evaluată la 50 de milioane de euro, bani care ar urma să vină prin PNRR. Pentru prima fază a proiectului ”Extindere pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă” (lucrări de relocare și demolare clădiri tehnice și administrative – centrală termică, stație producție oxigen medical, posturi de transformare, rezervă strategică de apă și stație de pompare, depozit temporar deșeuri medicale etc.), finanțarea de 5 milioane de euro a fost asigurată integral de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
„Pe PNRR am depus deja, în format electronic la Ministerul Sănătăţii un proiect de aproape 100 milioane euro (pe cel de 50 l-am făcut 100, pentru că erau bani) şi sper că evaluarea va merge repede şi undeva până la finalul anului să avem deja contractul semnat, pentru că acolo avem deja proiectul gata, şi constructor, şi licitaţie terminată, aşa că ne putem încadra în termenele prevăzute de Comisie, adică până în vara anului 2026”, a declarat președintele Emil Radu Moldovan la 18.11.2022.
Mai exact domnia sa a încheiat în iunie 2022 un contract cu un constructor – DIMEX – în urma unei licitații pentru proiectul „Extindere pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarela de trecere intre clădirea existenta si cea propusa” în valoare de 50 de milioane EURO. E știut că DIMEX e o firmă cu mare expertiză în construcții de spitale. Apoi au umflat prețul cu încă 50 milioane de EURO. Doar se lucrează cu cetățeni de onoare ai județului. Nu e vorba de nicio furăciune! Construcțiile au ajuns 79 de milioane EURO. De restul ventilatoare COVID că merge bine treaba cu astea, e verificat. A mai cumpărat Lazany anul ăsta de 8 milioane de EURO și știe de unde. Digitalizare sanchi, cu Ghiță din Serbia, liru-liru, povești. Pentru că „erau bani” cum zice capul județului.
Nu se mai face nici o licitație! E grabă mare și oamenii cu care s-a semnat contractul sunt de încredere! E cu Redresare, Reziliență, cu Guvernul nostru! Ne ține în brațe în șfârșit și tovarășul diriginte Iohannis de la Grivco. Ce țară minunată! Huo Austria și Olanda! Ne vedem în tribună la meci!
Ura și la gară! Bani jos ochi la ușă!