(FOTO-VIDEO) ACTUALIZARE Hrănitorile din Parcul Municipal Bistrița sunt folosite intens de către pițigoii mari, așa cum îi vedeți în imaginile de mai jos postate de Asociația Harta Verde România, cea care a avut inițiativa amplasării de către municipalitate a hrănitorilor și a unui observator pentru păsări sălbatice.
”Dacă doriți să alimentati cele 2 hrănitori din parc, aduceți doar seminte de floarea soarelui crude, netratate, nesărate sau necoapte. Sau chiar și slănină, dar nesărată și neafumată”, este sfatul celor de la Asociația Harta Verde.
ȘTIREA INIȚIALĂ Unul din cele două observatoare pentru păsări sălbatice a fost finalizat cu concursul Primăriei Bistrița, care a executat și chiar îmbunătățit pe alocuri proiectul tehnic trimis de către Societatea Ornitologică Română și implementat la inițiativa Asociației Harta Verde România, anunță HVR.
”Rămâne ca noi, bistrițenii, să alimentăm hrănitoarea de lângă observator cu semințe de floarea soarelui, semințe crude (nesărate și neprăjite)”, este sfatul celor de la Asociația Harta Verde.
Cei interesați să observe păsările pot afla de pe panourile instalate tot ce trebuie să facă.
Păsările mici precum pițigoii mari, pițigoii albaștri, pițigoii suri, țiclenii, mugurarii, sticleții și altele asemenea au nevoie de hrană suplimentară pentru a supraviețui timpului geros când hrana este mult mai puțină în parc.
Alti bani…alta distractie a lu asta.pe banii nostrii…..binenteles.
Ar fi civilizat ca asemenea „constructii” sa fie plasate in mai multe zone ale orasului.
Aceasta pt a „civiliza” stolurile imense de pasari (porumbei, ciori) care s-au familiarizat prin cartiere si care sunt hranite direct de pe fereste sau in fata blocurilor de persoane miloase, de obicei doamne in varsta fara alte preocupari (str Imp Traian, Oct. Goga, etc), ; acestea nu-si dau seama (sau o fac intentionat?!) ca prin gestul lor dauneaza pervazurile ferestrelor vecinilor, dar in acelasi timp afecteaza igiena zonei. Nu acesta este gest de omenie, sau de civilizatie! Marinimia lor s-ar putea manifesta cu bun simt si respect fata de concetateni in parc sau in locuri deschise, nu printre blocuri.
In aceeasi idee, pentru ce platim parcarile, daca dejectiile pasarilor „adoptate” afecteaza turismele parcate in zona?!
Alooo, Primaria?! Felicitari pt initiativa! Nu cred ca dezvolatrea unei asemenea investitii ar dauna bugetului local, in orice caz nu in masura in care ne-am facut de ras cu povestea cu veveritele si ar corecta putin din imaginea autoritatilor vizate.
Daca ati auzit si luat in calcul propunerea, va multumim anticipat!
Porumbeii trebuie lichidați. Orice ornitolog vă va spune că porumbelul e specie invazivă și elimină celalalte păsări din ecosistem. Arată bine, sunt haioși, dar din punct de vedere ecologic sunt un dezastru. Porumbelul e pentru ornitologie cum e salcâmul pentru silvicultură. Am dreptate, Harta Verde?
Veverita, volumul 2
Oare cat timp mai trebuie pana cand „acestia” vor avea si idei inteligente, FOLOSITOARE cetatenilor???!!!
Pana una alta voi nu b agati de seama ca parcul municipal este chicizat tot mai mult. Cu tot felul de cotete, custi cu animalute prizoniere, helesteu, etc.
O porcarie !
Specific romanilor !
Eu zic sa umplem parcul cu asemenea constructii de lemn ; sunt foarte aspectuaoase si dupa cum ii stim pe cei din administratia locala cred ca au costat cca 5000 lei /buc.!