Actualitate

Obstacole în realizarea viitoarei variante ocolitoare a orașului Bistrița

Toate imobilele de pe traseul variantei ocolitoare a Bistriței trebuie cadastrate pentru ca proprietarii terenurilor pe care va trece șoseaua să poată fi expropiați. Procesul este însă anevoios atât din cauză că nu s-a transmis deocamdată o variantă finală a traseului, cât și pentru că un prestator din comuna Budacu de Jos a intrat în insolvență.

”În momentul de față, este o discuție legată de centura ocolitoare a orașului Bistrița. Pentru buna desfășurare a execuției acelei centuri, noi, ca și OJCPI dorim să cadastrăm toate imobilele parcurse de acel culoar. În cazul de față sunt UAT-urile: Livezile, Cetate, Budacu de Jos, Șieu Măgheruș și Bistrița, iar pentru toate suntem obligați să efectuăm cadastrarea. Încă așteptăm să recepționăm acel culoar ca să știm pe unde va trece. Avem doar o soluție propusă, s-a tot schimbat culoarul, nu mai e prin Ghinda, pe lângă sat, a trecut mai sus. Ne luptăm acum să prindem noul culoar pe finanțarea 13”, a spus Daniel Lucian Grigore, directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care își dorește să facă tot ce ține de instituție pentru ca proiectul să intre în linie dreaptă.

Altă problemă este că o firmă care a câștigat contractul de cadastrare a comunei Budacu de Jos, aflată pe traseul variantei ocolitoare, a intrat în insolvență.

”În programul POR sunt prinse 21 de UAT-uri, dintre care 2 au reziliat contractele, iar din restul de 17, șapte sunt executate de un prestator care acum este în executare silită și am întâmpinat probleme mari. Una dintre UAT-uri este Budacu de Jos, prins pentru centura orașului Bistrița, am făcut presiuni pe administratorii societății și au început treaba. Săptămânal discut cu domnul primar Florin Simionca și îmi confirmă ce fac respectivii. Lucrările fiind desfășurate de prestatori care au contractat sute de lucrări la nivel național și nu dispun de resurse umane, de aceea sunt aceste întârzieri. Dacă se întâmplă ca și în cazul acestei firme care a intrat în insolvență, nu putem rezilia contractul. Tot ce pot face este să-i rog să lucreze”, a spus Daniel Lucian Grigore în ședința Colegiului Prefectural.

Proiectul variantei ocolitoare a municipiului Bistrița se află în etapa studiilor de teren, parte a Lotului 2 (Dej – Bistrița) din drumul expres Baia Mare – Bistrița, cunoscut și ca Autostrada Nordului.​ În martie 2025, au demarat investigații arheologice, geotehnice, topografice și operațiuni de deminare, esențiale pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Valoarea contractului pentru aceste servicii este de aproximativ 8,37 milioane lei fără TVA, cu un termen de predare de 17 luni.

Traseul agreat inițial pentru centura ocolitoare include localitățile Monariu, Budacu de Jos, Jelna și Livezile, ocolind municipiul Bistrița pe la sud-est. Această variantă a fost aleasă datorită impactului redus asupra proprietăților private și a terenului favorabil construcției.

Mai nou a apărut în discuții și comuna Cetate.

22 comentarii

  • De circ, se stia de 3-4 ani prin ce comune ar urma sa treaca centura, chiar daca nu se stia exact culoarul.
    Firmele ce au castigat licitatiile pentru cadastru general sunt toate conectate politic. Nimenu nu castiga acolo fara pile relatii cunostinte.
    Multumim PSD-ului pentru felul in care isi bate joc de proiectul acestei centuri. In Moldova in 2 ani o sa conecteze Suceava de Bucuresti si noi tot bara la bara spre Cluj o sa stam.

    88
    • N-o să vedem Suceava -Pascani în 2 ani. Odată fiindcă cel desemnat e supraaglomerat cu lucrări multe prin PNRR, scadente în august 2026, iar prin POT sunt contractate lucrări de 3 ori mai multe decât fonduri, deci statul n-are cum să susțină toate lucrările contractate. Evident, toate se vor decala, inclusiv Bistrița.

  • 1. Cum e posibil, la nivelul de care vorbim, să fie nevoie să te lovești cu capul de grindă ca să îți dai seama că e acolo o grindă? Treaba cu cadastrul trebuia rezolvată acum 5 ani, nu acum.

    2. Este cât se poate de penibil ca o populație de 80.000 de oameni să aștepte și să se roage de un prestator de servicii să își facă treaba – asta în cazul în care poate. Dacă nu, vom vedea peste câțiva ani că „nu s-a putut”. Trebuie să existe o cale legală, ceva care să se poată face din punct de vedere juridic.

    Ce se intampla nu are cum sa fie decat incompetență crasă.

    54
    • Nu e incompetență.E o hoție de dimensiuni colosale.Nici nu se vrea să se cadastreze pentru că va fi răscolit un mare morman de kăkat și duhoarea vă ofili toți trandafirii județului,proprietarii cu imobile necadastrate,beneficiari de de niste fonduri europene, un proaspăt pensionar activat ca să nu se spargă,primari și vedete.

      27
    • Această centură nu se va realiza nuci in 20 de ani.Este un bun material de propagandă electorală,o tălăluesc până în preajma alegerilor viitoare când o să apară iarăși unui ticăloși (politicieni),care o să promită (Sighiartău,Moldovan și alți nemernici)

      17
  • În concluzie, o să mai treacă mulți ani, multe campanii electorale până când o să avem această centură. Așadar ,,gospodinele” ce-și duc viața pe lângă actuala centură să stea liniștite, deoarece ,,colegele” lor din parlament, guvern, primării și OCPI, încă nu s-au hotărât pe unde o să fie construită, care clienți să fie despăgubiți…totul este SF, în adevăratul sens al cuvântului. No, numa zîc.

    49
  • Din cate stiu, exproprierile pentru investitiile de utilitate publica este rezolvata de Legea 255/2010. In aceasta lege, sunt detaliate procedurile de urmat pentru toate categoriile de terenuri, cadastrate sau necadastrate, proprietate privata sau proprietate publica etc. Articolul 9 aliniatul 7 prevede procedura de urmat pentru parcelele de teren necadastrate. Sigur, cel mai usor sunt de expropriat terenurile cadastrate. Dar sa ne gandim. Toate autostrazile si investitiile realizate sau in curs de realizare au avut terenuri cadastrate 100%? Sigur nu. Mie mi se pare un tertip al proiectantului aflat in intarziere majora invocarea unor astfel de motive. Mai mult, vad ca si directorul OCPI care ar trebui sa cunoasca aceasta lege se lasa pacalit de astfel de tertipuri.

    39
    3
    • Gogule, tu nu înțelegi că ăștia habar n-au pe unde va trece centura? Doar așa vag, că pe la Monariu, că pe la Jelna, de-acolo nu știm încă pe unde ieșim, poate prin Ghinda, dar nu e sigur… Deocamdată nu ai ce expropria. Și încă nici n-am ajuns la faza pe licitații, etapa contestațiilor, insolvența câștigătorilor, expirarea studiului de fezabilitate, și iar contestații. Nu vom avea centură în următorii 20 de ani, stați liniștiți.

      33
      1
  • Daca e asa cum zice dl Gogu , inseamna ca e basina electorala toata treaba asta. Eu am mai scris ca in urmatorii 20 de ani nu avem centura! Ne prostesc smecherii de la toate institutiile posibile. Daca am aduna toate articolele despre centura , am vedea cum se bat cap in cap tot felul de “argumente-minciuni”, debitate benevol sau la comanda.Halal natie!

    36
  • Aveti rabdare. Deocamdata se cumpara terenurile de pe traseul viitorului drum expres. In functie de pozitia in partid a actualilor si viitorilor proprietari traseul va fi deviat de pe proprietatile unor actuali pe cele ale viitorilor proprietari si drumul se va misca in teren precum un elastic prost intins in concordanta cu schimbarile de putere si influenta din partid. Se vor edifica tot felul de improvizatii si ciudatenii cu denumirea de casa pentru ca exproprierea sa fie mai scumpa. Dar bucurati-va ca tot noi vom plati!

    23
  • Din tot ce s-a spus începe să pută o amânare sine die a oricărei realizări.
    Se pregătește terenul, se caută scuzele. Atâta s-a putut, noi am vrut, ați văzut.

    19
    1
  • Emil Radu Moldovan. 4 mandate.
    Nu avem centura.

    2012–2016
    2016–2020
    2020–2024
    2024–2028 (în curs)

    Sa ai 16 ani la dispozitie si fonduri europene accesibile si tot sa nu reusesti e mai mult decat penibil.
    Din pacate asta e rezultatul pesedizarii intregului judet.

    37
  • Totul se rezumă la incompetenți și coru

    pție. Este prea multă corupție!!! Din cauza corupției avem incompetenți! Suntem sclavi corupției!

    22
  • Eu cred ca nu avem nevoie de centura,mult mai eficient ar fi sa crească taxele la toate mașinuțele astea mici care circula aiurea și umple orașul.

    2
    21
  • Daca politicienii judetului nu se cacau pe ei Centura de Sud era gata ….asa Centura-Autostrada va fi gata la Pastele Cailor …!!!

    11
    3
  • Pe scurt un proiect national de cadastrare a intregii tari, gandit si executat prost impiedica acum noi proiecte de dezvoltare. Romania lucrului facut prost! dar hei, e 1 mai, sa ne veselim cu mici si manele..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.