Actualitate

Cad stele! Puteți admira Perseidele de la aerodrom

Pentru al 5-lea an consecutiv, astronomul amator Gavrilă Urs, cu sprijinul Asociaţiei Comunitarium, a echipei POV21 şi a aeroclubului Aerodrom Bistriţa, vă invită la o seară de contemplaţie şi de relaxare sub cerul liber, admirând ploaia de stele căzătoare Perseide, sâmbătă 12 august, începând cu ora 21.00.

”Anul acesta ne vom instala păturile şi telescoapele astronomice pe pista aerodromului din Unirea. Recomandăm să va aduceţi pătură, o haină groasă în spate şi provizii pentru poveştile ce se vor lungi în noapte în jurul focului de tabără ce ne va veghea până târziu”, spune Gavrilă Urs.

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni în noaptea de 12 spre 13 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”.  Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Urmărind bolta cerească veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Predicțiile spun că se vor vedea maxim 100 de meteori pe oră, în condiții ideale. În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.