Actualitate

Octavian Morariu: La depozitul de la Tărpiu vom angaja oameni ai locului

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, reprezentantul SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firma care va administra depozitul de la Tărpiu, a declarat că în timp se va încerca diminuarea cantităţilor de deşeuri depuse efectiv, prin noi tehnologii.

”Începem businessul cu 100 la oră, plecarea din blocstart e foarte bună. Mulţumesc pentru încrederea acordată societăţii noastre, ne-am câştigat dreptul la licitaţie de a gestiona depozitul de la Tărpiu. Societatea noastră a fost creată la sfârşitul anilor 90, de către un acţionar român, apoi cumpărată de Veolia în 2006, am fost coacţionar al grupului. În 2009 Veolia s-a retras din România pe partea de prelucrare a deşeurilor, iar eu fiind acţionar am preluat societatea. Avem o moştenire în ceea ce priveşte competenţele şi rigoarea. Investiţiile sunt mari, profitabilitatea se desemnează pe termen lung. Avem obligaţia de a investi în continuare pentru realizarea celorlalte celule, de aceea durează contractul 20 de ani. Aceasta este şi durata unui depozit ecologic, 20-30 de ani. Ne-am angajat ca în 30 de zile să ne mobilizăm, vom lucra şi în week-end, e un pasiv pe care trebuie să-l rezolvăm, din 18 februarie începem să operăm”, a spus Morariu.

Firma Vitalia mai operează la depozitul mare din Boldeşti-Scăeni, judeţul Prahova, şi tot în Prahova la un depozit de deşeuri industriale, depozitele fiind în proprietatea societăţii: ”Societatea are 130-140 de colaboratori, cifra de afaceri pe care o previzionăm pentru acest an este de circa 30 de milioane de lei, asta ca să poziţionaţi mărimea companiei. Suntem preocupaţi şi de noile tehnologii, depozitul de la Boldeşti va fi echipat cu turbine cu biogaz, vom produce şi energie electrică. Vrem să reciclăm cât mai mult deşeurile, în România se reciclează sub 5%. Targetul pentru 2015 este de 30-40%. În alte ţări există cultul reciclării. Ne lovim de problema tarifelor, nu putem împovăra populaţia, lucrurile trebuie făcute în timp. Depozitul ecologic este un sistem adaptat României şi financiar, şi din punct de vedere al mediului”.

”Tarifele mai scăzute pe care le-am oferit vin din experienţa noastră, dintr-o eficientizare a activităţii. Vom angaja oamenii locului, e principiul nostru. Filosofia companiei a rămas aceeaşi, una locală”, a adăugat Morariu, completat de Felix Prisecariu, directorul operaţional al SC Vitalia: ”Aceasta este politica firmei, toţi angajaţii, salariaţii, vor fi de pe plan local. Am prevăzut să facem un training cu ei în centrele noastre unde deja operăm. Numărul lor va fi la început 30-35, va creşte pe măsură ce se va pune în aplicare colectarea, când va porni compostarea, sortarea”.

Octavian Morariu a afirmat că ideea firmei este de a diminua cantitatea depusă efectiv în depozit prin aplicarea de noi tehnologii. ”Există piroliză, uscarea deşeurilor, vom încerca să găsim tehnologii noi pentru a limita cantitatea depusă, în interesul mediului. Lucrăm cu tehnologii curate, creşte şi eficienţa economică. Sunt şi alte căi de valorificare decât cea simplă, cu care începem. Investiţia de la Tărpiu se dimensionează în funcţie de cantitate, rentabilitatea e dată de constanţa cu care cantităţile de deşeuri vin la depozit”, a spus el.

Preşedintele COSR a spus că apreciază performanţele obţinute de sportivii din Bistriţa-Năsăud.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, şi Octavian Morariu, reprezentantul SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, au semnat vineri ”Contractul de delegare prin concesionare a gestiunii Serviciului public de management şi operare a Centrului integrat de management al deşeurilor Tărpiu”.

depd1 depd2 depd3 depd4

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.