”Octombrie negru în centrul istoric bistrițean: au bărbierit stucatura Art Nouveau de pe pietonal și au redus la scară frontonul, ca într-un desen de preșcolari. Nu e nici măcar kitsch. E vandalism patrimonial toată ziua”, trage un semnal de alarmă Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean.
Ce s-a întâmplat?
”Pe pietonal, chiar deasupra sediului PNL, niște proprietari puși pe ‘făcut curat’ au demolat o fațadă de lucarnă istorică și au ras decorațiunea Art Nouveau cu inițialele celor care au construit casa acum 120 de ani. Au eliminat toate elementele devorative de pe fațadă. Au încercat să le refacă, dar firește că sunt o copie nereușită. Au folosit tencuieli cu ciment, incompatibile cu clădirile istorice. Ca vandalismul să fie complet, au placat pe lateral cu tablă de Dedeman îndoită ca avioanele de hârtie la grădiniță. Totul fără proiect avizat de Direcția Județeană de Cultură!
Nu există scuză. DJC și societatea civilă specializată oferă sfaturi gratuite despre cum trebuie intervenit corect. Dacă aveau proiect avizat de DJC nu se întâmpla așa ceva. Dacă vrem să nu ne trezim cu centrul istoric devalizat de huliganii patrimoniului, care se înmulțesc pe măsură ce lumea vede potențialul imobiliar al centrului istoric, trebuie că sabia legii să cadă exemplar pe acest caz flagrant. Intervenția este de domeniul penalului și trebuie reprimată ca atare”, atrage atenția Petrus Italus Trust.
…..soluția corectă ha, ha…
Uau…. Chiar deasupra sediului PNL și lângă casa primarului și atunci ne mai mirăm că tot orașul a luato razna și numai bazaconi se fac în el !!!!!!!!!
Eu spun că arată mai bine decât cele inițiale și se potrivesc mai bine cu mediul localurilor care există acum pe strada Liviu Rebreanu oricum după câteva pahare nu mai vezi nicio diferență.
Felicitări pentru implicare, ca adevărați profesioniști , doar așa poate reușim sa oprim “ vandalismul” de toate tipurile! Bine ca instituțiile statului dorm , pe salariile mari , plătite de contribuabili ! Sa auzim numai de bine!!
Dacă nu mergea cu ochi închiși putea să o vadă primarul în fiecare zi că doar pe acea stradă locuiește.
Este puțin ciudat !
Politia locala are alte treburi. Trebuie de pilda sa păzească trambulina din parc. Sase oameni stau 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână acolo.
mai ales ca este peste drum de seful de la la primarie!!!!! mai ales…sub ochi dumnealui !!!!!
Ce vă tot plângeți atâta doar a spus primărelui că vă pune igluri la toate crâșmele de pe strada Liviu Rebrranu care cadrează ( asta vine de la cadranul metalic ) cu arhitectura medievală a eschimoșilor. Vai de capul nostru în ce hal a ajuns orașul ăsta.
https://timponline.ro/terase-speciale-pe-pietonalul-liviu-rebreanu-in-sezonul-rece-cum-vor-arata/
Parcul Mare a devenit groaznic .
Si gradinita de pe Zimbrului colt cu Lalelelor a fost renovatā în urma cu sase luni. Nu s-a tinut cont de absolut nimic la refacerea fatadei.
Și cât de frumos este conservat Pietonalul! Ma mir ca mai exista. Priviți spre Sugalete… memorați-l!
Oare usa de aluminiu de la UNPR dă bine? E conformă? Se poate împrospăta cu pensula?
Eu spun că traseul trenulețului prin Parcu Mare nu este bine ales de aceea a deraiat trenulețul. Traseul trenulețului trebuie să fie pe strada Liviu Rebreanu printre birturi 🚂🚃🚃uuuuu
Nu este loc pentru trenuleț poate pentru o urîtanie de troleibuz 🤣
În afară de bodegi se mai face ceva în ˝Centru Vechi ?
Cel puțin pe strada Liviu Rebreanu de nu în tot Centru Vechi trebuie declarat oraș liber unde să se poată consuma legal droguri ușoare așa cum sunt în Ansterdam și Copenhaga.
Cine a avut părinți învățători sau profesori își aduce aminte că pe 15 Septembrie sau 8 Martie aceștia primeau de la „elevi” adică de la părinți o grămadă de bibelouri cu care nu aveau ce face. Printre acestea era și o serie de bibelouri de inspirație germană cu bețivi. Se poate lua ca model un asfel de bibelou și pus pe frontonul caselor din Centru Vechi.
Sa mai deschis cumva vreun magazin pe strada Liviu Rebreanu ?
Nu sa ma deschis niciun magazin însă în schimb au apărut alte crâșme și pe Dornei.
Primăria nu a avut aprobare pentru recompartimentare nici când șia făcut Turc buda personală în birou și voi vreți să vadă el niște ” nimicuri ” de modificări de fațadă !
Este evident că nu poliția locală sau direcția de patrimoniu sunt vinovate de aceste masacre culturale capul de la tuti capi.
Cu ce se deplasează Turc de acasă până la primărie de nu a văzut aceste neadvertențe tocmai pe clădirea sediului PNL ?
Eliberați zidul Cetății Bistrița cea mai veche și importantă parte a Bistriței. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus în valoare , trebuie interzise total autovehiculele pe străzile Dogarilor, M, Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, pe aceste străzi trebuie permis acesul doar a pietonilor și biciclișrilor.
Se poate,dar numai cu drumuri suspendate, altfel pe unde ați vrea să se circule dinspre Titulescu? Nu se poate bloca toată zona.
Zidul Cetății Bistrița este cel mai vechi și important monument istoric din tot orașul el a rezistat decretului prințului hazburgic și comuniștilor și ar fi o greșală imensă să fie distrus tocmai de actuali administratori care se autoamăgesc că ar fi cultivați. Motivația instalări gratiilor de închisoare a fost că se desprind pietre din zid și cad peste mașini , pietrele se desprind din zid tocmai fiindcă trec mașini pe lângă zid. Așa că este necesar cât mai rapid interzicerea accesului mașinilor, scoaterea gratiilor de închisoare și restaurarea și refacerea zidului pe porțiunile care au fost distruse. Soluții de reconfigurare a traficul auto în partea aceea sunt doar trebuie să ai cap și ochi să-le vezi.
O soluție este construirea podului rutier Stadionului între strada Vasile Conta și Strada Codrișor.
Pe strada Mihail Kogălniceanu este necesară interzicerea autohechiculelor doar pe porțiunea dintre str. Dogarilor și strada Ecaterina Teodoroiul. Pe strada Ecaterina Teodoroiul este necesar interzicerea autovehiculelor doar până la strada Barbu Lăutaru nu și în zona blocurilor. Accesul îm parcarea de la vechea Sală Polivalentă se poate face foarte bine doar de pe strada Vasile Conta prin urmare nu este nicio problemă să fie interzis accesul autovehiculelor pe strada Barbu Lăutaru.
O soluție rezonabilă și de bun simnț este deschiderea cirulației automobilelor pe strada Piața Mică aceasta ar rezolva mult problemele din area dintre Centru Vechi și Parc. Alt avantaj este revigorarea Pieți Mici azi fiind cunoscută sub denumirea de ” Sahara”. Alt avantaj realizarea unui acces foarte facil direct spre Palatu Culturi și Parcu Mare.
O altă soluție de bun simnț este ca cetățeni „ciudați ” care locuiesc în Centru Vechi și area până la Parc să-și parcheze mașinile în curți și să nu și-le mai lase în stradă, să se comporte și ei odată ca niște cetățeni civilizați nu ca niște țărani că doar de aceea au curți !