(FOTO) Peste 600 de joburi au fost oferite, vineri, șomerilor la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată de AJOFM Bistrița-Năsăud la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil” din Bistrița.
”Au fost prezenți 55 de agenți economici care au oferit 621 de locuri de muncă vacante. La această bursă au participat 497 de persoane. Dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, 257 au fost selectate în vederea încadrării ulterioare în muncă”, a transmis AJOFM la finalul Bursei.
Șomerii cu care am stat de vorbă ne-au spus că vor să muncească însă nu pentru salariul minim pe economie care nu le mai ajunge să trăiască.
Ștefan Molnar din Teaca, lăcătuș mecanic de meserie, a spus că a lucrat la o firmă din Bistrița, dar locul său de muncă a fost desființat.
”Mi s-au oferit alte locuri de muncă și nu mi-au convenit, așa că am intrat în șomaj. Pentru noi e rău că vin oameni din străinătate pentru că ei vin pe bani puțini și noi nu ne mai putem cere salariul. Eu nu cred că românii nu vor să muncească. Banii sunt puțini. Ca să mă angajez aș vrea să rămân măcar cu 2000 de lei în mână ca să mă pot descurca. Ultima dată am luat 1800 de lei și mă descurcam cu greu”, a spus Molnar.
Florea Fărcaș, electrician de profesie, a spus că, după 35 de ani, a ajuns în șomaj pentru că nu i-a mai convenit să lucreze pentru salariul minim pe economie: ”Nu mi-am găsit ceea ce îmi convenea mie. Mie mi-ar conveni un serviciu să pot fi mai liber, că am și gospodărie acasă și vreau să mai lucrez și acolo. M-aș angaja pentru 3000 de lei lunar. Nu mai sunt dispus să lucrez pe salariul minim pe economie. E foarte puțin la prețurile de acum să lucrezi cu 1700-1800 de lei. Peste câțiva ani ies la pensie și ce pensie voi avea la salariul minim: 600 de lei?”.
Unii dintre patroni s-au plâns că, deși au venit la bursă cu o ofertă generoasă, niciun șomer nu a trecut măcar să se intereseze despre ele.
Ioan Mureșan, de la o firmă care angaja tâmplari: ”Găsim oameni, dar prea puțini. Ideea de muncă la noi nu a fost bine promovată. A munci nu e o rușine. Românii care muncesc în străinătate o fac altfel fiindcă nu au încotro. Acolo, dacă un om de afaceri îi spune să nu întârzie la lucru, nu întârzie, dar aici o face. Aici, dacă îi spui să-și spună casca, i se pare o anomalie, dar acolo nu are ce căuta pe șantier fără. În ce privește salariile pe care le oferim, eu spun că sunt decente. Noi avem angajați care lucrează de 18, 20 de ani și au o situație frumoasă. Nu există salariu sub 3000 de lei brut, 2500 de lei net, adică 500 de euro. Nu știu dintre ei, cei de afară, dacă rămân cu 500 de euro după ce plătesc tot ce au de plătit acolo. Ca să vină lumea să se angajeze, cred că ar trebui să nu mai dăm cu atâta ușurință ajutoare sociale. Să le primească doar cei care au handicap, oameni cu probleme, cu necazuri, iar cei care pot munci să meargă să muncească. Prea ușor se dau aceste ajutoare”, a spus Ioan Mureșan.
”Nu am găsit niciunul interesat. Se pare că majoritatea vin doar pentru a primi o ștampilă de la angajatori. Forța de muncă e din ce în ce mai puțină sau lucrează în străinătate sau au deja un loc de muncă, dar persoane calificate noi nu prea găsim. În construcții aș spune că sunt destul de bune salariile. Probabil că în străinătate sunt mai mari și atunci ei preferă să plece. Mie mi s-a părut că au venit din start cu ideea că nu vor să se angajeze”, a spus Bianca Solcan de la Invert Grup.
Directorul AJOFM Bistrița-Năsăud, Otilia Râpan, a declarat că angajatorii au venit, în final, cu o ofertă de 621 de locuri de muncă.
”Sunt 621 de locuri de muncă pe toate domeniile de activitate și numai cine nu își dorește nu își găsește un loc de muncă. Deja angajatorii încep să plătească mai bine, dar probabil oamenii vor să plece în străinătate. Acum, dacă refuză un loc de muncă, ei își pierd ajutorul de șomaj. Nu se mai întâmplă să primească negații de la angajatori, am dat și eu o dispoziție în instituție. Vreau să văd absolut toate repartițiile care se dau. Avem în jur la 4000 de șomeri, jumătate cu indemnizații, dar lunar se angajează în jur la 300 de șomeri dintre cei aflați în baza noastră de date”, a spus Otilia Râpan.
Pe langa salarii, conditiile de munca sunt mult mai ok, drepturile salariatului sunt respectate si omul nu trebuie sa stea la mila patronului ca sa poata sa isi ia pauzele sau sa isi ia cateva zile de concediu.
Oamenii nu sunt santajati voalat sa stea peste program si daca stau peste program sunt platiti cum se cuvine.
Oamenii nu sunt exploatati si incarcati cu volum de munca peste limitele agreate in contractul de munca.
Patronii nu se comporta ca si cum le fac un favor oamenilor atunci cand le platesc salariul, orele suplimentare sau le dau un bonus, cum au tendinta unii patroni romani care s-au trezit mici Dumnezei.
Oamenii sunt tratati cu RESPECT!
Ce ușor spui încearcă sa fi patron în tara cu un angajat și apoi comenteaza.
Trei luni pe an lucrez intr-un mic domeniu viticol in Burgundia (Franta). Imi plateste jumatate din chirie, iar transportul e asigurat in fiecare dimineata. Progamul incepe la 7.30 si pana la 11.30, iar de la 13.30 la 17.00. Rareori muncesc pana la 12 ori 17.30! Programul se schimba in iulie cand lucrez de la 05.00 la 11.30! Sunt platit cu 10 euro pe ora, iar dupa 35 de ore cu 12 ore. Orele suplimentare sunt scutite de taxe. Sambata si sarbatorile legale se dubleaza suma. Rareori ma cheama sambata si atunci doar de dimineata.Imi scriu singur orele, iar la final de luna predau hartia la contabila. Dupa trei luni am sase zile de vacanta care sunt platite. Mancare primesc de la banca de alimente din sat in fiecare saptamana pentru ca sunt incadrat ca risc social!
Bravo perdevara! In general 80 euro pe zi adica undeva la 365 de lei. Fac un calcul general. Inmultim cu 20 de zile pe luna, iese suma frumoasa. Si eu bistritean, care ma zbat pe piata locala, printre altele servicii, repar tehnica de calcul, mai sterg si mucii altora de pe ecranele laptopurilor castig 3,94 euro pe ora. Sa mergem ln Franta, e mai profitabil.
In Ro, patronii trebuie sa invete sa fie angajatori, nu boieri, nu poti respecta sau nu platesti… ….sa lucre patronu cu familia lui… sa nu fure, aici are rol mare are si statul, adica mai usor cu birurile,sa lase mandria, orgoliu si lacomia de inavutire…sa fie bun manager si cit de cit corect….in acest caz poti avea pretentii indreptatite si de la angajati… si sa termine cu fraza „eu hranesc nu stiu cit angajati si familiile lor”..nu dragilor, va hraniti voi, ca ala iti lucra pt salariu….
Păi și normal că voi aveți probleme cu angajații fiindcă voi marii patroni din România vă faceti o firmă apoi in primul an trageți tare vă luați o mașină de lux mai fentati putin statul apoi mai trageți si de pe bietul muncitor si uite așa ajungeți bogați pe spatele nostru. Apoi mai donati ceva pe la catedrala mantuiri neamului ca să se vadă că sunteti buni creștini. Tot ce sa construit după 89 nu mai are nici o calitate.