Actualitate Social

Ofițer de poliție din Bistrița-Năsăud, arestat pentru luare de mită și trafic de influență

ACTUALIZARE Adrian Crăciunescu, ofițerul de poliție reținut de DNA pentru luare de mită și trafic de influență, a fost arestat, propunerea procurorilor anticorupție fiind admisă de o instanță a Curții de Apel Cluj.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, instanța, ”în baza art. 226 Cod procedură penală, admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Cluj, şi în consecinţă, în temeiul art. 202 alin. 1-3, 4 lit.e), art. 223 alin. 2 C.proc.pen., dispune arestarea preventivă a inculpatului C. A. – cercetat pentru săvârşirea infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 și art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000 și trafic de influență prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal rap. la art. 6 și art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 09.06.2020 şi până la data de 08.07.2020, inclusiv.

În baza art. 275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare cu inculpatul şi reprezentantul Ministerului Public. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 09 iunie 2020, ora 19:50 în prezenţa inculpatului reţinut şi a reprezentantului Ministerului Public. Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  328/2020  09.06.2020”

ȘTIREA INIȚIALĂ Ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, la delegarea procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, au efectuat cercetări într-o cauză penală privind un ofițer de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud, cercetări în urma cărora, începând cu data de 9 iunie 2020, s-au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea polițistului pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, se arată într-un comunicat.

Conform cercetărilor, în perioada 21 mai – 8 iunie 2020, ofițerul de poliție ar fi pretins mai multe sume de bani cu titlu de mită de la o persoană, martor, pentru a urgenta cercetările într-o lucrare pe care o avea de făcut în legătură cu o sesizare penală, dar și pentru a interveni pe lângă procurorul de caz pentru rezolvarea unui dosar penal în care soțul persoanei respective are calitatea de persoană vătămată.

Concret, în zilele de 21 și 23 mai 2020, inculpatul ar fi pretins și primit de la martor suma de 2.400 lei pentru urgentarea soluționării lucrării în care martora avea interes procesual, iar ulterior, ar fi pretins suma de 2.000 euro, susținând că va interveni pe lângă procurorul care instrumenta dosarul penal.

La data de 8 iunie 2020, inculpatul a primit de la aceeași persoană suma de 3.000 lei în scopul intervenției promise, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 9 iunie 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Într-un comunicat DNA, precizează:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 9 iunie 2020, a inculpatului Crăciunescu Adrian, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de poliție al județului Bistrița Năsăud, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 21 mai – 8 iunie 2020, ofițerul de poliție Crăciunescu Adrian ar fi pretins mai multe sume de bani cu titlu de mită de la o persoană, martor, pentru a urgenta cercetările într-o lucrare pe care o avea de făcut în legătură cu o sesizare penală, dar și pentru a interveni pe lângă procurorul de caz pentru rezolvarea unui dosar penal în care soțul persoanei respective are calitatea de persoană vătămată.

Concret, în zilele de 21 și 23 mai 2020, inculpatul ar fi pretins și primit de la martor suma de 2.400 lei pentru urgentarea soluționării lucrării în care martora avea interes procesual, iar ulterior, ar fi pretins suma de 2.000 euro, susținând că va interveni pe lângă procurorul care instrumenta dosarul penal.

La data de 08 iunie 2020, inculpatul a primit de la aceeași persoană suma de 3.000 lei în scopul intervenției promise, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 9 iunie 2020, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul D.G.A. Bistrița-Năsăud.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Etichete

6 comentarii

  • Nu ne interesează, corb la corb nu-și scoate ochii. Se va pensiona anticipat, cunoaștem rețeta. Dar uitați-vă ce rău arată clădirea poliției, ar trebui urgent renovată, modernizată!

  • Politia e putreda rau de tot, sunt pe o mana cu infractorii, asta se intampla din 1990 in coace. Daca se intampla sa mai „pice” unul sau altul este ca cineva nu a incaput de el, sau mai exact, el a incomodat pe cineva. Trebuie sa fi chiar tampit, batut in cap, sa nu observi ce se intampla in politia romana. Sunt 30 de ani de jaf si furt, fara ca cineva sa se sesizeze si sa ia masuri. Chiar se mai pot tolera mult timp asemenea lucruri?

  • Sunt de acord .Poliţia şi Parchetul e mână-n mână cu corupţii din sectorul bugerat şi nu numai, şi-au făcut un obiecei ,,domnii poliţişti” de a ţine dosarele la naftalină şi după 2-3 ani dau clasare.Cu excepţia mascaţilor cam toţi sunt nişte corupţi .Aşa că ar trebui să -i purifice mai bine DNA -ul Cluj că are balta peşte aici la Bistriţa. Practic DNA-ul Cluj ar trebui să purifice tot sectorul BUGETAR începând de la Parchet la Poliţie şi instituţii , politic , apoi să treacă la mafioţii din privat.Dacă s-ar dori, domnii de la DNA ,ar avea de lucru în fiecare minut.

  • Ca iese in pensie sau nu, toată munca lui și imaginea sunt la pământ! Dar merita, el și a ales sa facă asta! Cu ce mâna faci cu aia Primești! La sedinte le spune altora sa fie corecți, dar el și alti șefi fura, ca exemplu cei din urma! Așteptam sa și facă cei de la procuratura treaba și sa ii prindă și pe ceilalti care mai au rămas.

  • PAI, CAND Vad OFITERII DE POLITIE NATIONALA, CA AU SALARIILE CAT NISTE AGENTI SIMPLII FARA SCOALA DE O POLITIE LOCALA, II CAM IAU ” PANDEMIA MITEI ” PE TOTI SI MULTI DIN EI NU REZISTA LA ” SPAGA ” OFERITA DE MEDIUL INFACTOR, CA SA COMPENSEZE probabil ca, ACESTE DIFERENTZE ” de malai ” … !
    Oricum, la IPJ BN … demult ” ceva ” … cam ” pute rau ” , peste tot ! Oare asa sa fie si la alte judete ?

  • mai lăsați-ne nene cu școala ofițerilor de poliție care cică i-ar îndreptăți la salarii babane.
    Una la mână -școala lor înseamnă cel mai adesea multe diplome și puține competențe.
    Toți au facultăți (obscure) și pretenții evidente.
    Pentru a fi un polițist bun nu și se cer multe diplome , iar pentru agenți o scoală postliceală este suficientă. Chiar și pentru ofițerii de execuție, specializați în anumite sectoare este suficientă.
    Că de când sunt domni, le pute multora munca de jos.
    Toți se vor șefi, comisari adjutanți șefi și chestori adjuncți, doar dor n-ar avea nimic de lucru , dar salarii speciale. Trebuie revenit la pensia contributivă, mult mai echitabilă, și cu privire la polițiști (care nu sunt militari).

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.