La deschiderea festivă a Olimpiadei Lectura ca Abilitate de Viaţă care a avut loc, joi seara, la Sinagoga Bistriţa au participat delegaţii din toate judeţele, dar şi autorităţi locale şi judeţene.
Anca Denisa Petrache, inspector general MEN: „Mă bucur foarte mult să ne revedem la Bistriţa pentru a treia oară. Anul trecut, am avut o dezbatere legată de viitorul olimpiadei şi am constatat că sunteţi foarte legaţi de acest concurs şi sunteţi identificaţi cu filosofia lui. Şi noi îl iubim măcar la fel de mult ca voi. Ne revedem aşadar aici, sperăm că va fi o întâmplare frumoasă, generatoare de poveşti. un lucru este cert: odată ajuns la cea de-a treia ediţie, OLAV nu mai poate da înapoi. Va exista pentru că este creditat de voi, de elevi, de profesori, colegii noştri care vă îndrumă”.
Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud: „Sunt onorat de faptul că judeţul Bistriţa-Năsăud găzduieşte un asemenea eveniment important pentru lumea în care trăim. Vreau să-i felicit pe colegii mei din ISJ care au făcut eforturi ca un asemenea concurs să aibă loc la Bistriţa şi salut răspunsul pozitiv al Ministerului Educaţiei. Trăim în era IT şi din ce în ce mai puţină lume îşi face timp să deschidă o carte. Eu cred însă că e un lucru obligatoriu în era noastră să citim şi, oricât de facil ar fi internetul, nu poate înlocui lectura clasică. Vă felicit pe cei care participaţi la olimpiadă şi îmi doresc să aveţi parte de un timp frumos în Bistriţa-Năsăud. Ca să rămâneţi cu ceva inedit, trebuie să ajungeţi în turnul Bisericii Evanghelice să vedeţi Bistriţa de sus. În plus, trebuie să ştiţi că vă aflaţi în locurile despre care scrie Bram Stoker în romanul Dracula. În mod sigur, sunteţi toţi câştigători pentru că sunteţi aici, iar eu vă urez succes tuturor”.
Ovidiu Frenţ, subprefectul judeţului Bistriţa-Năsăud: „Îmi este greu să-mi închipui viaţa fără carte şi plăcerea unei lecturi este greu de înlocuit. În contextul în care noua generaţie este mai mult înclinată să comunice în mediul virtual mă bucură faptul că, de câţiva ani încoace, lectura a redevenit un obicei bun şi foarte apreciat, ştiu de la copiii mei. Este cool să citeşti! Au apărut şi bibliotecile stradale ca în Austria sau în Germania. Cred că fără lectură nu putem avea educaţie. Sunt legate indisolubil. (…) Chiar dacă nu veţi câştiga cu toţii, aceste beneficii ale lecturii le veţi simţi mai târziu în viaţă, cu siguranţă”.
George Avram, viceprimar: „Bistriţa are o încărcătură istorică mare şi m-aş bucura să puteţi vizita cât mai multe obiective din oraş, turnul Bisericii Evanghelice, Turnul Dogarilor, Biserica Evanghelică, avem un parc frumos, sunt multe de văzut. Şi, ca să vedeţi că Primăria Bistriţa se pliază pe lectură ca abilitate de viaţă, noi am înfiinţat biblioteci stradale. Dacă vă ies în cale, vă rog să le folosiţi cu încredere. Vă urez mult succes!”
Gavril Ţărmure, manager Centrul Judeţean pentru Cultură: „Am un respect special pentru copiii care învaţă bine, dar mai ales pentru dumneavoastră care participaţi la o olimpiadă căreia i s-ar potrivi mai bine numele De drag întrucât dumneavoastră sunteţi cei care citiţi. Lectura nu va dispărea, în opinia mea, decât în cazul celor care oricum nu citesc”.
Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”: „Rolandes Barthes a scris un text despre cum trăim împreună. Acest autor nu prea mai este citit azi, dar în anii 70-80 era un nume foarte apreciat. În acest text, el vorbeşte despre cum trăim împreună cu textul, cu cărţile şi personajele. E un text foarte interesant. Tot el spunea că depinde cu cine vrem să fim contemporani, cu cine vrem să trăim împreună. Marii autori ne deschid perspectiva de a trăi în alte vremi şi alte atmosfere. Aşadar, cartea ne oferă cel mai mare dar, de a trăi cu cine vrem noi. Vă spun toate acestea pentru că ştiu că mă adresez unor cititori profesionişti, aceia care dau aură oprei, care dau aură cărţii, scrisului. (…) E foarte important să ştiţi cum să citiţi şi ce să citiţi. Sunt atât de multe cărţi importante, încât nu-ţi ajunge o viaţă dacă eşti un cititor pasionat. De aceea, va trebui să citiţi cărţile importante ale omenirii. Mergeţi la marii scriitori clasici. O probă de foc pentru un cititor profesionist este Marcel Proust. Încercaţi În căutarea timpului pierdut”.
După mesajele de bun venit, participanţii au asistat la un concert al trupei „Fără zahăr”. Vineri şi sâmbătă, ei au programate probele de concurs, iar duminică va fi festivitatea de premiere.
Cristiana Sabău
Mare-i gradina lui Dumnezeu . Cand ajunge sa vorbeasca despre lectura George Revolutionarul si Radu Chelnerul e clar ca sistemul de valori e intors invers . Pentru George lectura e „abilitate de viata ” . Tulai Doamne .
Dorin esti un carcotas.Tu ai fost din burtica mamai tale un atotstiutor, un mare invatat ??? Se vede ca nu! Tinerii, oamenii in general se specializeaza, perfectioneaza. Cuvantul lor pare a fi corect.
Petrica exista oameni care au facut scoala de calitate la vremea lor si nu am sa-ti vorbesc aici despre mine casa nu devin subiectiv . Adica au intrat la liceu dupa generala si la facultate dupa liceu . Personajele la care le iei tu apararea sunt oligofreni analfabeti , au terminat facultati neacreditate la distanta la 40 de anisori , si nu au citit niciodata o carte care merita citita . Lectura lor e la nivelul ” Caprelor Irinucai ” si „Greuceanu ” adica in gimnaziu .