Instaurarea stării de normalitate
Votul nu este o lozincă, ci un drept fundamental al oricărui cetăţean liber al acestei ţări, indiferent unde se află – în România sau în afara graniţelor ţării. Evenimentele care au avut loc de curând la alegerile prezidenţiale, dincolo de organizarea defectuoasă, de rea-voinţa autorităţilor care au organizat procesul de votare, de umilinţa la care au fost supuşi românii din străinătate care au dorit să voteze, trebuie să constituie punctul de plecare al modernizării sistemului electoral. Este o datorie a politicienilor de a răspunde prompt nevoii unui cadru legislativ adaptat secolului XXI care să vină în întâmpinarea unei societăţi aflate în permanentă evoluţie si proces de modernizare pentru că democraţia este un proces viu, in permanentă schimbare si o continuă cucerire de noi libertăţi si noi drepturi.
Partidul Democrat Liberal a dorit să facă acest lucru încă din anul 2007 când a depus o propunere legislativă privind introducerea votului electronic care a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, dar nu a primit susţinerea premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. Încă de acum 7 ani am încercat să creăm instrumente legale pentru o mai bună şi mai largă exprimare a votului de către alegători, indiferent dacă este vorba de cetăţeni aflaţi în străinătate la momentul alegerilor sau de cetăţeni din ţară dar care, din diverse motive, nu se pot deplasa la secţiile de vot. Am revenit, noi PDL, cu o propunere şi în anul 2011 şi încă una recentă. Pentru că nu încetăm niciodată să sperăm că toate forţele politice din Parlament vor înţelege necesitatea introducerii de metode de vot alternative, care să faciliteze procesul electoral şi voinţa politică să fie îndreptată spre drepturile cetăţeanului şi nu pusă în slujba intereselor electorale obscure de partid. Alegerile nu se organizează pentru politicieni, ci pentru oameni, acest lucru trebuie să îl accepte PSD o dată pentru totdeauna. Comportamentul lor discreţionar reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei si dacă nu reuşim să venim rapid cu o alternativă, dezastrul actual va lua proporţii catastrofice.
Anul 2014 se încheie cu imaginea românilor aşteptând în frig la coadă la democraţie, aşa cum altă dată aşteptau la carne, la lapte, la pâine. Încăpăţânarea lor de a vota în ciuda condiţiilor inumane este o lecţie importantă pe care au dat-o guvernului socialist. Iar acum este rândul nostru să le arătăm că am înţeles revolta lor, că suntem alături de ei, că PDL nu se dezminte niciodata atunci când vine vorba de modernizare, progres, dar nici în ceea ce priveşte respectul faţă de cetăţean şi faţă de drepturile lui.
Este datoria statului român să se asigure că fiecare cetăţean care doreşte să voteze poate face acest lucru, într-un mod cât mai simplu şi mai puţin costisitor, indiferent dacă este vorba de cetăţenii aflaţi în ţară sau în străinătate. Se poate vota prin corespondenţă în: Austria, Germania, Irlanda, Italia, Luxembourg, Slovacia, Spania, Belgia, Estonia, Franţa, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Suedia. Votul prin procură este reglementat în Belgia, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Suedia. În Estonia, Franţa şi Olanda se poate vota electronic. Partidul Democrat Liberal are ca principal scop înscrierea României în linia ţărilor Uniunii Europene cu o legislaţie electorală modernă şi deschisă spre nevoile democraţiei secolului XXI.
O prezenţă mai mare la vot, un acces mai bun la centrele de votare, nu reprezintă altceva decât normalitate în democraţie. Este nevoie să oferim un cadru legal pentru acestă normalitate. Indiferent de ce modalitate de exprimare a votului vom considera a fi mai bună – vot prin corespondenţă, vot prin procură, vot electronic – este datoria noastră să transpunem în lege nevoile cetăţenilor, astfel încât niciun cetăţean să nu mai fie ignorat, uitat sau umilit! Şi să nu uităm că fiecare instituţie a statului şi fiecare politician are datoria de a garanta românilor protecţia absolută a drepturilor şi libertăţilor fiecăruia dintre ei.
Deputat Ioan Oltean
Normalitate = Primul esalon politic in spate
Primul esalon=conducerea portocalie de trista amintire
Mesajul lui Iohannis in turul II a fost „Romania normala”. Partidele nu au nici un merit in acest sens. Dimpotriva, au intins coarda peste masura. Victoria lui Iohannis este mai curand rezultatul starii de lehamite a oamenilor fata de clasa politica, in combinatie cu bataia de joc a guvernantilor in organizarea alegerilor. De aceea, partidele ar face bine sa stea deoparte macar acum, pana se linistesc spiritele. Starea de normalitate nu trebuie tulburata cu zgomot inutil. Ea se instaleaza incet dar sigur. Un pas spre normalitate este si faptul ca presedintele ales Klaus Iohannis a avut în cursul dimineţii de miercuri o întrevedere cu ambasadorul Franţei la Bucureşti, care i-a înmânat mesajul de felicitare al preşedintelui Franţei, in care se spune intre altele:
„În ţările noastre, ca şi în alte state membre ale Uniunii Europene, concetăţenii noştri aşteaptă să dăm un nou avânt proiectului european. Împreună cu dumneavoastră, îmi doresc să contruim o Europă mai prosperă, mai corectă şi mai puternică, capabilă, în momentele în care se confruntă în vecinătatea sa cu diferite crize, să răspândească valorile sale caracteristice, şi anume democraţia şi respectul statului de drept. Vom avea ocazia să ne implicăm împreună în acest proiect, în cadrul Consiliului European. De asemenea, îmi face plăcere să vă invit la Paris, în funcţie de disponibilităţile agendei dumneavoastră. Reînnoindu-vă urările mele de succes în exercitarea noilor responsabilităţi în fruntea României, vă rog să primiţi, domnule Preşedinte, expresia deosebitei mele consideraţii”.
Nea Nelu, lasa-ne bre, du-te cu valul, ti-o trecut vremea ca la hiribe!
Un alt pas spre normalitate este si participarea lui Klaus Iohannis la un prânz privat la reşedinţa regelui Mihai I. Acesta a ajuns la Palatul Elisabete cu puţin înainte de ora 13,00, neînsoţit de prima doamnă. Klaus Iohannis a fost întâmpinat, la Palatul Elisabeta, de Principele Radu şi principesa Margareta, căreia i-a dăruit un buchet cu flori.
Spre deosebire de Iohannis, anul trecut, Ponta a minţit că a luat masa de Crăciun cu regele Mihai I, la reşedinţa regală de la Săvârşin unde familia regelui îşi petrece în mod tradiţional Craciunul. El a postat o poza trucata alaturi de rege desi se stia ca atunci Majestatea sa nu era in tara.
hopa nelu kilowat
bun ultimul comment, bun, sa nu uita, NELU-NELUTU BOTIS- ZAGREAN-Rusu-etc
oltene esiti un papagal vrei sa furi si aceste alegeri unde nu ai nici un merit din contra daca tu nu nu iti bagai nasu scorul era m-ai mare vei fi o rusine pt PNL
D-le Oltean, nu te imbăta cu apa rece ! Votul de duminică nu a fost pentru PDL sau PNL, nu este meritul partidelor pline de crocodili corupti!
Voi o sa vedeti in 2016 ( cel tarziu ) cat valorati in ochii oamenilor, dar am o presimtire ca veti avea parte de o mare surpriza, pentru ca romanii s-au cam trezit, doar politicienii traiesc inca in lumea lor paralela !
Sefu” ce dracu are toti? Nu ai intrebat pe Tintean ca pote nu-s gata astea cu votu si noi stam si asteptam pe Tinu sa ne intrebe ce avem de vindut!Dom” Popescu eu nu prea stiu cu astea da daca nu vine nime cre ca-i rau! Iar neo prostit Jan!
Oltean, ceasul lui Iohannis ticăie şi pentru tine… Tic-tac, tic-tac… Ţi-o venit vremea.
gresesti nenicule! stare de normalitate o sa fie cand nu va mai vedem pe voi,MAFIOTII CU ACTE IN REGULA,indiferent de partidul din care faceti parte.la toate articolele dvs.sau legate de dvs.nu aveti nici un comentariu pozitiv.cat de prost (nesimtit) poti sa fi sa continui cu toate povestile astea.
Jigodii ordinare!!!!!!!!! Va atribuiti voi meritul lui SANTA KLAUS?!…Spre ex. OLTEAN, DOLHA,?! Va vine si voua randu…stati numai pe faza!
Olteanu apare intr-un nou dosar la DNA………..http://www.romaniatv.net/alina-bica-ridicata-de-pe-strada-de-procurorii-dna_185200.html