Politică

Oltean: Ponta adulmecă ”cu un miros de est” avantajele unei asocieri a României cu Rusia

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a catalogat drept ”şocante” afirmaţiile făcute de prim-ministrul Victor Ponta la Bistriţa şi a spus că acesta „adulmecă cu un miros de est avantajele unei asocieri a României cu Rusia”. ”E totalmente o dovadă de inconştienţă, de imaturitate, de maximă iresponsabilitate”, a adăugat Oltean.

Ioan Oltean a declarat într-o conferinţă de presă că a simţit nevoia să ia poziţie faţă de declaraţiile făcute sâmbătă, la Bistriţa, de premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, pe care le-a apreciat drept „şocante”.

„Trebuie să recunosc că şi eu am fost şocat de declaraţiile pe care liderii USL le-au făcut sâmbătă, la Bistriţa”, a spus Ioan Oltean.

Liderul PDL Bistriţa-Năsăud a citat apoi afirmaţia lui Victor Ponta: „Dacă ni se spunea, în 2007, domnule, n-o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în vest, dar o să vă facem ANI şi DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori”.

„Cu alte cuvinte, dacă Victor Ponta era în perioada 2000-2004 premierul României, cu certitudine România nu era membră a UE, era în lagărul ţărilor asociate cu Rusia. Declaraţia aceasta nu este numai şocantă, este şi iresponsabilă. Este inadmisibil ca un premier al României, al unei ţări aflate în UE de cinci ani, al unei ţări care face eforturi disperate de cinci ani pentru a se menţine în rândul ţărilor UE şi care a făcut eforturi extraordinar de mari pentru a se menţine în rândul ţărilor membre ale UE să facă o asemenea declaraţie. E totalmente o dovadă de inconştienţă, de imaturitate, de maximă iresponsabilitate. România este membră a UE. Şi-a găsit locul în UE, acolo e locul nostru şi trebuie să facem absolut tot ce e posibil să ne păstrăm acest loc, ori asemenea declaraţii aruncă asupra României o maximă neîncredere, o maximă discreditare, o maximă umbră care se alătură celorlalte afirmaţii făcute cu maximă iresponsabilitate de liderii USL făcute în ultimele 6 luni”, a declarat Ioan Oltean.

Oltean a spus că ţine să îi reamintească lui Victor Ponta că partidul care a negociat tratatul de preaderare, inclusiv constituirea Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actual DNA, a fost Adrian Năstase.

„Cel care a negociat a fost Adrian Năstase, premierul României în perioada 2000-2004 şi preşedintele PSD la vremea respectivă. Ţin să-i amintesc domnului Victor Ponta că cei care au negociat nivelul subvenţiilor cu UE au fost miniştrii Guvernului Adrian Năstase în perioada 2000-2004. Dacă aceste subvenţii sunt de două, trei ori mai mici decât cele din Germania, Franţa sau din alte ţări membre UE se datorează, în primul rând, celor care au negociat tratatele la vremea respectivă şi le-au aprobat. Şi aceştia au fost membri marcanţi ai PSD, condus, la vremea respectivă de către Adrian Năstase”, a spus Ioan Oltean.

El a subliniat că este „inadmisibil ca în cultura generală a premierului să nu existe aceste informaţii”.

„Este inadmisibil ca un premier al României să continue să facă afirmaţii care să pună România într-o mare dificultate în raport cu ţările UE. Toate guvernele, inclusiv guvernul PSD din 2000-2004, guvernul PNL din 2005-2008, inclusiv guvernele Boc şi Ungureanu, toate s-au străduit ca România să se înscrie în rândul ţărilor normale şi dezvoltate cu o democraţie consacrată din UE. Singurul guvern şi singurul premier care face alt fel de joc este Victor Ponta care, se pare, că adulmecă cu un miros de est avantajele unei asocieri a României cu Rusia. Noi nu suntem împotriva unor relaţii cu Rusia. Dimpotrivă, cred că trebuie să le dezvoltăm, dar să nu uităm că România e membră a UE şi trebuie să facă tot ce e posibil să îşi menţină această poziţie”, a declarat Ioan Oltean.

Oltean a spus că, din acest motiv, PDL şi ARD, se delimitează total de aceste afirmaţii ale premierului şi îi cere acestuia să revină asupra lor şi să îşi ceară scuze.

”Mă deranjează că afirmaţiile făcute duc la diminuarea imaginii României în contextul european, nu putem să facem asemenea afirmaţii că dacă am fi ştiut lucrurile acestea nu ne-ar fi interesat UE, când Guverne întregi şi prim-miniştri au făcut eforturi mari, când România a făcut eforturi de atâţia ani de zile pentru a intra în UE, să vii azi şi să spui că nu ne interesează UE. E o afirmaţie care pune în dificultate România, aici nu e vorba de interesul unui partid, unui lider, e vorba de interesul ţării. România are interesul să rămână în UE, să fie o ţară respectată în UE şi să poată să beneficieze de toate avantajele pe care le presupune această prezenţă. România are de făcut paşi importanţi, să nu uităm de Schengen, de zona euro, toţi aceşti paşi trebuie parcurşi cu sprijinul tuturor celor 26 de state europene. Pentru aceasta, România trebuie să fie şi ea corectă cu cei 26 şi să promoveze o politică de aşa natură încât să ducă la respectul instituţiilor UE”, a comentat el.

Ioan Oltean a comentat şi afirmaţiile premierului Victor Ponta care a spus, sâmbătă, la Bistriţa, că propunerea preşedintelui Van Rompuy de diminuare a fondurilor de coeziune pentru România cu cinci miliarde de euro şi a celor pentru politici agricole cu trei miliarde de euro este de neacceptat.

„Aşa este. Este o propunere de neacceptat. România nu poate să accepte ca fondurile pe care CE le-a propus pentru România să fie diminuate. Dar nu îşi pune domnul premier întrebarea de ce preşedintele Van Rompuy a venit cu o asemenea propunere? Oare nu e rezultatul politicii pe care Guvernul Ponta îl duce de şase luni, nu e rezultatul politicii de discreditare a UE, al politicii de îndepărtare a României de ţările UE? Nu este rezultatul afirmaţiilor iresponsabile făcute de liderii USL, în speţă premierul Ponta şi preşedintele Senatului Crin Antonescu la adresa unor membri marcanţi ai UE? Nu cumva România, prin politic ape care o desfăşoară în ultimele şase luni a diminuat simţitor simpatia şi încrederea UE? Nu cumva se doreşte o sancţiune pentru politica iresponsabilă faţă de UE dusă de către actuala guvernare?”, a spus Ioan Oltean.

Liderul PDL Bistriţa-Năsăud a declarat că partidul său nu susţine „sub nicio formă” o politică a UE de diminuare a fondurilor deja stabilite.

„În acelaşi timp, PDL cere Guvernului Ponta să construiască o politică prin care România să respecte angajamentele faţă de UE. PDL şi ARD cer actualei guvernări să promoveze o politică prin care atacul dur la liderii politici europeni să înceteze, să promoveze o politică de respect, prin care România să respecte valorile democraţiei europene şi instituţiile statului de drept”, a spus el.

Oltean a mai adăugat că guvernul actual ar trebui să fie preocupat mai mult de politica pe care o promovează faţă de UE.

„Suntem în faza în care toate proiectele europene sunt blocate, în faza în care resursa financiară europeană nu a ajuns. Anul trecut, pe vremea aceasta, subvenţiile erau plătite apropae 100% către ţărani. Astăzi, 19 noiembrie 2012, nici măcar avansul nu a fost plătit din subvenţii datorită politicii actualului guvern. Nu cred că trebuie să ne hazardăm şi să facem afirmaţii populiste doar cu dorinţa de a câştiga simpatia electoratului. România nu poate rămâne în afara UE şi românii ştiu acest lucru. România nu se va putea dezvolta fără o absorţie serioasă a fondurilor europene. Guvernul ar trebui să fie preocupat de măsurile ce trebuiau luate ca absorbţia fondurilor europene să crească. În momentul acesta, zero absorţie fonduri europene din cauaz guvernării USL. Aceasta ar trebui să fie preocuparea guvernului Ponta”, a declarat Ioan Oltean.

Liderul PDL a spus că, în opinia sa, sumele alocate iniţial României de către CE nu vor fi diminuate.

„Noi credem că sumele alocate României vor rămâne la nivelul celor stabilite de CE, iar prin relaţiile pe care le avem, prin reprezentanţii noştri în PE, vom susţine acest lucru şi sunt convins că şi preşedintele Traian Băsescu va milita în favoarea acestui deznodământ şi nu într-un alt mod, dar ne ferim de afirmaţii belicoase, de afirmaţii care pot duce la altă interpretare şi atitudine din partea UE”, a declarat el.

Oltean a spus că ARD militează „pentru o relaţie corectă cu UE” şi, în acelaşi timp, „de colaborare şi de ajutor reciproc între România şi alte state ale lumii”.

Ioan Oltean a fost întrebat apoi dacă el crede că diminuarea fondurilor europene e consecinţă a faptului că s-a schimbat guvernarea în România sau pentru că au existat numeroase cazuri de corupţie în utilizarea fondurilor inclusiv din PDL.

„Oameni implicaţi în cazuri de corupţie pentru modul în care au gestionat fonduri europene au fost şi dintr-o parte, şi din alta. Nu cred că propunerea preşedintelui Van Rompuy de diminuare a fondurilor de coeziune şi pe agricultură e consecinţa acestor cazuri izolate, fie de la Bistriţa, fie din altă parte. Eu cred că proasta guvernare, proasta gestionare a relaţiei cu UE pe domeniul absorbţiei fondurilor europene este cauza unei asemenea propuneri. Eu cred că prosta gestionare a relaţiilor României cu UE poate fi o cauză care să ducă la o asemenea atitudine. Noi nu vom susţine diminuarea fondurilor europene pentru România, dar putem să gândim şi putem să credem că o asemenea propunere nu a existat pe vremea guvernului Boc sau Ungureanu. Există acum, pe vremea guvernului Ponta şi orice trimitere la altă cauzalitate e lipsită de logică şi de realism”, a spus Oltean.

El a declarat pe de altă parte că, în România, absorţia fondurilor europene este un domeniu „prost gestionat”.

„A greşit şi Guvernul Boc, şi Guvernul Ungureanu care nu a gestionat absorbţia fondurilor europene într-un mod cât se poate de eficient, dar acum este un dezastru. România e acum blocată din punctul de vedere al resurselor europene. Asta ştiu şi mă interesează ce se întâmplă în România pe acest domeniu şi nu ce se întâmplă în alte ţări”, a declarat Oltean.

3 comentarii

  • Comert inseamna desfacere de produse…..deci PRODUCTIE….si implicit PROFIT si locuri de munca …. deci viitor !
    Am pierdut ca fraierii piata din EST fara sa punem in loc altceva …..si iata consecintele1
    Piata din Vest este un os prea tare pentru dintii nostrii….
    Da doamne mintea … rromanilor…..!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.