Oltean i-a transmis vicepremierului că, în cadrul proiectului ”Programul prioritar naţional pentru reabilitarea, modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban”, încă din 2009 s-au făcut demersuri pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea Casei de Cultură ”Liviu Rebreanu” din Năsăud, iar în august 2012 au fost demarate lucrările, executate de SC INDCON din Bistriţa. ”Lucrările sunt absolut necesare, având în vedere că sediul instituţiei culturale a fost edificat în 1969 şi nu s-a făcut nicio reparaţie capitală. Lucrarea prevedea executarea unei mansarde, proiect care lipseşte cu desăvârşire. Totodată, clădirea trebuia să aibă un aspect şi o dotare cu spaţii moderne, până în acest moment rezultatul fiind total diferit de planul iniţial de execuţie. Mai mult, firma executantă a stagnat momentan lucrările de reabilitare capitală din cauza neplăţii lucrărilor executate”.
”Având în vedere că pierderile în cazul stagnării lucrărilor pot fi mai mari decât investiţiile în sine”, Oltean îl întreabă pe Dragnea care este stadiul de realizare a lucrărilor, dacă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va aloca bani în acest an pentru continuarea lor, care este termenul de execuţie şi în ce măsură proiectul a fost respectat.
Totodată, liderul PDL Bistriţa-Năsăud a făcut o propunere legislativă pentru reglementarea unor aspecte privind regimul juridic al lăcaşurilor de cult şi a caselor parohiale care au aparţinut fostelor parohii greco-catolice şi care au fost exceptate de la naţionalizare, trecând de drept în patrimoniul parohiilor ortodoxe. Motivul? ”Între unităţile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române şi cele ale Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică) există peste 180 de litigii în derulare, număr care în mod cert va creşte îngrijorător, răsfrângându-se sub forma unor consecinţe sociale grave. Ceea ce s-a luat în mod ilegal, prin confiscare, trebuie să revină în posesiunea legală a vechiului proprietar. Trebuie avut însă în vedere regimul juridic al fiecărui lăcaş de cult în parte”, precizează Oltean în expunerea de motive.
Concret, vicepreşedintele PDL pentru regiunea Nord-Vest propune, printre altele, ca nicio comunitate ortodoxă sau greco-catolică să nu fie evacuată din lăcaşul de cult în care se roagă în prezent fără ca cele două părţi să-şi manifestat în prealabil disponibilitatea de a găsi soluţii pe calea dialogului, să nu fie restituite în natură imobilele ale căror investiţii realizate depăşesc jumătate din valoarea iniţială, ca niciun lăcaş de cult revendicat nu va putea fi modificat fără acordul proprietarului de drept al imobilului.
Totodată, situaţia juridică a lăcaşurilor de cult, caselor parohiale, curţilor, grădinilor aferente şi cimitirelor care au aparţinut Bisericii Greco-Catolice şi au fost preluate de Biserica Ortodoxă va fi stabilită de o comisie mixtă, formată din reprezentanţi clericali ai celor două culte religioase, ţinând seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri.
Trebuie lamurita sitiatia bisericii de la Coroana din Bistrita situata in Piata Unirii, unde un primar incult a mutat recent bustul lui Cuza de la IJP, cu toate ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic de-a face cu unirea principatelor.Trebuie stiut ca in 1893 ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărat cu 35.000 de florini de Biserica Greco-catolică, deoarece romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului (intra morus). Mănăstirea, situată spre sud de corul bisericii, a fost demolată în 1909, cu ocazia acestor intervenţii fiind descoperite frescele menţionate anterior. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a dobândit aspectul goticizant actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul bistriţean a fost preluat de către ortodocşi. În perioada următoare altarul baroc din cor fusese înlocuit cu actualul iconostas.
„să nu fie restituite în natură imobilele ale căror investiţii realizate depăşesc jumătate din valoarea initial”. Este fara limita smecheria pedelista. Dupa ce in 1948 greco-catolicii au fost scosi in afara legii si aruncati in temnite, dupa 41 de ani de comunism in care ortodocsii cu voie de la secu s-au facut stapani „de drept” pe toate bunurile greco-catolicilor, dupa alti 23 de ani de abuz si propaganda mincinoasa in care pana si terenul de sub ambasada SUA a fost retrocedat numai bunurile greco-catolicilor nu, dupa ce an de an bugetul de stat si local a pompat miliarde in ctitoriile bisericii de stat, acum vine Oltean cu proiectul in care vrea sa masoare cat au investit ortodocsii si cat a fost valoarea initiala a bunurilor greco-catolicilor. Sa clamezi din neagra opozitie o pseudo solutie atat de vicleana si imposibil de aplicat tine de chintesenta politicianismului si a starii permanente de „baiat destept”.
Ceea ce s-a petrecut în 1948 a fost o nedreptate făcută Bisericii Unite. Această nedreptate se sprijină pe alta, cea făcută în 1700 Bisericii Ortodoxe, pentru că răul aduce rău.
Bisericile clădite de catolici nu au fost date ortodocșilor din altă comunitate, ci aceeași comunitate, de data asta ortodoxă, le-a folosit în continuare. A le lua azi de la ortodocșii majoritari și a le da catolicilor minoritari e absurd și imoral.
IPS Bartolomeu a avut următoarea propunere: bisericile să rămână comunității majoritare, indiferent care e aceasta, și ea să sprijine comunitatea minoritară în a-și construi un nou locaș de cult. Biserica Unită a rejectat propunerea, lesne de înțeles de ce.
Propunerea lui Oltean e una de bun simț. Echitabilă și pacifistă. Există picturi murale în biserici construite de catolici în valoare mai mare decât clădirea de azi.
poi voi de ce credeti ca BOR o dat tinichele „in grad de sfant” zilele astea la toti politicienii, indiferent de culoare politica? :)))))))))) Ca sa fie sigura ca oricine vine la putere, tot gura BOR mananca. Simplu. Sper sa apuc ziua cand oamenii o sa ii ia de barbi pe obezii din BOR, sau de lanturile din aur, sa ii scoata in suturi afara.
Nu prea se comenteaza intelegerea intre BOR si ministrul agriculturii! Nu stiam ca la facultatile de teologie ortodoxa se preda sau preotii sunt pregatiti si in accesarea fondurilor europene. Mai sa fie! Bine, averile Bisericii Greco-catolice a fost luata cu japca, dar este posibil ca o parte sa fie restituita, recte pierde BOR. Repede trebuie contracarata aceasta „samavolnicie „. Cum? Simplu, preotii vor face accesari de fonduri pentru badea Ion sau lelea Florica, apoi aceste proiecte vor beneficia de avize favorabile adica vor fi castigatoare! Comisionul care prin intelegere va fi 10 sau 20% si nu 2 sau 3%, se va impartii frateste intre BOR si popa „inteleptul”, daca nu vrea asa badea Ion sau lelea Florica atunci va ceda o parte din pamant sau casa sau chiar prin testament totul bisericii ortodoxe, bineinteles cota parte preotului. Si iata problema va fi rezolvata, pamantul „donat” bisericii nu poate fi vandut strainilor din 2014 incolo!
Este insa si o intrebare: toti preotii pot accesa fonduri europene, sau numai cei „blagoslovitii”? Daca da, este echitabil, democratic, daca nu, atunci putem constata o realitate crunta. Am ramas la nivelul anilor 47-48, suprematia bisericii de stat, care este mult mai preocupata de cele pamantesti decat de cele ceresti!
Inca o dovada a faptului ca istoria evolueaxa in spirala si se repeta fireste, dar l un nivel mai inalt/ mai parsiv.
Până mai ieri vă răscolea ideea că statul sprijină financiar salarizarea clerului, acu vă revoltă ideea că statul se folosește de cei pe care îi plătește.
Beneficiul va fi al tuturora. Accesarea de fonduri europene în agricultură e importantă chiar și pentru cel are nu deosebește grebla de furcă.
popa si europa, baba si avioanele