Ioan Oltean a spus că tema suspendării preşedintelui României a apărut pentru ca PSD să acopere scandalurile şi „mâncătoria” din interiorul său.
„Zilele acestea, în timp ce se devorează între ei liderii PSD, au mai scos pe piaţă o temă, suspendarea preşedintelui României, ca o diversiune, pentru a abate atenţia opiniei publice de la mâncătoria din cadrul PSD”, a declarat Ioan Oltean care a ţinut să dea câteva date juriştilor USL care se întrunesc zilele acesteaca să le aibă în vedere când vor lua o decizie.
„Distinsul jurist Şova vine cu idei trăsnite pe principiul copiii spun lucruri trăsnite. El a venit şi cu o rocadă între Mircea Geoană şi Titus Corlăţeanu la funcţia de preşedinte al Senatului, aberantă, ruşinoasă pentru un jurist aşa cum se consideră domnul Şova. Pentru a-i feri de ruşinea şi de oprobriul public, îmi permit astăzi să le dau câteva date pe care să le aibă în vedere”, a spus Oltean care a făcut referire la articolul 95 din Constituţia României, potrivit căruia, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi Senat.
„În acelaşi timp, având un precedent când aceleaşi formaţiuni au încercat suspendarea preşedintelui României, avem Decizia Curţii Constituţionale din 5 aprilie 2007. Le recomand să o citească, în special poziţia doi, alineatul doi, trei şi patru, unde se spune că nu orice faptă de încălcare a prevederilor Constituţiei poate justifica suspendarea din funcţie a preşedintelui României, ci numai faptele grave”, a spus Oltean.
El a menţionat din această decizie a CC că „pot fi considerate fapte grave actele de decizie sau sustragere de la îndeplinirea unor acte de decizii obligatorii prin care preşedintele ar împiedica funcţionarea autorităţilor publice, ar suprima sau ar restrânge drepturile şi libertăţile cetăţenilor, ar tulbura ordinea constituţională ori ar urmări schimbarea ordinii constituţionale” şi a spus că doar aceste stări „de fapt şi de drept” ar putea crea posibilitatea suspendării preşedintelui României.
„Preşedintele României nu a săvârşit niciuna din aceste fapte. Domnia sa a făcut o simplă afirmaţie că, indiferent care va fi decizia CC, nu sunt bani pentru majorarea salariilor şi a pensiilor. Nu a spus nicio clipă că se opune punerii în aplicare a deciziei CC, că se opune punerii în aplicare a unui act normativ. A spus că nu sunt bani. E o afirmaţie care corespunde unei realităţi concrete din România, nu e o faptă care să poată fi calificată ca fiind o faptă grea, dar cum în mintea tulbure a USL-iştilor e o continuă zbatere şi o dorinţă absolut nebună de a ajunge la guvernarea acestei ţări, domniile lor nu mai au răbdarea şi puterea de a se controla până la viitoarele alegeri” , a declarat Ioan Oltean.
Secretarul general al PDL a declarat că încercarea USL de a găsi o motivaţie pertinentă de suspendare a preşedintelui României este „o diversiune mizerabilă” care are drept de scop acoperirea scandalului din PSD, distragerea atenţiei opiniei publice de la acest subiect „extrem de lăptos, extrem de atractiv” şi ducerea lui spre un alt domeniu.
„Este totalmente inadmisibil ca, într-un moment în care ţara are nevoie de linişte pe plan politic şi de un anagajament şi de o solidaritate totală a forţelor politice să venim şi să creăm asemenea subiecte de tensiune care induc în opinia publică mereu sentimentul că politicienii români sunt într-un continuu război”, a mai spus Oltean.
El a declarat că PDL se detaşează „de aceste atitudini şi de această iniţiativă” pe care o consideră „totalmente destructivă pentru imaginea României în afară, lipsită de raţiune şi de logică”.
„Şi, dacă chiar vor dori să ajungem acolo, noi le-am tras o bătaie zdravănă în 2007 la acest capitol şi suntem gata pregătiţi să le-o mai dăm odată. O să le mai dăm o bătaie pe această temă dacă chiar o să şi-o dorească”, a spus Oltean.
În ce priveşte faptul că parlamentarii PDL ar putea susţine eventualul demers al USL de suspendare a preşedintelui, Ioan Oltean a spus că aceasta este „o simplă speculaţie”.
„Vă asigur că niciodată parlamentarii PDL, şi eu cred că nici parlamentarii puterii majoritare, nu vor susţine o asemenea inepţie ca cea a USL. Exclus. Bag mâna în foc. În lumea asta sunt mulţi nemulţumiţi, dar eu nu cred că există un parlamentar al PDL care ar putea să voteze pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Exclus, categoric exclus. Sunt doar vise ale doamnei Olguţa Vasilescu”, a declarat Oltean.
În opinia sa, Mircea Geoană va fi exclus din PSD, dar nu se va cere revocarea lui din funcţia de preşedinte al Senatului.
„După excluderea lui Geoană, PSD va pierde preşedinţia Senatului. Nimic nu împiedică PSD să depună o nouă candidatură şi să se lupte să fie ales. Nu vreau să fiu profet, dar bănui că se va întâmpla în felul următor: Geoană va fi exclus din partid, fiindcă altfel Ponta nu mai are credibilitate, dar nu se va cere revocarea lui din funcţia de preşedinte al Senatului şi va rămâne preşedinte al Senatului. Geoană o să fie un sârguincios slujbaş pentru şi în cinstea PSD în fruntea Senatului. L-au dat afară din partid şi o să-i slujească cu mai multă sârguinţă ca să le dovedească ce membru fidel al partidului el chiar şi când nu are carnetul în buzunar”, a declarat Oltean.
El s-a declarat „afectat” de felul în care a procedat PSD în cazul „bietului” Mircea Geoană, „care s-a predat şi era deja mazilit”.
„E o greşeală monumentală a lui Victor Ponta şi a lui Şova. Bietul Geoană s-a predat şi era deja mazilit, era devorat. Lipsa de democraţie nu poate decât să mă afecteze şi acolo a fost o lipsă de democraţie totală”, a declarat Oltean.
Când un jurnalist i-a pomenit de fostul lider al PD, Petre Roman, Oltean a spus: „Petre Roman s-a automazilit, s-a autodevorat”.
„Eu am fost un fan al lui Petre Roman, dar el n-a ascultat. Orgoliul în politică e un mare defect, iar Petre Roman a avut un orgoliu nemăsurat. Niciodată PDL nu şi-a devorat în felul acesta membrii, unii pe alţii. Stau cu gurile căscate toţi, au câte o halcă din Geoană, şi toţi prietenii lui acum sunt cu halca lor pe la colţuri”, a spus Oltean.
El a declarat că dispoziţia Curţii Constituţionale pe care o invocă PSD pentru revocarea lui Geoană şi înlocuirea lui cu Titus Corlăţean „nu există”.
„Nu există o dispoziţie a Curţii Constituţionale care să spună că grupul parlamentar care a susţinut un preşedinte îl revocă. Nu există aşa ceva. Există că se respectă un algoritm politic de la început”, a spus el.
Oltean a declarat că Mircea Geoană a fost desemnat de grupul parlamentar al PSD-PC care nu mai există şi a fost susţinut de PSD-PDL care nu mai există.
„În această situaţie, prevederile constituţionale nu mai pot fi invocate. Pe de altă parte, preşedintele Senatului se alege prin votul majorităţii Senatului şi se revocă din funcţie prin votul majorităţii Senatului. Aceasta este legea. Nu poate fi numit într-un fel şi schimbat în alt fel”, a spus Oltean.
El a declarat că, dacă preşedintele Senatului e revocat din funcţie, nicio normă nu împiedică celelalte grupuri parlamentare să propună şi ele un candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului.
„Se votează şi cel care obţine majoritatea de voturi este ales noul preşedinte al Senatului. Aceasta este procedura statutară şi constituţională, nu că supunem simultan votului. Este o inepţie a lui Şova că printr-un singur vot în revocăm şi-l numim pe Corlăţeanu”, a spus Oltean.
Adaugă comentariu