“Aşa cum este actuala formulă guvernamentală, ea a fost validată printr-un vot al Parlamentului. Plecarea PNL de la guvernare înseamnă o nouă formulă guvernamentală, o nouă creaţie guvernamentală, cu noi ministere sau cu noi miniştri, cu noi vicepremieri şi aceasta înseamnă în mod obligatoriu trecerea prin Parlamentul României. Automat înseamnă demisia acestui Guvern, numirea unui nou prim-ministru”, a spus Ioan Oltean.
El a declarat că mai există o altă posibilitate, precedentul fiind creat de fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, respectiv aceea ca premierul Victor Ponta să recurgă la o remaniere fundamentală, majoră a Guvernului.
“E un precedent creat de Călin Popescu Tăriceanu în aprilie 2007 care nu a mai presupus un nou premier, dar a presupus în mod obligatoriu trecerea (Guvernului –n.r.) prin Parlamentul României, audierea miniştrilor etc. Rămâne să vedem care variantă va fi aleasă dacă într-adevăr USL se va destrăma în zilele următoare”, a spus Oltean.
Întrebat ce şanse sunt să cadă noul Guvern cu voturile opoziţiei, Oltean a afirmat: “Strict matematic, dacă partide aşa-zise de opoziţie, toate la un loc, inclusiv PNL, s-ar poziţiona într-o singură grupare, artitmetic, opoziţia are cu cel puţin 20 de voturi mai mult decât puterea. Asta înseamnă PDL, PNL, UDMR, PP-DD şi minorităţi, USD rămânând cu PSD, PC şi UNPR. Într-o asemenea asociere politică, artitmetic există posibilitatea unei moţiuni de cenzură care să treacă prin Parlamentul României, dar aceasta este o structură teoretică. Practic, ea nu va putea fi realizată în viitorul apropiat din cauza UDMR şi a minorităţilor. Întotdeauna – şi este dovedit – minorităţile au fost cu puterea, iar UDMR, aşa cum joacă în momentul acesta, are cărţile aproape făcute, dacă nu chiar făcute cu PSD, pentru a intra la guvernare”.
Adaugă comentariu