Ceremonialul militar şi religios care a avut loc cu ocazia Zilei Drapelului Naţional al României a început cu oficierea slujbei de sfinţire a tricolorului la Biserica Protopopiatului. Steagul fusese coborât de pe catarg cu o zi înainte.
Apoi, drapelul a fost ridicat din biserică şi transportat în Piaţa Centrală, în sunetul muzicii de fanfară. Oficialităţile şi militarii care au însoţit steagul au mers pe jos, în coloană, de la biserică până în faţa Primăriei.
Edilul Bistriţei a vorbit în faţa statuii lui Andrei Mureşanu despre semnificaţia tricolorului şi rolul său în istoria poporului român.
”Tricolorul este un reper naţional care ne oferă unicitate în lume, ne apropie de rădăcini. Respectul şi preşuirea pentru identitatea neamului sunt valori care nu se pot degrada. Drapelul naţional este simbolul apartenenţei la acest neam şi la valorile sale spirituale. Culorile roşu, galben şi albastru ne-au însoţit de-a lungul istoriei în momente de cumpănă şi de victorie. El s-a aflat pe blazoanele medievale, pe cărţile bisericeşti, pe diplomele de înnobilare oferite de Mihai Viteazul, pe documentele cancelariilor domneşti. Tricolorul a fluturat la Unirea din 1859, la Războiul pentru independenţă din 1877, la adunările naţionale din 1918, ca simbol al unităţii şi independenţei. Tricolorul a fost unul dintre factorii mobilizatori la Revoluţia din decembrie 1989. Tricolorul este un arc peste timp, un curcubeu al unităţii şi suveranităţii, al sufletului românesc. Avem datoria de a le transmite copiilor noştri sentimentul mândriei de a fi român, dorinţa de a impune drapelul naţional în lume, aşa cum au făcut generaţiile anterioare. Dumnezeu să binecuvânteze tricolorul, Dumnezeu să binecuvânteze Bistriţa!”, a spus Ovidiu Creţu.
După ce a fost binecuvântat de preotul Nicolae Feier, prefectul Ani Bob, primarul Ovidiu Creţu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alexandru Pugna au sărutat stindardul, care apoi a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului României.
Festivitatea la care au participat şefi de instituţii descentralizate, cadre militare şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, formată din militari ai Batalionului 812 Infanterie “Bistriţa”. De pe margine, părinţi şi copii, bunici şi nepoţi cu steguleţe în mâini au admirat parada.
Mai multe imagini de la Ziua Drapelului Naţional la Bistriţa – pe pagina noastră de facebook!
Adaugă comentariu