Timp Online a întrebat-o, marţi, pe Camelia Tabără, de ce s-a ajuns în situaţia în care Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud apare în raportul Curţii de Conturi a României printre instituţiile care au făcut plăţi necuvinte în valoare de circa 150.000 de lei pentru transportul elevilor.
„Nu Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut plăţile. ISJ face doar deschiderea de credite, iar cele care ne solicită banii sunt şcolile. E vorba de un transport care s-a făcut şi decontat după regulile bugetului local şi nu după regulile bugetului de stat, cu un soi de abonament colectiv şi nu individual, aşa cum prevede legea. Şcoala are termen să încerce să reconstituie toate documentele de decont ale copiilor respectivi care ar fi avut dreptul să primească aceşti bani, dar forma efectivă a decontului a fost deficitară. E vorba de comuna Budacu de Jos cu şcoala din Jelna care s-a desfiinţat. Noi facem deschiderea de credite, dar cei care fac plata sunt cei de la şcoli. Acolo este un contabil care are nişte obligaţii şi responsabilităţi”, a spus Camelia Tabără.
La începutul anului şcolar 2014-2015, când vicepremierul Liviu Dragnea a înmânat cheile unor noi microbuze aduse în Bistriţa-Năsăud, primarul din Budacu de Jos, Florin Simionca (ulterior trecut la PSD -n.r.) declara: „Cred că ne vom descurca mai bine acum, cu noul microbuz. Copiii vor avea timpul de aşteptare mai puţin. Copiii din Jelna i-am adus încă de anul trecut la Bistriţa cu un autobuz al Primăriei. Am cumpărat noi un autobuz mare. Din Jelna majoritatea copiilor şi-au exprimat dorinţa de a veni la Bistriţa la şcolile din oraş chiar înainte să se închidă şcoala. Noi ce era să facem? Acesta a fost motivul pentru care s-a închis şcoala din Jelna, nu pentru că nu am avea copii. O parte copiii din Jelna mai vin şi la Budacu de Jos, dar mai puţin. A trebuit să facem mai multe curse dimineaţa, iar copiii au avut de aşteptat”.
Primarul însuşi a mărturisit că a urcat de multe ori la volan să conducă autobuzul cu copii, motivând că nu a găsit şoferi care să îşi asume o răspundere atât de mare.
Acum, din cauza faptului că nu s-au întocmit bine actele e foarte probabil ca Primăria Budacu de Jos care a încasat banii pentru transportul elevilor de la Ministerul educaţiei, via ISJ, să fie bună de plată.
ACTUALIZARE Primarul comunei Budacu de Jos, Florin Simionca, a declarat pentru Timp Online că instituţia pe care o conduce nu a încasat niciun leu de la ISJ. „E vorba de anul şcolar 2012-2013. Atunci era o firmă care făcea transportul elevilor, nu primăria. S-a schimbat ceva în lege, s-a fixat un tarif maxim, iar transportatorii nu au mai vrut să ducă copii. Nu am avut ce face şi am cumpărat noi autobuz şi am dus copiii abia din septembrie. Nefiind şoferi cu atestat, am făcut eu munca de şofer. Am toate atestatele şi nu mă dau înapoi de la muncă, însă vreau să vă precizez că Primăria Budacu de Jos nu a încasat bani de la ISJ. Firma aceea, a domnului Hosu, are probleme fiindcă, în loc să încheie abonamente individuale, a făcut unul colectiv, iar Curtea de Conturi a spus că nu e în regulă, însă transportul s-a făcut, copiii au făcut naveta”, a declarat primarul.
Adaugă comentariu