Tocmai de aceea, marţi, preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii acestora, toţi din zona Bistriţei, au primit telefoane fixe sau mobile şi au fost instruiţi de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), dar şi de Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud în legătură cu modul în care se va face raportarea prin SMS.
Directorul Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, Mircea Chira, le-a atras atenţia că raportarea prin SMS se va face în primele 15 minute după orele 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 şi 21.00, mesajele urmând să fie centralizate chiar de Biroul Electoral Central.
„Formatul SMS-ului este mai extins în sensul că, pe lângă totalul prezenţei la vot, trebuie să informăm şi care este componenţa alegătorilor pe cele trei categorii de liste: permanentă, tabelul unu (cu cei care sunt din alte localităţi sau omişi de pe liste permanente -n.r.) şi tabelul doi (cu cei care votează cu urna mobilă -n.r.). Procedura este exhaustivă, adică toată lumea. Nu ne lipsea acest lucru, dar, dacă aşa s-a decis, ne conformăm. Sunt încredinţat că ne vom descurca şi cu această operaţiune care pune presiune pe noi în ziua votării, şi pe dumneavoastră, şi pe noi, ceilalţi. Să fim corecţi şi transparenţi”, a spus Mircea Chira.
Şeful DRS a spus că oricine ştie transmite un SMS, dar, dacă preşedinţii nu se descurcă pe taste, le-a dat mână liberă să apeleze la „vreun tânăr sau tânără de pe la partide care semesează mai uşor”.
„Dacă aţi ratat şi prima, şi a doua şi a treia încercare, nu e nicio problemă, intervenim noi cu cu oamenii noştri, vă sunăm şi preluăm datele prin 112 şi înregistrăm ce aţi spus ca să nu fim noi puşi sub semnul întrebării. Rezolvăm noi problema. Vă rog însă un lucru: când trebuie făcute aceste raportări nu mergeţi să mâncaţi, nu mergeţi la WC, nici la ţigară. Staţi acolo până vă asiguraţi că aţi realizat transmisia de la ora respectivă. Dacă aveţi probleme şi dă vreo eroare, vă sunăm şi ieşim din orice situaţie. Orice problemă are o soluţie pe care eu o ştiu, vă ajut şi o rezolvăm. Important e să aveţi telefonul încărcat, să puteţi răspunde la telefon, să nu trebuiască să îl sun pe domnul părinte să vă caute sau pe directorul şcolii sau pe altcineva să vă caute pe acasă”, a spus Mircea Chira.
La rândul lui, şeful STS Bistriţa-Năsăud, Dumitru Forfotă, a explicat că, între cifrele care se raportează informaţiile privind prezenţa la vot trebuie inserate fie tasta diez, fie linuţă, fie spaţiu pentru a putea fi recunoscute în baza de date. Cei care vot trimite mesajele corect vor primi o confirmare în acest sens, iar cei care greşesc vor fi atenţionaţi.
„Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră aveţi terminale mult mai moderne, însă aş vrea să vă atenţionez că nu puteţi trimite SMS decât de pe acestea pe care le primiţi, doar de la aceste numere se pot transmite SMS-uri de raportare a prezenţei la vot”, a spus Forfotă.
Ca element de noutate, la fiecare secţie de votare se va afişape un tabel prezenţa la vot după ce aceasta a fost raportată.
Adaugă comentariu