Actualitate

Ordonanța militară nr. 9. Noile măsuri + Apelul ministrului de Interne

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a emis a 9-a ordonanță militară de la instituirea stării de urgență pe teritoriul României, prelungită în 15 aprilie cu 30 de zile.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a spus că o primă măsură este prelungirea perioadei de suspendare a zborurilor către mai multe destinaţii. Totodată, interdicţia impusă privire la exporturile de grâu şi de produse derivate nu mai este valabilă. Pieţele agroalimentare rămân deschise şi în această perioadă, cu respectarea prevederilor ordonanţelor militare, ministrul făcând un apel la cei care conduc aceste pieţe să fie foarte atenţi şi să evite aglomeraţia şi în interiorul pieţei, pentru că altfel riscă închiderea.

Ministrul a reluat apelul către români de a evita aglomerările, de a nu primi oaspeţi şi de a nu merge în vizită de Paști. ”Este foarte important să avem puterea de a îmbina cu înțelepciune latura spirituală cu cea de prevenire a răspândirii acestui perfid inamic. Fac din nou apel la dvs. să respectați ordonanțele militare și recomandările BOR. Evitați aglomerările dacă mergeți la cumpărături, evitați pe cât posibil interacțiunea cu alte persoane, nu mergeți în vizite și nu primiți oaspeți de Paști. Este greu, Paștele are o mare importanță pentru români, motiv pentru care am și ajuns la un acord cu BOR pentru a ne asigura că Lumina Sfântă ajunge la toți românii care își doresc asta. Vă asigur că MAI și structurile partenere nu se relaxează în această perioadă”.

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/813304555827292

ORDONANȚA MILITARĂ NR. 9/16.04.2020

Art. 1 – (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18 aprilie 2020.

(2) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 19 aprilie 2020.

(3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 21 aprilie 2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) şi (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 2 – (1) Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Bulgaria, nu prezintă simptome asociate Covid-19.

(2) Prin lucrător transfrontalier se înţelege persoana care face dovada că locuieşte şi lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-bulgare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, şi care se reîntoarce la locuinţă cel puţin o dată pe săptămână.

(3) Punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prin care se permite intrarea în România în condiţiile alin. (1) sunt următoarele: Giurgiu-Ruse şi Calafat Vidin.

(4) Prin punctele de trecere a frontierei de stat româno-bulgare prevăzute la alin. (3) se permite şi intrarea/ieşirea lucrătorilor transfrontalieri cu maşini şi utilaje agricole.

(5) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin. (2), persoanele în cauză intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea lor.

(6) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 3 – (1) La efectuarea schimbului de echipaj, la bordul navelor de navigaţie interioară care arborează pavilion român şi la bordul navelor maritime indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile româneşti, personalul navigant trebuie să prezinte autorităţilor competente „certificatul pentru lucrătorii din transportul internaţional” stabilit de către Comisia Europeană în anexa nr. 3 la Comunicarea privind implementarea Culoarelor Libere (Green Lanes) în cadrul Liniilor directoare referitoare la măsurile de management al frontierelor pentru protecţia sănătăţii şi asigurarea disponibilităţii bunurilor şi serviciilor esenţiale – C(2020) 1897 din 23.03.2020.

(2) Personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigaţie interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, şi care nu prezintă simptome asociate Covid-19, nu se supune măsurilor de carantinare în spaţii special amenajate sau la bordul navei ori măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin. (1) şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva Covid-19, pe timpul deplasării de la navă la locaţia unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri.

(3) La efectuarea schimbului de echipaj la bordul navelor maritime, indiferent de pavilionul pe care îl arborează, aflate în porturile româneşti, personalul navigant trebuie să fie în prealabil testat pentru Covid-19, indiferent de zona din care acesta provine, de personalul direcţiei de sănătate publică ce îşi desfăşoară activitatea în portul respectiv.

(4) Personalul navigant maritim, prevăzut la alin.(3), care nu prezintă simptome asociate Covid-19, va fi transportat dinspre/spre punctele de trecere a frontierei, indiferent de mijlocul de transport utilizat, pe ruta cea mai scurtă şi fără întreruperi. Personalul navigant maritim şi cel care îi asigură transportul trebuie să folosească echipamente individuale de protecţie împotriva Covid-19.

(5) În vederea efectuării schimbului de echipaj, agentul navei maritime sau angajatorul personalului navigant maritim, după caz, are obligaţia să asigure personalului navigant, următoarele: a) testarea pentru Covid-19; b) echipamentul individual de protecţie împotriva Covid-19, pe timpul transportului prevăzut la alin. (4); c) certificatul prevăzut la alin. (1).

(6) Personalul navigant român, maritim şi fluvial, care se repatriază şi care la intrarea în ţară nu prezintă simptome asociate Covid-19, se supune măsurilor de izolare la domiciliu, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului prevăzut la alin.(1) şi a unei declaraţii pe propria răspundere, al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, privind utilizarea continuă a echipamentelor individuale de protecţie împotriva Covid-19 pentru deplasarea de la navă la locaţia unde poate fi contactat în următoarele 14 zile.

(7) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 4 – Prevederile alineatului (2) al articolului 7 şi ale articolului 9 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, îşi încetează aplicabilitatea.

Art. 5 – Alineatul (1) al articolului 3 din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020 se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Pe perioada stării de urgenţă pieţele agroalimentare rămân deschise, cu obligaţia administratorilor de a organiza activităţile în baza actelor normative incidente, prin adoptarea de măsuri de protecţie împotriva răspândirii Covid-19, care să se refere cel puţin la purtarea de mănuşi şi măşti, precum şi la păstrarea distanţei sociale, atât la intrarea în piaţă, cât şi în interiorul acesteia.”

Art. 6 – Prevederile alineatului (2) al articolului 3, articolelor 7 şi 8, literei d) a alineatului (1) al articolului 21, precum şi anexa nr.2 la Ordonanţa militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii Covid-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 10 aprilie 2020, îşi încetează aplicabilitatea.

Art. 7 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare: a) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pentru măsurile prevăzute la art. 1; b) Poliţia de Frontieră Română şi direcţiile de sănătate publică, pentru măsura prevăzută la art. 2; c) Autoritatea Navală Română şi direcţiile de sănătate publică, pentru măsurile prevăzută la art. 3;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art. 1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 8 – (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin două zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.

VEZI ȘI:

6 comentarii

  • Ordonanța 9 prevede și reluarea exporturilor de cereale !!!!! După ce că de la începutul pandemiei din România au ieșit 90% din rezerva de cereale, pentru scurt timp sa interzis exportul de cereale iar acum werner a primit ordin de la cei care l-au pus președinte să ne dăm și restul de cereale.

    • esti un prost! de unde ai tu date atat de „exacte”? Inseamna ca o sa murim de foame dupa ce se termina cele 10% ramase????? Si aici ai dreptate „s-a” interzis… s-a dezinterzis… s-a dat voie…. s-a luat voia sfanta…. oricum Vela este un fel de Caty Andronescu… ABRAMBUREL

    • Statele membre UE (România) nu pot interzice exportul de cereale in Uniunea Europeanā.
      E ca si cum Bistrita-Nasaud ar interzice exportul de cereale in celelalte judete ale României!

    • chiar nu ți-e rușine să te folosești de secțiunea comentarii analfabetule?
      pe bună dreptate vi se spune postaci-psd sau analfabeți funcționali.
      Werner e Președintele ales al României ..analfabeta a dispărut complet din peisaj..
      ați rămas voi simpaticilor molfăind prostie.
      Eu l-am votat + încă 6 milioane pentru ca asta e România lucrului bine făcut.
      Ce faci tu e apă de ploaie…pe cine minți cu 90% când în realitate astea-s secrete de stat? la un control amănunțit ești pasibil de pedeapsă de la 2 la 7 ani.

  • Sper sa nu fie prea târziu pentru apel de a sta in casă. Azi am vazut lume la plimbare aproape ca in vremurile fara interdictii
    Chiar 5 sau 6 persoane.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.