Politică

Organizarea alegerilor locale în judeţ, mai scumpă decât acum patru ani

Potrivit ultimului recensământ, populaţia judeţului a scăzut considerabil. Cu toate acestea, cheltuim mai mulţi bani pentru ştampile, buletine de vot şi diverse alte materiale, în total în jur de 550.000 de lei. Acum patru ani, suma a fost cu 130.000 de lei mai mică.

Suma alocată pentru organizarea alegerilor locale în Bistriţa-Năsăud este de 550.000 de lei,  informează Instituţia Prefectului, răspunzând unei solicitări vizavi de costurile scrutinului din 10 iunie.

Banii sunt destinaţi pentru bunuri şi servicii necesare desfăşurării alegerilor.

Astfel, conform sursei citate, vor fi acoperite cheltuielile pentru confecţionarea ştampilelor Biroului Electoral Judeţean, Biroului Municipal, Birourilor Comunale şi Orăşeneşti, a ştampilelor de control ale secţiilor de votare, pentru procesarea şi imprimarea buletinelor de vot, achiziţionarea de rechizite, documente şi alte formulare tipizate prevăzute de lege pentru desfăşurarea procesului electoral.

În ceea ce priveşte comunele care nu au fonduri pentru organizarea alegerilor locale, Prefectura şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud analizează situaţia, urmând ca împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor să se găsească o soluţie în cazurile respective.

Organizarea precedentelor alegeri locale în Bistriţa-Năsăud, în 2008, a costat 420.000 de lei.

Costurile totale estimate pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor la nivelul întregii ţări sunt de 99,864 milioane de lei, cu o treime mai mult decât la scrutinul din urmă cu patru ani.

Pentru locale, în judeţ există 62 de circumscripţii electorale şi 312 secţii de votare: 56 în Bistriţa, 26 în Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi şi 230 în comune. Numărul persoanelor cu drept de vot în Bistriţa-Năsăud este de 261.993, din care 261.721 de alegători înscrişi în listele electorale permanente şi 272 de alegători, cetăţeni ai Uniunii Europene, înscrişi pe listele electorale complementare.

Până la 1 mai vor fi depuse candidaturile. Campania electorală va începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor, respectiv în 11 mai, şi se va încheia în data de 9 iunie, ora 7.00. Procesul de votare din 10 iunie va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00.

Aici găsiţi locul unde veţi vota în data de 10 iunie!

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.