În urmă cu circa trei decenii, la Bistriţa funcţionau nu mai puţin de două cluburi de orientare sportivă, unul la Casa Pionierilor – Cutezătorii, iar altul la Cooperativa Progresul – Voinţa Bistriţa, aflate în competiţie unul cu altul.
Gheorghe Miheştian, practicant înfocat al sportului, îşi aminteşte că era mare concurenţă între cele două cluburi. „Când mergeam la concursuri, noi, bistriţenii, ne luptam între noi. Dacă participam la Cupa Timişoarei, a Braşovului participam şi unii, şi alţii, şi ne întorceam acasă cu mândria că i-am bătut pe ceilalţi sau supăraţi că ne-au bătut ei pe noi. În aceste cluburi activau de copii de la 7-8 ani până la veterani. Din moment ce te apucai de sportul acesta nu te mai puteai lăsa. Eu am întrerupt o perioadă, însă acum vreau să mă reapuc şi vreau să văd dacă îmi iese, la categoria veterani, evident. Sunt mari şanse să reîncepem să practicăm acest sport la Bistriţa şi să o facem organizat. În zilele noastre se pune mare accent pe mediu, pe ieşirea în aer liber şi orientarea vine la fix. Nu e pur şi simplu o alergare, ci o alergare după ceva. Trebuie să fii foarte atent, îţi dezvolţi inteligenţa, iar sportul acesta te ajută să te descurci mai uşor în viaţă”, a spus Gheorghe Miheştian.
Altă veterană a sportului cu busola, Nadia Tătar, ne-a spus că a ajuns să practice orientarea dintr-o întâmplare şi anume aceea că s-a accidentat la atletism. „M-am accidentat la un picior şi, avându-l profesor pe regretatul Samson Bindea, m-a atras înspre orientare şi orientarea pe schi fond. Mi s-a părut un sport foarte frumos. Aveam mintea recreată şi învăţam cu toţii foarte bine. În fiecare săptămână, trebuia să mergem la profesor şi să spunem ce note avem. Dacă luam note mici, eram certaţi. Am învăţat semnele convenţionale, să citim hărţi, să utilizăm busole. Pe mine orientarea m-a ajutat foarte mult. Oriunde merg, ştiu că nu mă pierd. Îmi iau un punct de reper şi mă descurc foarte bine. Secretul e să îţi iei un punct de reper”, a spus Nadia Tătar.
Împreună cu fostul ei coleg Nicu Gheorghe, cel care încă mai practică acest sport, Nadia Tătar spune că se chinuie de doi ani să fondeze un club de orientare sportivă. „Am reuşit, în sfârşit, să-l facem. Eu cred că va fi extraordinar şi pentru părinţi, şi pentru copii. Mergând la antrenamente în pădure, îi înveţi foarte multe şi stând în pădure – cum să se poarte, dacă se pierd undeva cum să ajungă, din nou acasă – deci este foarte frumos. Bistriţa a avut cele mai puternice cluburi de orientare. Oriunde ne duceam, la orice concurs, toţi se temeau de noi. Întrebau dacă e şi Bistriţa prezentă fiindcă ştiau că le luăm medaliile. Ne băteam cu Maramureş, Cluj şi Sălaj, dar Bistriţa era cea mai puternică. Nu se putea să nu venim cu premii acasă”, a spus Nadia Tătar.
Duminică, vechii orientarişti au organizat, împreună cu Asociaţia Eurotin, un concurs de orientare în Parcul Municipal pe care l-a coordonat chiar Nicu Gheorghe.
„Am ales Parcul Municipal fiindcă e foarte simplu. Un copil de 6-7 ani se poate descurca liniştit pentru că doar trebuie să ţină aleile şi să numere băncile şi la a nu ştiu câta bancă găseşte postul. Eu cred că orientarea e foarte importantă fiindcă se face mişcare în natură, trebuie şi forţă, dar mai ales minte multă. Dezvoltă foarte mult inteligenţa la copii fiindcă îl pune în situaţia să decidă, să aleagă varianta optimă, să ajungă în punctul în care doreşte. Nimeni nu se naşte priceput în orientare. Aceste competenţe se învaţă. Dacă ai plăcere şi îţi intră microbul, ajungi orientarist”, a spus Nicu Gheorghe.
Cu sprijinul Federaţiei Române de Orientare Sportivă, Nicu Gheorghe e decis ca, cel târziu în 2017, Bistriţa să găzduiască un campionat naţional pe trei categorii: oraş, medie distanţă şi lungă distanţă. „Vrem să facem un concurs, dar mai întâi trebuie să avem hărţile. Avem hărţi de acum 40 de ani, dar nu mai corespund cu realitatea de azi. Am vorbit deja cu un coleg care va face o hartă. Nu e deloc simplu. Trebuie măsurate toate potecile, drumurile, gropile. E de lucru”, a spus Nicu Gheorghe.
Duminică, la startul concursului din Parcul Municipal, s-au aliniat copii, dar şi adulţi împreună cu care au făcut echipă. Participanţii au primit diplome, iar câştigătorii busole.
În traducere liberă, acesta este un sport, dar şi o modalitate de relaxare prin care o persoană se orientează în teren după o hartă şi caută în cel mai scurt timp nişte posturi de control aşezate în diferite locuri, la vedere sau ascunse.
Fiecare concurent primeşte o hartă pe care are posturile de control pe care trebuie să le găsească cu ajutorul unei busole. El face dovada vizitării postului prin compostarea unei fişe pe care o primeşte la start, ajunge la sosire, i se calculează timpul, se verifică dacă a vizitat toate posturile, iar cel care a parcurs traseul în cel mai scurt timp câştigă, a explicat pentru Timp Online, prof. Ioan Bâca de la Facultatea de Geografia Turismului a UBB Bistriţa.
În opinia sa, acest sport îi ajută pe copii mai ales să-şi creeze capacităţi de orientare în teren. „Orientarea geografică este foarte importantă şi când te afli între blocuri şi în marile magazine, şi în trafic sau natură”, a spus prof. Bâca.
Cristiana Sabău
Felicitări tuturor celor implicați !!!
D-na Nadia Tătar, D-le Nicu Gheorghe, D-le Gheorghe Miheștian,pentru d-voastră ca și vechi practicanți, reamintesc, că începuturile acestui minunat sport în Bistrița, a fost Pădurea Codrișor, pădure des utilizată de regretatul Bindea Samson în pregătirile pe care le făcea cu sportivii și începătorii în orientarea turistică.
Personal vă aștept la o întâlnire , dacă sunteți interesați, pentru a stabili o colaborare în vederea revitalizării acestui minunat sport.
Consider, că împreună putem organiza traseele prin Pădurea Codrișor necesare desfășurării activităților orientării sportive, trasee de care să se bucure toții cetățenii Bistriței și pentru plimbările în natură.
Al d-voastră
Crăciun Silivan
0743051015
Va multumim d-le Silivan pentru aprecierile facute.intr-adevar codrisorulpentru mine cel putin nu mai are nici un secretatit de multa l-am strabatut in tinerete in 5 antrenamnete pe saptamana.Au fost anii tineretii si foarte frumoase amintiri au ramas din aceea perioada .Intentionam sa facem daca ne ajuta oameni debine ,eu stiu sponsorizari sa organizam Memorialul Bindea samson in Bistrita.Cu respect Nicu Gheorghe.
felicitari dragilor, ma bucur ca a ti reusit dumnezeu sa va binecuvinteze si sa va ajute,sa aduce ti macar jumatate din trofeiele care le am adus noi pentru bistrita (binenteles in primii ani ca pe urma trebuie sa ne depasi ti!!!