Actualitate Recomandări

Ostermarkt, sărbătoarea care ”păstrează vii tradițiile sașilor” și ”vestește Paștele” (FOTO-VIDEO)

A XV-a ediție a tradiționalului Târg de Paști al sașilor bistrițeni, Ostermarkt, a fost deschisă oficial pe platoul din fața Palatului Culturii în prezența viceprimarului Cristian Niculae, directorului CCM Dorel Cosma, administratorului public George Avram, senatorului Ioan Simionca, președintelui Asociaţiei saşilor bistriţeni HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, preșdintelui Forumului Democrat German Bistrița, Eckehardt Zaig.

Ei i-au așteptat, pe scena amplasată la intrarea în Parcul Municipal, pe membrii ansamblurilor invitate la Ostermarkt care au pornit de la Biserica Evanghelică într-o paradă a portului popular, având în față Fanfara Garnizoanei Bistrița.

După intonarea Imnurilor României, Germaniei, Ungariei și al Uniunii Europene, preoți protopopi de mai multe confesiuni au oficiat o binecuvântare ecumenică. Oficialitățile le-au urat celor prezenți sărbători fericite alături de cei dragi.

”Un frumos eveniment care păstrează vii tradițiile de sute de ani ale sașilor și vestește marea sărbătoare pascală. Ostermarkt își propune să păstreze viu spiritul sașilor care în trecut au trăit în acest oraș. Influența culturii săsești asupra Bistriței a avut un rol important și benefic. Ne mândrim cu zestrea și patrimoniul cultural lăsate de sași. Bucurați-vă de Târgul de Paști, faceți cadouri minunate celor dragi, cadouri care să coloreze casele dumneavoastră prin frumusețea și unicitatea lor. Ostermarkt este locul potrivit”, a spus viceprimarul Cristian Niculae.

A urmat un program artistic susținut de Orchestra Profesionistă de la Palatul Culturii, ansamblul CN ”Liviu Rebreanu” (clasele IV-V), ansamblurile de dansuri săsești din Sibiu, Codlea, Goldregen din Reghin și Korona din Brașov, ansamblul-cor Edelweiss din Câmpulung Moldovenesc, ansamblul de dansuri șvăbești din Satu Mare (tineri și seniori), ansamblul de dansuri D-Fantasy din Bistrița.

Platoul din fața Palatului culturii este cartierul general al produselor meșteșugărești, târgul fiind deschis și în Duminica Floriilor. Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” este reprezentată de peste 20 de meșteșugari și mici producători care își expun creațiile lor realizate cu mult suflet și multă imaginație. Produse din lemn, decorațiuni de Paști, artizanat, impletituri din papură, lumânări, piese de îmbrăcăminte cu motive tradiționale, accesorii, bijuterii etc. pot fi admirate și achiziționate de la târg.

Printre produse, decorațiuni inedite: ouă împodobite cu boabe de cafea sau cu scoici din Grecia, realizate de Violeta Buta, ouă cu mărgele, ouă din lemn într-o decorațiune ”protestatară” cu însemnele ”#rezist” marca Sorin Tisa. AICI IMAGINI DE LA TÂRG.

Târgul de Paști al sașilor bistrițeni, organizat cu o saptămână înainte de marea Sărbătoare a Învierii, își are originea în perioada cruciadelor, așa cum declară istoricii. Membrii comunității germane din Bistrița au transmis acest obicei peste secole, din generație în generație, la exodul sașilor în Germania și Austria, de la jumătatea secolului trecut. Tradiția Târgului de Paști a fost reînviată la Bistrița în urmă cu 15 ani.

Anul acesta, Paștele va fi sărbătorit în 16 aprilie.

AICI ȘI MAI MULTE FOTOGRAFII.

O GALERIE FOTO AICI!

Ostermark este organizat de Primăria Bistrița prin Centrul Cultural Municipal, Forumul Democrat German și Biserica Evanghelică.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.