Ostermarkt, Târgul de Paște al sașilor, o tradiție veche de peste 900 de ani, a ajuns anul acesta la Bistrița la ediția a 23-a. Vizitatorii târgului au putut găsi produse specifice sărbătorilor pascale, iar programul artistic a cuprins o paradă și dansuri tradiționale germane.
Pe pietonalul Liviu Rebreanu artizanii au venit cu ouă pictate, accesorii și decorațiuni de Paște precum copacul cu ouă – tradiție săsească, însoțite de alte creații și bunătăți aduse la târg de producătorii locali.
Parada costumelor și dansurilor tradiționale săsești a întregit evenimentul care vestește de ani și ani sărbătorile pascale.
La Ostermarkt a fost prezentă și Kerstin Ursula Jahn, consulul Germaniei la Sibiu, alături de oficialități locale și reprezentanții Forumului Democrat German și HOG Bistritz-Nosen.
”Ne-am întâlnit în inima orașului, pentru a marca un eveniment care reunește tradițiile, valorile și diversitatea culturală ce definesc de secole identitatea Bistriței – Ostermarkt. Acest târg nu este doar despre produse locale sau activități de sezon. Este, în primul rând, despre comunitate. Despre felul în care ne aducem aminte cine suntem și cum am ajuns aici. Este despre respectul pentru cei care au construit orașul pas cu pas, generație după generație. Comunitatea săsească a avut un rol esențial în istoria Bistriței. A pus bazele unei așezări bine organizate, a încurajat meseriile și viața în comunitate. Multe dintre lucrurile care funcționează și astăzi își au originea în felul lor de a gândi și de a lucra. Le datorăm recunoștință, dar și responsabilitatea de a duce mai departe ce au început. Evenimentul din acest a adus din nou la un loc români, maghiari, germani, producători, meșteșugari, artiști. Nu pentru spectacol, ci pentru că asta e realitatea orașului nostru: o comunitate diversă, care funcționează împreună”, a menționat primarul Gabriel Lazany.
Organizat cu o săptămână înainte de marea sărbătoare a Învierii, în Sâmbăta Floriilor, Târgul de Paște al sașilor – Ostermarkt își are originea în perioada cruciadelor, conform izvoarelor istorice. Membrii comunității săsești din Bistrița au transmis acest obicei din generație în generație, până în primii ani ai perioadei comuniste, și l-au reluat în urmă cu aproape 25 de ani.
În așteptarea Paștelui, în oraș au fost puse și ouăle uriașe.
Anul acesta, credincioșii de toate confesiunile sărbătoresc Paștele la aceeași dată, 20 aprilie.
Au reaparut ouale lui Cretu! Lazany reinvie naravurile tampite, comunistoide ale lui Cretu. Imaginea cu ouale din fata Bisericii Evanghelice ar trebui sa aiba titlul: Umbra lui Cretu. La oua!
Umbra lui Cretu nu s-a sters inca de peste oras si iata ca a venit unul care trage de ea ca un caine de slanina. Sa taie pinii din fata bisericii ca sa faca loc larg oualor de plastic trebuie sa fi avut mari probleme la mansarda si iata ca nu a fost singurul: prostia este contagioasa!
La noi prostia are culoarea rosie!