Actualitate Cultură

Ostermarkt, povestea merge mai departe (FOTO)

Târgul de Paşti al comunităţii germane din Bistriţa a înviat şi anul acesta tradiţii vechi de sute de ani. Numeroşi bistriţeni au asistat la o paradă a portului popular şi la un spectacol de dansuri săseşti, au primit binecuvântarea ecumenică şi au făcut turul standurilor cu diverse produse. ”Este sărbătoarea tuturor”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Târgul de Paşti al saşilor – Ostermarkt a început cu o paradă a portului popular în centrul vechi al Bistriţei. Tinerii dansatori au străbătut pietonalul în aplauzele publicului şi pe muzica fanfarei militare, care a intonat apoi imnurile de stat ale României şi Germaniei, dar şi ”Oda bucuriei”.

A urmat binecuvântarea ecumenică în limbile română, maghiară şi germană, reprezentanţii tuturor cultelor adresând un mesaj de Paşti.

Au fost prezenţi la festivităţi primarul Ovidiu Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan, prefectul Ioan Țintean, preşedintele Forumului Democrat German din Bistriţa, Eckehardt Zaig, preşedintele Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, secretarul Consistoriului Bisericii Evanghelice C.A. din Sibiu, Friedrich Gunesch, viceconsulul Germaniei la Sibiu, Hans Schebesch.

Cu această ocazie, primarul Ovidiu Creţu a spus că Târgul de Paşti al saşilor este sărbătoarea tuturor celor care locuiesc în Bistriţa. ”Ostermarkt deschide practic un ciclu care se continuă cu festivalul medieval şi Zilele Bistriţei. Mă bucur că meşterii artizani care şi-au realizat produsele în iarnă au venit la Bistriţa să deschidem sezonul de primăvară-vară al târgurilor. Mulţumesc ansamblurilor săseşti pentru efortul de a păstra nestematele folclorului săsesc din Transilvania şi de a ni le aduce vii pe scenele de astăzi. Aceste obiceiuri, aceste perle ale folclorului săsesc nu au voie să piară”, a menţionat el.

Preoţii prezenţi, dar şi autorităţile, s-au rugat pentru sănătatea părintelui Johann Dieter Krauss, internat la Târgu Mureş cu probleme cardiace. Cu toţii i-au urat multă sănătate şi întoarcere grabnică printre enoriaşi.

Toată lumea a urmărit apoi un spectacol de dansuri susţinut de ansamblurile săseşti din Codlea, Reghin, Vişeu de Sus, Târnăveni, Sighişoara, Braşov, Arad, Târgu Mureş şi Bistriţa.

Organizatorii târgului săsesc, care a avut loc cu o zi înainte de sărbătoarea Floriilor la romano-catolici, au pregătit şi o expoziţie de zadii şi una de fotografie, ”Siebenburgen – dulci meleaguri”, în cortul de evenimente al municipalităţii.

Anul acesta, catolicii vor sărbători Paştele în 31 martie, iar ortodocşii vor celebra Învierea Domnului în 5 mai.

În perioada precreştină, popoarele germanice sărbătoreau în fiecare an venirea primăverii, aducând omagii zeiţei primăverii – Ostara. Sărbătoarea păgână a primăverii numită Ostarum avea loc la aceeaşi dată ca şi sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului. Ambele sărbători au devenit o sărbătoare creştină, iar numele vechi de Ostarum s-a schimbat în varianta germană Ostern (Paşte). În trecut, cele mai frumoase ouă vopsite erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă de vie sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor. După ce erau vopsite, ouăle se atârnau pe crenguţe până în ziua de Paşti, când se puneau pe masă alături de celelalte bucate pascale.

Mai multe imagini de la Târgul de Paşti al saşilor bistriţeni – Ostermarkt, pe pagina noastră de Facebook!

osterm1 osterm2 osterm3 osterm4 osterm5 osterm6 osterm7 osterm8 osterm9 osterm10 osterm11 osterm12

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS