Comercianţii care au venit de vineri în centrul istoric pentru a-şi scoate la vânzare produsele, cărora li se vor adăuga şi alţii sâmbătă, când este deschiderea oficială a Ostermarkt, au expus ouă încondeiate, ouă cu mărgele, obiecte de artizanat, aranjamente florale, obiecte din lemn, ceramică şi vase de lut, produse cosmetice, împletituri, bijuterii.
Nu lipsesc din ofertă obiecte handmade, icoane, căsuţe şi ceasuri din lemn, lumânări în diferite forme, coşuleţe cu iepuraşi şi pui care stau pe un strat improvizat de iarbă şi flori, dulciuri, jucăriii, dar şi alte produse ce pot constitui un cadou pentru sărbătorile pascale.
Programul Târgului de Paşti – Ostermarkt de sâmbătă 28 martie, pietonalul Liviu Rebreanu:
Orele 8.00 – 18.00 – Târgul meşteşugarilor
Ora 12.00 – Parada portului popular
Ora 12.30 – Deschiderea oficială a Târgului de Paşti
Ora 13.00 – Program artistic. Participă: Muzica Militară a Garnizoanei Bistriţa, Orchestra Profesionistă a Centrului Cultural Municipal, ansamblurile de dansuri săseşti ”Regenbogen” din Bistriţa, ”D-Fantasy” din Bistriţa, ”Transylvanian” din Wels (Austria), ”Sonnenschein” din Târgu Mureş, ”Goldregen” din Reghin, ”Codlea” şi ”Korona” din Braşov, din Sighişoara şi Sibiu, ansamblul de dansuri şvăbeşti ”Gute Laune” din Satu Mare, Corul de bărbaţi din Satu Mare, Corul ”Edelweiss” din Câmpulung Moldovenesc, Corala ”Andrei Mureşanu” din Bistriţa, Fanfara ”Harmonie” a Forumului Democrat German Bistriţa.
Evenimentul este organizat de Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Forumul Democrat German Bistriţa şi Biserica Evanghelică Bistriţa.
Cu ocazia Ostermarkt, porţile Centrului German de pe str. Dornei vor fi deschise spre vizitare în program normal, între orele 8.00 şi 16.00, cu expoziţiile aflate pe simeze, informează Complexul Muzeal Judeţean.
Anul acesta, Paştele va fi sărbătorit de ortodocşi în 12 aprilie, iar de romano-catolici o săptămână mai devreme, în 5 aprilie.
În perioada precreştină, popoarele germanice sărbătoreau în fiecare an venirea primăverii, aducând omagii zeiţei primăverii – Ostara. Sărbătoarea păgână a primăverii numită Ostarum avea loc la aceeaşi dată ca şi sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului. Ambele sărbători au devenit o sărbătoare creştină, iar numele vechi de Ostarum s-a schimbat în varianta germană Ostern (Paşte). În trecut, cele mai frumoase ouă vopsite erau cele din zona Bistriţei, ornate cu flori, spice de grâu, frunze de viţă de vie sau scrise cu diferite zicale pe care feciorii le dăruiau iubitelor. După ce erau vopsite, ouăle se atârnau pe crenguţe până în ziua de Paşti, când se puneau pe masă alături de celelalte bucate pascale.
Adaugă comentariu