Tradiția sașilor păstrată de peste 900 ani este transmisă mai departe. În acest sfârșit de săptămână, 8-10 aprilie, în centrul Bistriței are loc Târgul de Paști al sașilor – Ostermarkt.
Ouă pictate și decorate în moduri tradiționale și cu tușe moderne, accesorii și decorațiuni de Paști, însoțite de alte creații și bunătăți realizate cu multă pasiune de artizanii și producătorii locali, acompaniate de muzica și dansurile săsești, reînvie atmosfera burgului de odinioară, în preajma sărbătorilor pascale, anunță organizatorii.
De vineri până duminică, în Piața Centrală are loc târgul de produse meșteșugărești, de artizanat și de produse alimentare locale.
Sâmbătă 9 aprilie, de la ora 10.00, la Casa Argintarului de pe str. Dornei are loc vernisajul expoziției ”Destinația: Acasă” – Colecția Rosemarie Nief, iar la ora 11.00 începe atelierul de pictat ouă cu Silvia Țogorean.
”Evacuarea sașilor în septembrie 1944 din Domnești/Sângeorzu Nou, traseu cu căruțe trase de cai sau boi”. Așa începe doamna Rosemarie Nief descrierea unei călătorii alături de familie și obiecte din casa părintească care îi vor însoți în aproape toată Europa. Drumul acestor piese etnografice se oprește la Bistrița: În iunie 2021 colecția mea ajunge la ”Destinația: Acasă” călătorind cu domnul Horst Göbbel și dr. Hans-Georg Franchy, HOG Bistritz-Nösen. Colecția a fost predată de ei, cu amabilitate și respect și considerație pentru istorie, Muzeului Bistrița și acceptată cu entuziasm și generozitate…”. Sunt fragmente dintr-o mărturie care prezintă o microistorie reprezentativă pentru comunitatea germană din județul nostru. Am reconstituit traseul, pe care îl veți parcurge, într-o expoziție în care urmărim călătoria unei familii, alături de obiectele dragi, de-a lungul marii istorii”, informează Complexul Muzeal.
De la ora 13.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu se desfășoară parada ansamblurilor artistice și un spectacol de muzică și dansuri tradiționale germane cu ansamblurile Vergissmeinnicht și Vergissmeinnicht Junior Bistrița, Goldregen din Reghin, Fanfara Harmonie Bistrița și Orchestra Ansamblului Profesionist ”Cununa de pe Someș”.
În caz de vreme nefavorabilă, partea artistică a evenimentului va fi mutată la Palatul Culturii.
Anul acesta, Paștele ortodox este celebrat în 24 aprilie, o săptămână mai devreme (17 aprilie) fiind sărbătorită duminica de Florii. Paștele catolic este în 17 aprilie, iar Floriile în 10 aprilie.
Târgul de Paști al sașilor bistrițeni, Ostermarkt, organizat cu o saptămână înainte de marea sărbătoare a Învierii la catolici, își are originea în perioada cruciadelor, așa cum declară istoricii. Membrii comunității germane din Bistrița au transmis acest obicei peste secole, din generație în generație. Tradiția Târgului de Paști a fost reînviată la Bistrița în urmă cu 20 de ani.
Adaugă comentariu