Actualitate

Otilia Râpan, bilanț AJOFM. Câte persoane au fost încadrate în muncă

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, a prezentat în cadrul ședinței Colegiului Prefectural raportul instituției privind activitatea de la începutul anului și până la finalul lunii octombrie 2016.

1) Programul de ocupare:

Prin implementarea măsurilor active, programul de ocupare a fost realizat în proporţie de 83% din programul asumat pentru anul 2016.

Total persoane ocupate: 4.822, din care, pe măsuri:

– Servicii de medierea muncii – 4.556 persoane ocupate;
– Formare profesională – 266 persoane ocupate din rândul absolvenţilor de programe de formare profesională;
– Completarea veniturilor șomerilor care se încadrează înainte de expirarea indemnizației pentru somaj – 139 şomeri;
– Acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi de învăţământ – 154 persoane, iar cheltuiala realizată cu această măsură este de 1.088.436 lei.
– Acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri peste 45 de ani, şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale sau persoane care mai au 5 ani până la pensie – 484 şomeri, iar cheltuiala realizată cu această măsură este de 3.249.916 lei.
– Acordarea de subvenţii la angajatorii de inserţie – 9 tineri cu contract de acompaniament angajaţi, cheltuiala realizată cu această măsură este de 383.473 lei.
– Stimularea mobilităţii forţei de muncă – 15 şomeri beneficiari de primă de instalare, cheltuiala realizată cu această măsură este de 52.500 lei.
– Acordarea de prime de încadrare absolvenţilor de învăţământ – 47 persoane, cheltuiala realizată cu această măsură este de 23.500 lei.
– Stimularea angajării elevilor şi studenţilor pe timpul vacanţei de vară – au fost încheiate 38 convenţii, pentru a beneficia de stimulentul financiar agenţii economici, însumând 179 de elevi şi 43 de studenţi, iar cheltuiala realizată cu această măsură este de 81.985 lei.

2) Bursa locurilor de muncă:

Bursa generală a locurilor de muncă – acţiune organizată la Colegiul Tehnic Grigore Moisil Bistriţa în data de 14 aprilie 2016. Pentru această acţiune au fost contactaţi 298 agenţi economici, dintre care au răspuns pozitiv şi au paticipat 75 agenţi cu un portofoliu de 621 de locuri de muncă vacante. Ca persoane aflate în căutare de loc de muncă am avut 745, dintre acestea un număr de 285 au fost angajate în perioada de monitorizare.

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi – acţiune care, a avut loc in data de 20 octombrie 2016, locaţia fiind sediul instituţiei. Au fost contactaţi 124 de agenţi economici, din care 40 au participat la eveniment cu un număr de 481 de locuri de muncă vacante. Pe lângă cei 224 de absolvenţi au mai participat şi alte persoane. La această dată 62 de absolvenţi au fost angajaţi.

La solicitarea S.C. Comelf S.A. Bistriţa, s-au organizat 2 întâlniri (Bistriţa – sediul agenţiei locale, Năsăud – sediul punctului de lucru), cu scopul de a completa necesarul de persoane pentru programele de formare ale agentului economic în meseria de sudor şi lăcătuş construcţii metalice.

3) Programul de formare profesională:

Prin centrul propriu de formare profesională au fost demarate un număr de 22 de programe de formare profesională, la care au participat 454 şomeri, astfel:

– Administrator pensiune turistică – 1 program cu 14 cursanţi;
– Agent de securitate – 2 programe cu 40 de cursanţi;
– Babysitter – 1 program cu 14 cursanţi;
– Bucătar – 2 programe cu 48 de cursanţi;
– Coafor – 1 program cu 28 de cursanţi;
– Competenţe informatice – 1 program cu 19 cursanţi;
– Comunicare în limba engleză – 3 programe cu 82 de cursanţi;
– Contabil – 2 programe cu 40 de cursanţi;
– Coşar – 1 program cu 20 de cursanţi;
– Dulgher – 1 program cu 21 de cursanţi;
– Formator – 1 program cu 24 de persoane cu studii superioare;
– Îngrijitor bătrâni la domiciliu – 2 programe cu 28 de cursanţi;
– Inspector/referent resurse umane – 3 programe cu 64 de cursanţi;
– Instalator – 1 program cu 14 cursanţi;
– Lucrător comercial – 3 programe cu 65 de cursanţi;
– Lucrător în structuri pentru construcţii – 2 programe cu 41 de cursanţi;
– Manager proiect – 1 program cu 24 de persoane cu studii superioare;
– Manichiurist – 1 program cu 14 de persoane;
– Maseur – 2 program cu 30 cursanţi;
– Ospătar – 2 program cu 49 de cursanţi;
– Patiser – 1 program cu 14 cursanţi;
– Stilist, protezist unghii tehnice – 1 program cu 14 cursanţi;
– Lucrător calificat în cultura plantelor – 1 program cu 14 cursanţi, persoane private de libertate aflate în penitenciarul Bistriţa.

Din totalul de 720 de participanţi, la aceasta dată au absolvit 443 persoane.

4) În perioada 22-23 septembrie a avut loc la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM de la Râşnov, întâlnirea de lucru a conducerii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu reprezentanţii structurilor teritoriale, eveniment la care a participat şi ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru.

La această întâlnire a fost dezbătută strategia politicilor de ocupare şi cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare, în prezent se lucrează la modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, pentru a putea implementa, odată cu intrarea în vigoare (2 Decembrie 2016)a modificărilor aduse legii în ceea ce priveşte încurajarea mobilităţii persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial din data de 12 Septembrie 2016 a normelor metodologice de aplicare a Legii 219/2015 privind economia socială, compartimentul de Economie Socială înfiinţat în cadrul instituţiei, eliberează atestatul de Intreprindere Socială şi Marca Socială.

5) Activitatea EURES de informare, consiliere şi mediere din anul 2016:

Număr de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă mediate în state membre ale Uniunii Europene, de către consilierul EURES în anul 2016 (perioada: ianuarie – octombrie): 243 persoane.

1796 locuri de muncă vacante în Uniunea Europeană sunt oferite la această dată lucrătorilor români prin intermediul Reţelei EURES România. Ofertele de muncă provin din următoarele ţări: Austria, Bulgaria, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria şi predomină ofertele din domeniul agricol în Spania şi în Danemarca.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.